Kategori Okategoriserade

Hur påverkar ränteläget fastighetsbranschen?

Ränteläget påverkar många delar av samhället just nu. Hur ser det ut i fastighetssektorn?

Prenumerera på analyser

Fastighetssektorn

Hur påverkas fastighetsbranschen av högre räntor och vilka segment är mest intressanta just nu? Vi har pratat med analytikerna Emil Ekholm och Viktor Hökenhammar på Pareto Securities.

Hur påverkas fastighetssektorn av ränteläget?

”Index för fastighetsaktier är i skrivande stund ned mer än 50 % hittills i år, till stor del drivet av ökade räntor. Fastighetssektorn är en av de sektorer som påverkas mest av förändringar i räntemiljön då bolagen generellt sett har en ganska så hög belåning jämfört med många andra sektorer.

Man får i dagsläget dels ökade räntekostnader vilket gör att kassaflödet försämras, men även värdet på fastigheterna påverkas då värderarna nu använder en högre ränta i sina modeller när de nuvärdesberäknar kassaflödena.

Något man även ska ta i beaktning är att räntorna höjs på grund av en hög inflation, vilket i många fall är gynnsamt för fastighetsbolag då de i stor utsträckning har hyresavtal som justeras upp i takt med inflationen.

Detta gör att fastigheter generellt sett är en bra tillgång att äga för att skydda sig mot just inflation då det är en real tillgång.”

Hur ska man som småsparare tänka kring investeringar i sektorn just nu?

”Vi tror att så länge vi ser en hög inflation så kommer osäkerheten kring hur mycket räntorna ska upp ligga som en våt filt över fastighetssektorn. När vi börjar se att inflationen kommer ned och räntehöjningarna avtar så kommer även osäkerheten försvinna, vilket vi tror kommer att ge ett ökat inflöde till fastighetsaktier igen. Därför kan det vara klokt att inte ligga fullt investerad i dagsläget, utan istället vara redo när det börjar se lite ljusare ut.

Med det sagt, när vändningen väl kommer så kan det gå fort, vilket vi exempelvis såg över sommaren då fastighetsaktier steg omkring 30 % på en dryg månad.”

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Vilka bolag i fastighetssektorn är särskilt intressanta just nu?

”Det är viktigt att inte dra alla fastighetsbolag över en kam då de verkar inom olika segment och i stor grad arbetar och påverkas väldigt olika. Man brukar dela in fastigheter i främst kontor, handel, industri/logistik, samhällsfastigheter och bostäder. Alla segment förutom bostäder refereras även till som kommersiella fastigheter.

I den miljö vi befinner oss i just nu så gillar vi främst fastighetsbolag som fokuserar på kommersiella fastigheter då man i stor utsträckning har hyresavtal som justeras upp i takt med inflationen som vi nämnde tidigare, vilket inte är fallet för fastighetsbolag som äger bostäder.

Något som också är viktigt att kolla på är vad fastigheterna avkastar i förhållande till deras värde, vilket benämns som yield eller direktavkastning. Generellt sett avkastar bostäder lägre eftersom det är mindre risk för vakans i bostäder än kommersiella fastigheter, vilket också gör att man blir mer känslig nu när räntorna ökar.

Vi gillar därför bolag med kommersiell inriktning och något högre yielder samt en stabil finansieringsstruktur, det vill säga lägre belåning och lång räntebindning för att påverkas så lite som möjligt av de höjda räntorna. Några bolag som vi tycker ser extra intressanta ut och som vi har köprekommendation på är Catena, Castellum, Cibus, Platzer och Wihlborgs.”

Månadsspara direkt i aktier och fraktioner

Med vår spartjänst Andelsorder kan du börshandla på belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr/bolag). Du kan både göra engångsinvesteringar och sätta upp ett månadssparande. På det viset kan du börja investera i dyra och eftertraktade bolag och enkelt automatisera ditt sparande.

Läs mer om att månadsspara

Du hittar fler analyser här >

Fastighetssektorn analytiker

Emil Ekholm och Viktor Hökenhammar, analytiker på Pareto Securities.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

VerkstadssektornVerkstadssektorn