Kategori Sparande

Sparboxarna firar ett år – så här har det gått

Nu har det gått ett år sedan vi lanserade våra sparboxar. För oss som varit med och tagit fram sparboxarna är det roligt att de blivit så populära. Att utvecklingen för sparboxarna varit riktigt bra är naturligtvis också kul. Med sunt förnuft, god riskspridning och långsiktighet kan man komma långt, riktigt långt. Hoppas du inspirerats av någon av våra sparboxar!

Jag minns det väl. En solig förmiddag i februari i fjol satt vi och spånade på denna produktlansering. Vi hämtade kaffe och började fundera på olika sparboxar och vilka strategier som skulle underlätta för kunderna och vara intressanta att spara i. Vi ville erbjuda kunderna inspiration, riskspridning och naturligtvis avkastning på sikt. Vi kom direkt in i ett flow.

Vårt mål var att sparboxarna skulle attrahera alla sparare oavsett om man är nybörjare eller en gammal aktieräv. Vi delade upp sparboxarna i olika kategorier, en för de som vill komma igång, en för aktienördarna som vill följa avancerade strategier och en för nischade sparboxar.

När jag är ute och föreläser och träffar kunder är det kul att höra vad alla tycker om sparboxarna och inte minst vilken som är deras favorit. Den finns en sparbox för alla.

Man blir lite stolt att det blev så bra. Dels att så många har kommit igång med sitt sparande, vilket är det viktigaste. Att sedan sparboxarna bidragit till det genom sin enkelhet är riktigt  kul. Att utvecklingen för sparboxarna varit god ser jag som en bonus för jag vet att börsen går upp och ner, men är man långsiktig och följer sunda strategier så kommer man vara en vinnare.

Hur gick börsen senaste året?

Stockholmsbörsen (OMXS30) har under perioden 8 mars 2017 – 9 april 2018 haft en svängig resa. Egentligen precis som det brukar vara på börsen. Börsen ligger allid före konjunkturen och söker efter såväl positiva som negativa signaler. Sedan vi lanserade sparboxarna har Stockholmsbörsen (OMXS30) gått ner med 4 procent, vilket är bra att ta hänsyn till när man jämför utvecklingen för sparboxarna. En börs som går sidledes eller svagt nedåt behöver inte vara en nackdel, snarare motsatsen om man under perioden fortsätter att spara. Månadssparande är ett bra alternativ, går kurserna ner så får man fler andelar varje månad och går marknaden sedan upp så ökar portföljen i värde.

Sparboxarna har haft en god utveckling under perioden.  De sparboxar som gått bäst under perioden är We are the world med en uppgång på 17 procent och PEG the Box med en uppgång på 10 procent.

Årliga revideringen av sparboxarna

Nu tänkte jag presentera hur våra sparboxar har utvecklats och hur revideringen enligt våra fastställda kriterier kommer påverka sparboxens innehav. Sparboxarna revideras en gång per år, vilket sker nu. Varför reviderar vi årligen? Jo, vi anser att långsiktighet är en av nycklarna till framgång, men att man med jämna mellanrum behöver se över sitt sparande och sin filosofi/strategi. Att hålla nere kostnaderna i sitt sparande är viktigt och ytterligare en anledning till att vi anser att en uppdatering per år är rimligt.

Alla sparboxar har tydligt definierade kriterier, vilket medför att aktier eller fonder väljs ut utifrån dem. Detta innebär att det inte finns några inslag av personlig bedömning, utan revideringen baseras på information om aktien, bolaget eller fonden. Vill du läsa mer om kriterierna för respektive sparbox så hittar du dem här

Utvecklingen för sparboxarna baseras på en investering på 1000 per värdepapper på startdagen. Den inkluderar en köpavgift på 20 kr (i verkligheten 10 kr för medlemmar i Aktiespararna/Unga Aktiesparare), återinvesterad utdelning (courtagefritt) samt valutakursförändringar.

Om innehaven ändras kommer ev. månadsinvesteringar att följa den nya boxens utformning. De innehav du redan investerat i kvarstår. Du väljer själv om du vill sälja dessa eller behålla dem långsiktigt.

Kom-igång-boxarna:

ALLROUNDBOXEN

Denna sparbox innehåller fonder med förhållandevis låg förvaltningsavgift och god riskspridning eftersom den har både globala och svenska fonder. Kriteriet är också att det får vara en maximal avgift på 0,5 %. Sparboxen kommer efter revideringen innehålla SPP Aktiefond Global, AMF Aktiefond Global och Enter Fonder Select Pro då dessa fonder uppvisat bäst avkastning de senaste tre månaderna i respektive kategori. Allroundboxen har stigit med 3 % (avgifter inräknade) jmf med -4 % för OMXS30.

Placeringsstrategi: Allt i ett

Sparboxens innehav:

Fonderna:

  • Aktiespararna direktavkastning (förvaltningsavgift 0,30 %)
  • AMF Aktiefond Världen (förvaltningsavgift 0,40 %)
  • Spiltan Globalfond Investmentbolag (förvaltningsavgift 0,50 %)

Sparboxens nya innehav efter revidering:

  • AMF Aktiefond Global (förvaltningsavgift 0,40 %)
  • Enter Fonder Select Pro (förvaltningsavgift 0,50 %)
  • SPP Aktiefond Global (förvaltningsavgift 0,30 %)

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

Allroundboxen +3 %

OMXS30 -4 %

DJ world index +14 %

USD/SEK -8 %

INVESTMENTBOLAG I BOX

En beprövad strategi bland investerare är att är att skapa sin ”egen fond” genom att välja ett antal investmentbolag. Då investmentbolag äger ett flertal bolag i sin tur så får man en god riskspridning. Dessutom undviker man avgifter som man betalar om man investerar i fonder.  Denna sparbox innehåller de tre största investmentbolagen på Stockholmsbörsen och de tre största investmentbolagen på S&P 500.

Detta medför en god riskspridning även geografiskt. Indexet S&P 500 har stigit under perioden stigit med 13%, samtidigt som innehaven påverkats negativt av att dollarn som tappat 8% mot kronan. OMXS30 har gått ner 4 % under perioden. Investmentbolag in box har under perioden stigit med 1% vilket är i nivå men jämförelseindex.

Placeringsstrategi: Svenska och globala investmentbolag.

Sparboxens innehav:

  • Berkshire Hathaway A
  • Investor B
  • Industrivärden A
  • Leucadia National Corp.
  • Lundbergföretagen B
  • Loews Corp.

Det blir inga ändringar i boxen eftersom bolagen ovan fortfarande är de med störst börsvärde.

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

Investmentbolag in box +1 %

OMXS30 -4 %

S&P 500 +13 %

USD/SEK -8 %

 

RISKSPRIDAREN

Riskspridaren består av de bolagen på Stockholmsbörsen med högst marknadsvärde inom branscherna hälsovård, industri, material, teknik, dagligvaror, olja och gas, bank och finans, sällanköpsvaror, samt telekom.

Sparboxen har under stora delar av året följt index men uppvisar tillslut en uppgång på 3 % jmf mot OMXS30 -4 %. De som investerat i riskspridaren kan vara nöjda med avkastningen och sover antagligt gott om natten med en riskspridning i många olika branscher.

Placeringsstrategi: God riskspridning.

Sparboxens innehav:

  • AstraZeneca
  • Atlas Copco A
  • Boliden
  • Ericsson B
  • Essity B
  • H&M B
  • Lundin Petroleum
  • Nordea
  • Telia Company

Det blir inga ändringar i boxen eftersom bolagen fortfarande är det med störst börsvärde i respektive bransch.

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

 

Riskspridaren +3 %

OMXS30 -4 %

 

WE ARE THE WORLD

Här har vi en av de största överaskningarna för mig. Att investera i de största noterade bolagen i världens fem största länder visade sig vara en bra startegi. Här får vi en riskspridning geografiskt, men även i olika branscher. Sparboxen har stigit med 17%, trots en svag dollar som reducerat värdet på 8 %. Alibaba har visat vägen i sparboxen och har under perioden stigit med 53 %. Trots det så har det kinesiska multinationella investmentbolaget Tencent växt sig större än Alibaba i börsvärde som därmed kommer utgå från sparboxen. Även det ryska bolaget Rosneft Oil Company får lämna till förmån för den ryska banken, Sberbank.

Placeringsstrategi: Investera över hela världen.

Aktier som tas bort:

  • Alibaba Group Holding LTD
  • Rosneft Oil Company

Sparboxens nya innehav efter revidering:

  • Ambev
  • Apple Inc
  • Royal Bank of Canada
  • Sberbank (ny)
  • Tencent (ny)

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

We are the world +17 %

OMXS30 -4 %

DJ world index +14 %

USD/SEK -8 %

För aktienördarna:

PEG the Box

Ni som följt mig ett tag vet att jag är en stor anhängare till PEG-talet. Ett bättre sätt att hitta bolag som går med vinst, är lågt värderade och har en god tillväxt är svårt. Därför är det kul att se att sparboxen under denna period har levererat väl. Swedish Orphan Biovitrum, Fabege och Addtech har alla stigit med ca 20 %. NCC hade det tuff med en nedgång på ca 20 %, men vad gör det när sparboxen totalt genererat 10 % i avkastning. Vid revideringen av sparboxen kommer sex andra bolag med lågt PEG-tal in som förhoppningsvis kommer bli uppvärderade framöver. Om det blir så återstår att se, men kunde man förpacka sunt förnuft i en box så skulle PEG bli det för mig.

Placeringsstrategi: Lågt värderade bolag med god vinsttillväxt.

Aktierna som tas bort:

  • Addtech B
  • Fabege
  • Lundbergsföretagen B
  • NCC A
  • Swedish Orphan Biovitrum
  • Trelleborg B

Sparboxens nya innehav efter revidering:

  • Elekta B (ny)
  • JM (ny)
  • Nobia (ny)
  • SCA B (ny)
  • SSAB A (ny)
  • Telia Company (ny)

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

PEG the Box +10 %

OMXS30 -4 %

THE MAGIC BOX

Vi inspirerades av Joel Grenblatt och hans magic formula när vi satte ihop denna sparbox. Man letar med hjälp av formeln fram de bolag som är lågt värderade och samtidigt ger hög avkastning.  Sparboxen har under perioden stigit med 6 %, vilket kan jmf med S&P 500 som avancerat 13 %. Sparboxens utveckling har påverkats av en fallande dollar på 8 % vilket medför att sparboxen levererat i linje eller något bättre än index. Microsoft och Apple har bidragit till den goda utvecklingen och stigit med 31 % respektive 15 %. Vid revideringen så lämnar AT&T inc och Procter & Gamble Co, till förmån för två intressanta bolag; Amazon.com och Johnson & Johnson. Om man vill följa Grenblatts strategi fullt ut läs då hans bok ”The Little Book That Beats the Market”.

Placeringsstrategi: Lågt värderade bolag med hög avkastning.

Aktierna som togs bort:

  • AT & T Inc
  • Procter & Gamble Co.

Sparboxens nya innehav efter revidering:

  • Amazon.com (ny)
  • Apple Inc
  • Alphabet Inc A
  • Facebook
  • Johnson & Johnson (ny)
  • Microsoft Corp.

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

The Magic Box +6 %

OMXS30 -4 %

S&P 500 +13 %

USD/SEK -8 %

DIVIDEND CHAMPIONS

I denna sparbox har vi samlat mästarna på att höja sin utdelning. För att få kalla sig en ’Dividend Champion’ behöver bolaget i 25 år i rad öka sin utdelning till aktieägarna. Sparboxen innehåller de bolag på de amerikanska börserna som ökat utdelningen flest antal år i rad. American States Water Co. kan stoltsera med ökad utdelning i 63 år i rad! De andra bolagen ligger bara ett år efter. Dessa bolag delar ut kvartalsvis och att kombinera detta med Aktieinvests automatiska återinvestering av utdelning som dessutom är gratis är inte fel. Sparboxen har utvecklingsmässigt stått stilla under året, efter en reducering av 8 % pga. en fallande dollar. Vilket innebär en sämre utveckling än mot S&P 500 som stigit med 13 %. Sparboxen innehåller stabila bolag som år efter år bevisat att deras affärsmodell fungerar, kanske kan sparboxen vara som starkast i tider när det blåser på börsen.

Placeringsstrategi: Utdelningsfokus

Sparboxens innehav:

  • American States Water Co.
  • Dover Corporation
  • Genuine Parts Company
  • Northwest Gas Company
  • Parker-Hannifin Corporation
  • Procter & Gamble Co.

Det blir inga ändringar i boxen eftersom dessa bolag är de som delat ut flest antal år i rad.

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

Dividend Champions 0 %

OMXS30 -4 %

S & P 500 +13 %

USD/SEK -8 %

Specialboxen:

FRAMTIDSFEMINISTEN

Här har vi en spännande sparbox som investerar i bolag, vars högsta ledning är jämställd.

Placeringsstrategi: Jämställda bolag

Aktierna som togs bort:

  • Atrium Ljungberg B
  • H&M B
  • NetEnt B

Sparboxens nya innehav efter revidering:

  • Biogaia
  • Castellum (ny)
  • Dedicare (ny)
  • ICA Gruppen
  • SWECO B
  • Wihlborgs Fastigheter
  • XANO Industri B
  • Swedbank (ny)

Hur har det gått?

8 mars 2017 – 9 april 2018

Framtidsfeministen -1 %

OMXS30 -4 %

Per den 11/4-2018 är kriterierna ändrade för boxen. Bolaget ska ha minst 40/60-fördelning kvinnor/män i högsta ledningen när de väljs in i sparboxen. De kickas ut om de understiger 30/70-fördelning i högsta ledningen. Jämställdhetsdatan tas fram främst från Equalytics och AllBright. Sparboxen ses över varje halvår.

* OMXS30 tar inte hänsyn till utdelningar.

/Mikael

Vill du också spara i någon av våra sparboxar? Öppna en depå och starta ett månadssparande > 

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.