Kategori Sparande

Varför rasar det på börsen?

Här reder vi ut vilka anledningar som kan göra att börsen går ner och förklarar det nuvarande börsläget.

Varför går börsen ner idag?

När börsen går ner kan det vara bra att backa bandet och förstå varför det sker. Därför har vi här samlat information om varför börsen går ner ibland och den senaste börsnedgången. Dessutom påminner vi om gamla sanningar som kanske kan hjälpa dig att hantera ditt sparande.

Därför går börsen ner ibland

Börsen påverkas av en rad olika faktorer. Till exempel finans- och penningpolitik som påverkar räntor och inflationen. Dessutom påverkas börsen av geopolitik, krig och naturkatastrofer. I vissa fall rör det sig om ett s.k. black swan-event, det vill säga en oförutsägbar händelse med enorma konsekvenser, som leder till en nedgång. Ett exempel på en sådan händelse är IT-bubblan i början av 2000-talet då börsen rasade. På senare år har man även sett fall där robothandel bidragit till blixtsnabba börsras. Oavsett vilken den bakomliggande orsaken är till en börsnedgång kan man förenklat säga att det vid ett sådant tillfälle är många som försöker sälja och få som vill köpa på börsen. I värsta fall kan det leda till en finanskris. I de flesta fall innebär en nedgång inte att raset per automatik håller i sig under en längre tid. Det kan vara så att många helt enkelt passar på att ta hem vinster när det börjar skaka lite, särskilt efter en längre uppgång. De väljer att agera här och nu även om de tror på börsen på lång sikt.

Läs mer: På lång sikt har börsen rört sig uppåt

Varför går börsen ner idag?

Just nu är det många som ställer frågan: ”vad är det som händer på börsen?”. Förklaringen består av en rad olika faktorer. Till att börja med var börsstarten 2022 den sämsta starten på ett nytt börsår på över 100 år. Ryssland invasion av Ukraina i kombination med en kraftigt stigande inflation och ränteoro har haft en negativ påverkan på börsen. Om priserna och bolåneräntorna fortsätter att stiga begränsas hushållens spendering ytterligare. Dessutom påverkades hushållens ekonomi av kraftigt stigande gas- och oljepriser i vintras, och nu förstärks oron kring elpriserna som följd av sanktionerna mot Ryssland. Börsen prisar helt enkelt in osäkerheten genom nedgången. Allt detta ska även ses mot bakgrund av att Stockholmsbörsen gick otroligt starkt under 2021 och många har varit oroliga kring hur länge den här historiska börsuppgången kan pågå.

Läs mer: Börsläget i krigstid

Se även: Coronaviruset – därför rasade börsen i mars 2020

Ingen vet när botten är nådd

När börsen går ner spekuleras det ofta kring om det är läge att sälja av sina innehav eller köpa på sig mer. Då är det viktigt att komma ihåg att det är svårt att tajma börsen. En nedgång kan mycket väl bara vara en liten korrigering i den långsiktiga börsgrafen. Eller så fortsätter det nedåt. Ingen vet helt säkert, inte ens experterna. Däremot vet vi att börsen går både upp och ner och historiskt har rört sig uppåt på lång sikt. Därför är det många som förespråkar att man ska månadsspara i aktier och fonder. Då köper man ibland på toppen och ibland på botten, utan att behöva ge avkall på avkastningen till skillnad från ett sparande på ett vanligt sparkonto utan ränta. För de som har trading som yrke går det kanske att göra snabba vinster även i oroliga tider, men för oss andra är det enklare att undvika att försöka tajma marknaden. Det gäller helt enkelt att bestämma sig för om man vill ha is i magen och hålla sig till sin långsiktiga strategi eller agera baserat på nedgången.

Läs mer: Sitta still i båten – eller sälja av?

Så kan du agera vid ett börsras

Det är i sådana här tider som psykologin och flockbeteendet på aktiemarknaden blir extra tydlig. När börsen går ner är det många nybörjare som blir oroliga och säljer av sina innehav. De bildar lämmeltåg och lämnar börsen i väntan på en botten som kanske aldrig nås. En mer rutinerad sparare, som har varit med om en och annan nedgång, har kanske lite mer is i magen och sitter stilla i båten. De fortsätter att månadsspara eller tänker att det är rea på börsen och passar på att köpa lite extra i bolag som de fortsatt tror på långsiktigt. Däremot undviker de att ha pengar på börsen som behövs på kort sikt. Den som sover dåligt på grund börsläget behöver nog se över sin risknivå eller helt enkelt inte logga in på sitt konto en tid framöver. Oavsett hur du väljer att agera så är det viktigt att göra det som passar dig och din situation bäst.

Läs mer: Experterna: Så kan du tänka när börsen faller

Sprid dina risker

Det är viktigt att sprida sina risker när man investerar i aktier och att inte ”lägga alla ägg i samma korg”. Därför har vi skapat sparboxen Riskspridaren. Den innehåller bolagen med störst börsvärde i nio av huvudsektorerna på Stockholmsbörsen.

Starta ditt sparande

Vad händer på börsen idag?

Håll dig upp daterad om börsläget – prenumerera på våra mejlutskick och få aktieanalyser direkt till din inkorg!

Prenumerera på aktieanalyser

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.