i kategorin Analyser
De amerikanska techaktierna har haft en stark utveckling de senaste åren – hur länge håller det i sig?

Du hittar fler analyser här >

De amerikanska techaktierna har haft en kraftig uppgång de senaste åren. Efter nedgången i september var det många som ställde sig frågan om techrallyt hade kommit till ett slut och en del oroade sig för en boom likt IT-kraschen i början av 2000-talet.

Vad är FAANG-aktier?

FAANG är en akronym för några av de mest populära och högpresterande techaktierna på den amerikanska börsen. Dessa är:

Facebook

Apple

Amazon

Netflix

Google (Alphabet)

Termen ”FANG” myntades av börsprofilen Jim Cramer på CNBC och inkluderade till en början inte Apple, men utökades sedan till FAANG. Nu menar en del, däribland den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, att det är mer aktuellt att titta på FAAMG, det vill säga att man inkluderar Microsoft istället för Netflix som har ett relativt litet börsvärde i jämförelse med de andra aktierna. Ibland kallas dessa bolag även för ”Big Tech”.

Månadsspara direkt i aktier

Med vår spartjänst Andelsorder kan du köpa en del av en aktie till ett belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr per aktie). Du kan göra engångsinvesteringar eller sätta upp ett månadssparande. På det viset kan du börja investera i dyra och eftertraktade aktier. Du får även din utdelningar återinvesterade gratis hos oss.

Läs mer om Andelsorder >

Spara enkelt med en sparbox

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan sparboxar vara något för dig. Om du är intesserad av de stora amerikanska techaktierna och andra aktier som kan vara svåra att få tillgång till som småsparare finns sparboxarna The Magic Box och Dyrgripar.

  • The Magic Box – Vi har inspirerats av boken ”The Little Book that Beats the Market” och dess så kallade ”magic formula” och skapat The Magic Box med sex amerikanska bolag.

  • Dyrgripar – Det finns många aktier som sparare i normala fall har svårt att investera i på grund av den höga aktiekursen. Här kan du spara i sju av världens dyraste aktier i en box.

Läs mer om våra sparboxar >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

Publicerad 2020-10-02

Vill du få mejl från oss med framtida analyser?

JA TACK!

Aktier som nämns i intervjun:

Apple

Alphabet (Google)

Amazon

Facebook

Microsoft

Netflix

”Börsen nedåt efter Trump fått corona”

Läs nyheten >