Kategori Okategoriserade

Volvos lastbilar ska bli fossilfria till 2040

Volvo storsatsar på elektrifiering av fordon. Under kapitalmarknadsdagen den 5 november visade Volvo ett tydligt hållbarhetsfokus med sin nya satsning på elektriska tunga lastvagnar som kommer att vara redo för marknaden redan under nästa år.

Prenumerera på analyser

På Volvokoncernens kapitalmarknadsdag den 5 november presenterade ledningen koncernens fortsatta strategiska inriktning med särskilt fokus på förändringsresan till nya och mer hållbara teknologier.

För att framtidssäkra bolaget i linje med målen i Parisavtalet ska koncernen vara utsläppsfri senast 2050. Därför strävar man nu efter 100 procent fossilfria lösningar.

En viktig del av strategin är kommersialiseringen av elektriska fordon drivna av batterier eller vätgas. År 2030 är målet att elektriska fordon ska stå för minst 35 procent av fordonsförsäljningen. Dessutom ska minst 50 procent av koncernens intäkter komma från tjänster.

Om Volvo ska kunna uppnå målet till 2050 måste alla deras lastbilar vara fossilfria redan 2040 eftersom de har en livstid på 10 år. Därför kommer åkerier i Europa att kunna beställa helelektriska versioner av Volvos tunga lastbilar från och med nästa år. För att säkerställa efterlevnad av hållbarhetssatsningen har Volvo även förbundit sig att följa initativet för vetenskapliga klimatmål (Science Based Targets Initative).

EU ska bli klimatneutralt innan 2050

Fakta om bolaget

Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service. Bolaget har en verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar på global nivå. Bolaget startade sin verksamhet 1927 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

ESG: 52,47

Global Compact: 60,23

Hållbara investeringar – Är det möjligt?

Var hittar jag mer information om hållbara investeringar?

Vill du få artiklar, blogginlägg och analyser om hållbarhet direkt till din inkorg? Prenumerera på våra mejlutskick om hållbart sparande!

Prenumerera

Publicerad 2020-11-10

Relaterade nyheter

2020-11-04

ICA inleder ett samarbete med Volvo

ICA inleder ett samarbete med Volvo Lastvagnar kring elektrifiering av transporter i Sverige.

Läs nyheten >

2020-11-02

Volvo och Daimler Truck satsar på bränsleceller

Volvo och Daimler Truck har ingått ett avtal för att utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem för användning i tunga lastbilar som huvudfokus, men också för andra applikationer.

Läs nyheten >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Verkstadssektorn