Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.

PEG the Box

PEG-talet är ett nyckeltal som är känt bland erfarna aktieinvesterare.
Det är ett sätt för en investerare att beräkna om en aktie är över- eller underprissatt genom att mäta värdet av en aktie baserat på priset, vinsten och den förväntade vinsttillväxten i företaget.

Den stora skillnaden mot P/E-talet är att PEG-talet också tittar på vinsttillväxten som man gärna vill att företagen man investerar i ska bjuda på.

Vill du investera i aktier som inte är överprissatta och som har en god vinsttillväxt, men inte orkar söka fram aktierna själv kan du välja PEG the box istället. I boxen hittar du de sex svenska aktierna med lägst PEG-tal.

Vill du räkna ut PEG själv?

(Aktiekurs/Vinst) / Vinsttillväxten = PEG

Vinsttillväxten räknar du ut så här:
Kommande års förväntade vinst/aktie / Föregående års vinst/aktie = Vinsttillväxt

Börja spara i den här boxen

Sparboxens utveckling mellan 2 mars 2017 – 15 november 2021.

Placeringsstrategi: Lågt värderade bolag med god vinsttillväxt.

Kriterier: De sex aktier noterade på Stockholmsbörsen med lägst PEG-tal (baserat på de fyra senaste kvartalen) och som har ett börsvärde uppgående till minst 10 000 Mkr. Läs om den senaste revideringen av sparboxen här >

Namn Bransch Fördelning
Sverige Ericsson B Teknik 16,7%
Sverige Kindred Group Konsument, cyklisk 16,7%
Sverige Kinnevik B Finans 16,7%
Sverige Nordic Entertainment Group B Kommunikation 16,7%
Sverige Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B Fastigheter 16,6%
Sverige Tele2 B Kommunikation 16,6%

Utveckling

PEG the Box inkl. utdelningar +88,06 %

PEG the Box exkl. utdelningar +67,66 %

OMXS30GI +75,55 %

OMXS30 +50,23 %

(Källa: FactSet)

Minsta köp

500 kr

Avgift

När du månadssparar i boxen är köpavgiften 10 kronor om du är medlem i Aktiespararna. Icke medlemmar betalar 20 kronor per månadsköp. Om du sedan vill sälja en eller flera aktier i boxen gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder.

Det är samma kurssättning när du köper en av sparboxarna som när du handlar via vår spartjänst Andelsorder. Så här ser kurssättningen ut när du köper en av sparboxarna >

Sparboxen reviderades senast den 21 april 2021.

Vanliga frågor och svar om sparboxar

Kan jag månadsspara i en sparbox?

Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

Se instruktionsfilm om hur du startar ett månadssparande i en sparbox >>

Kan jag spara i flera sparboxar?

Ja, du kan månadsspara i olika sparboxar. Du kan välja att månadsspara i olika sparboxar på samma depå eller på olika depåer.

Vad är en sparbox?

Det ska vara lätt att investera i akter tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration.

Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån dess sparplan. Sparboxarna revideras en gång om året.

Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

Vad händer med mitt månadssparande om någon aktie byts ut i en sparbox?

Dina redan inköpta aktier ligger kvar på din depå och dina kommande köp blir i den nya sammansättningen i sparboxen. Vill du sälja de aktier som inte längre ingår kan du göra det via internettjänsten eller via telefon hos våra mäklare.

Vad kostar det att månadsspara med autogiro i en sparbox?

Vid månadssparande i sparbox är köpavgiften, det så kallade courtaget, 10 kr för medlemmar i Aktiespararna respektive 20 kr för icke-medlemmar per dragning och sparbox. För fullständig prislista klicka här >.

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.