Fyller du 18? Så kan du tänka kring ditt sparande

Här har vi samlat tips och sådant som är bra att veta när dina föräldrar eller andra närstående sparat pengar åt dig till din 18-årsdag.

Detta händer när du fyller 18 år

När dina föräldrar har sparat åt dig i ditt namn får du tillgång till depån den dag du fyller 18 år. Då kan du själv bestämma vilka aktier och fonder som ska handlas på depån. Eller om du kanske vill använda en del av pengarna. Du kan också välja att bygga vidare på kapitalet och till exempel starta ett månadssparande.

Logga in på din depå första gången

Snart kommer du få ett lösenord på posten. Du kan antingen använda lösenordet eller BankID när du ska logga in första gången.

Första gången du loggar in är det bra om du kollar att dina uppgifter stämmer.

Tips inför 18-årsdagen

Tips 1 för nybörjare

Prata med dem som har sparat åt dig

Vi vet att sparande och börsen kan verka krångligt i början men ofta kan du få mycket information och kunskap från dem som sparat till dig.

Fråga om deras tankar kring sparandet och om de har några råd eller önskemål. Be dem förklara vad de investerat i och varför.

Logga gärna in tillsammans och kika på hur sparandet har utvecklats. Det ger ofta en bra förståelse för hur börsen och ett sparande kan svänga både upp och ner på kort sikt men oftast ha en positiv utveckling över tid.

Bra att veta: När du fyllt 18 kan du själv logga in på depån. Innan dess är det bara dina föräldrar eller den som sparat åt dig som kan logga in.

Tips 2 för nybörjare

Sätt egna mål

Fundera på vad du själv vill uppnå. Vill du spara långsiktigt? Eller använda en del av pengarna redan nu?

När du landat i dina mål och din sparhorisont kan du fundera på hur stor risk du vill ta. Pengar som du vill använda under den närmaste tiden kan vara klokt att ha på ett sparkonto. Om du däremot ska spara pengarna under en längre tidsperiod har börsen historiskt gett högre avkastning.

Tips 3 nybörjare

Fundera på om du har möjlighet att fylla på sparandet

Om du har utrymme kan det vara en klok idé att börja månadsspara. Som 18-åring har du en en väldigt bra möjlighet att spara inför framtiden – oavsett hur mycket eller lite du kan spara varje månad. Kom ihåg att även små summor kan växa sig stora över tid.

Kolla in våra aktieskolor och få tips om hur du kommer igång med ditt sparande.

Våra aktieskolor

Räkna på hur ditt sparande kan växa över tid

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Aktieskolor

Vill du lära dig mer om aktier? Då ska du anmäla dig till någon av våra populära aktieskolor med sparprofilerna Marcus Hernhag och Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av materialet när det passar dig.

Anmäl dig till en aktieskola

Aktieskolor med Sandra Bourbon och Marcus Hernhag.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.