Kategori Okategoriserade

Stark utveckling i Paretos småbolagsportfölj

”Portföljen är upp 56 %”, berättar Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities.

Prenumerera på analyser

Pareto Securities Selected Small Caps är en portfölj med fokus på småbolag som har en god tillväxtpotential på sikt (3-5 år). Dessutom ska bolagen ha, eller vara på väg mot, en god lönsamhet. I urvalet lägger de även stor vikt vid bolagens förvaltning, då det anses vara avgörande för att förverkliga potentialen i bolagen.

Se vår tidigare intervju om småbolagsrapporten >

Portföljen, som ses över kvartalsvis, har nu funnits i över ett år. Portföljen är upp 56 %, vilket tåls att jämföras med indexet Carnegie Small Cap som har gått upp 25 %. Mips, som haft en särskilt bra utveckling, är upp 158 %, följt av Storytel som är upp 116 % och sedan Azelio och Embracer som båda har gått upp över 50 %. Cibus tas ut ur portföljen och ersätts av QleanAir som tros ha en starkare tillväxtpotential.

Bolagen i portföljen

Bolag som ingår i portföljen:

Börja månadsspara i portföljen

Om du vill börja månadsspara i portföljen kan du följa den i sin helhet eller välja ut aktier som du tycker är extra intressanta.

Det gör du enklast genom att bygga din egen sparbox!

Kom igång

Om bolagen

Azelio har utvecklat en egen teknik för termisk lagring av förnybar energi som används för små- och medelstora installationer. Kunderna återfinns bland EPC-leverantörer (projektutvecklingsbolag), som i sin tur monterar olika system hos sina slutkunder. Verksamheten återfinns på global nivå, med störst närvaro på den nordiska och afrikanska marknaden.

Se även: ”Är det läge att investera i Azelio?”

Embracer förvärvar, utvecklar och förlägger PC- och konsolspel för den globala spelmarknaden. Bolaget har en bred spelportfölj med ett hundratal egna varumärken, såsom Saints Row, Goat Simulator, Dead Island och Darksiders. Koncernen har huvudkontor i Karlstad och global närvaro genom de operativa koncernerna Deep Silver/Koch Media, THQ Nordic och Coffee Stain. Produktutvecklingen sker genom ett flertal spelutvecklingsstudios samt genom kontrakterade utvecklare på den globala marknaden.

Hexatronic är specialiserade inom fiberkommunikation. Bolaget utvecklar, marknadsför och levererar produkter till en bred bas av företagskunder, främst inom Norden och Europa. Kunderna består exempelvis av produktägare, nätägare, återförsäljare samt systemintegratörer. En viss del av produktutvecklingen sker även i samarbete med andra leverantörer på global nivå.

Jetpak erbjuder tjänster för transport och logistik, med störst specialisering inom flygbaserade långdistansleveranser. Kunderna återfinns huvudsakligen bland företagskunder i olika branscher, men även bland privata aktörer. Störst verksamhet återfinns inom nordiska marknader.

MIPS är specialiserade inom utveckling av hjälmbaserad säkerhet. Bolagets patenterade MIPS Brain Protection System (BPS) är en hjälmlösning som skyddar mot rotationsrörelser. Produkten integreras i befintliga hjälmar och kan användas av sportutövare samt i hjälmar för yrkesmässigt bruk. Bolagets största målgrupp är cyklister och motorcyklister, följt av de som använder hjälmar inom olika vintersporter.

Storytel är en digital abonnemangstjänst inom den snabbt växande marknaden för streaming av ljudböcker. Exempel på tjänster innefattar abonnemangstjänster för ljud- och e-böcker samt ett flertal olika ljudboksutgivningar. Bolaget har avtal med nästan alla förlag i Sverige och ger även ut egna böcker. Majoriteten av kunderna finns i Norden och andra delar av Europa.

QleanAir är en utvecklare av tekniska produkter för luftrengöring. Lösningarna är modulbaserade och uthyrs till kunderna över en längre tidsperiod. Produkterna används för inomhusbruk och används huvudsakligen i kommersiella fastigheter, samt runtom industriella aktörer. Verksamhet innehas på global nivå med störst närvaro inom Europa.

VNV Global är ett investmentbolag som fokuserar på långsiktiga investeringar i primärt onoterade bolag i både utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Bolagets affärsidé är att identifiera och investera i tillgångar med värdeökningspotential, med ett övergripande fokus på bolag med starka nätverkseffekter. Portföljen består av innehav inom sektorerna digital hälsa, mobilitet och online marknadsplatser. Bolaget gick tidigare under namnet Vostok New Ventures.

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Publicerad 2020-10-01

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

fastighetssektornKöpa aktier