Att spara på börsen till ett barn är ett bra sätt att ge dem en bra start i vuxenlivet. Det kan också vara ett sätt att väcka deras intresse för omvärlden och för ekonomi när de blivit lite större.
På denna sida har vi samlat tips om barnsparande: vilken sparform som funkar bäst, hur sparandet kan växa över tid och hur du bäst pratar sparande med barn.
Vilken sparform är bäst?
Den mest populära formen av sparande till barn är månadssparande. Det är enkelt att sätta upp, du kan sätta undan relativt små summor, och pengarna har lång tid på sig att växa.
Läs mer: ”Världens åttonde underverk” – om ränta på ränta-effekten
Så kan ditt barnsparande växa
Det positiva med barnsparande är just att det inte behövs stora summor: avkastning över tid ger stor effekt. Att spara 300 kronor varje månad tills barnet fyller 18 år ger med åtta procents avkastning ett kapital på mer än 140 000 kronor på 18-årsdagen.
Av det är den totala insättningen då cirka 65 000 kronor och avkastningen är hela 75 000 kronor. Fortsätter du spara till 25-årsdagen har kapitalet vuxit till cirka 275 000 kronor. (Skatter och avgifter är inte medräknat i exemplet)
Vikten av ett långsiktigt sparande
Oavsett hur du sparar till dina barns framtid är det viktigaste är att sparandet blir av. I tuffa tiden kan det därför vara bättre att dra ner på summan du sparar till ditt barn snarare än att avsluta sparandet helt. Även om hur mycket du sparar spelar roll för avkastningen är det framför allt hur länge och hur ofta du sparar som gör skillnad, som visat i räkneexemplet ovan.
Det är därför ett automatiskt månadssparande under många år är en bra sparform för barnsparande.
Ränta på ränta
En annan positiv effekt av att spara långsiktigt är att du ger pengarna chans att växa och sedan ge ränta på ränta, särskilt om du återinvesterar utdelningar och avkastning. Du kan se det som att ränta på ränta ger en snöbollseffekt på ditt sparande.
Läs mer: Så funkar ränta på ränta
Låt andra boosta ditt barnsparande
Även om tidshorisonten spelar den främsta rollen när det gäller hur mycket avkastning ett barnsparande kan ge, finns det även andra sätt att boosta slutresultatet.
Till exempel så kan vänner och familj sätta in pengar på depån för ditt barnsparande, även om de inte är kunder hos Aktieinvest. Det är enkelt att göra en insättning till barnets depå via Swish eller bankkonto.
Involvera barnet i sparandet
Ett bra komplement till ett barnsparande är att ge barnet en introduktion till sparande, hur det fungerar och varför det är viktigt.
Tre tips inför att prata sparande med barn
Engagera barnet i sparandet. Prata med dem om varför du sparar till dem och logga in för att se till sparandet tillsammans
Läs mer: Prata sparande med barn
Diskutera med barnet vilka utgifter som vi behöver, som mat och boende, jämfört med kostnader på saker vi vill ha, som den kommande sommarsemestern.
Om möjligt, låt barnen hantera egna pengar med en veckopeng. Starta tidigt med en liten summa och öka med åldern för att öka förståelsen kring pengars värde, ekonomiskt ansvar och sparande.
Det här händer när barnet fyller 18
För föräldrar: När barnet blir myndigt
När barnet fyller 18 kan de själva logga in på depån om du sparat pengar i barnets namn.
För barnet: Det här händer när du fyller 18
Om en förälder eller annan släkting sparat till dig i ditt namn får du själv tillgång till depån när du fyller 18.
Se hur ditt barnspar kan växa
Öppna ett till sparande till barn
Läs mer om barnsparande
Så sparar farmor Karin till sina barnbarn
Vi har pratat med Karin som är farmor till fyra barn. Så här har hon lagt upp sitt barnbarnssparande.
Spara till barn med Joel Bladh
Vanliga frågor och svar om barnspar
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.