Kategori Sparande

Hur kan jag prata sparande med mitt barn?

Är du en av många föräldrar som har ett sparande till ditt barn men som inte vet hur ni ska prata om ämnet? Här kommer några av våra bästa tips kring att prata sparande med barn.

Prata sparande barn

Att förstå vikten av sparande

Det är vanligt att man tror att barn har ett enkelt sätt att se på världen. Spara eller slösa, att ha eller inte ha. Många var vi som satte sprätt på vår veckopeng så fort vi fick den. Hur ska vi göra för att få våra barn att förstå vikten av att spara?

Engagera barnen i barnsparandet

Om du har ett barnspar till ditt barn eller barnbarn ska du inte vara rädd att prata med dem om det. Logga in på kontot tillsammans då och då och titta till innehaven. Ett tips är att använda vår smarta sparkalkylator för att visa barnen hur mycket pengarna på kontot kan vara värt om tio eller till och med 20 år.

Läs mer: Så sparar farmor Karin till sina barnbarn

Ge barnet vecko- eller månadspeng

Både för yngre och äldre barn är det bra att få prova att hantera pengar. Börja gärna med mindre summor så kan du öka summan när barnet blir äldre och lär sig mer om att ta hand om sina pengar.

Bli inte upprörd om barnet spenderar pengarna direkt. Då kan det istället vara en god idé att visa att pengar som spenderas på exempelvis godis kanske innebär att man istället inte har råd med något annat.

Sätt upp ett sparmål

Har ditt barn stora framtidsdrömmar om vad de vill bli när de blir stora? Eller för större barn, en stad de vill studera eller bo i?

Ta tillfället i akt och sätt upp ett sparmål. Om ni har ett barnspar kan ni regelbundet logga in tillsammans med barnet och se pengarna växa. Om ni ännu inte har ett barnspar, passa på att starta ett och involvera barnet i sparandet från början. Kalla gärna sparmålen något som visar vad pengarna ska gå till, såsom ”Lägenhet i city” eller ”Universitet i Kalifornien”. Hos Aktieinvest kan du namnge din depå för att visa sparmålet.

Läs mer: Författaren Joel Bladh om hur du kan prata ekonomi med ditt barn

”Jag vill ha” vs ”Jag behöver”

En annan viktig sak att lära barnet är skillnaden mellan att vilja ha och att behöva. Ofta vill vi ha godis, men det är långt ifrån lika ofta vi faktiskt behöver det. Vad är det vi faktiskt behöver?

Genom att lära barnet skillnaden mellan exempelvis kostnader för mat och boende (behöver) och godis och resor (vill ha) kan du ge dem en förståelse för varför de inte kan få det de vill ha, och även bakgrunden till varför olika människor har olika mycket. På så vis kan de få en djupare förståelse för varför det är viktigt att spara.

Utbilda er om sparande tillsammans

Om ditt barn tycker om att se på videos på YouTube om hur olika saker fungerar, varför inte tillsammans titta på filmer som handlar om sparande? Ett exempel är våra populära Aktieskola för nybörjare, där sparexperten Sandra Bourbon går igenom hur man ska tänka när man bygger upp sin första aktieportfölj.

Våra aktieskolor

Se hur ditt barns sparande kan växa

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Vanliga frågor och svar om barnspar

Hur öppnar man en depå till en minderårig?

För att öppna upp en depå till en minderårig med Mobilt BankID klickar du på ”Bli Kund” och väljer ”Öppna depå för minderårig”. Börja med att fylla i barnets uppgifter och välj sedan vilken typ av depå ni önskar öppna till barnet. I nästa steg väljer ni vilken prisplan depån ska ha samt registrerar eventuell kampanjkod samt medlemskap hos Unga Aktiesparare. Slutligen ska samtliga vårdnadshavare fylla i sina uppgifter. Klicka därefter på ”Skicka”.

Ni har nu fått ett mejl med avtal och depåinformation som ni signerar med BankID. Depån öppnas i regel inom 24 timmar, exklusive helgdagar.

Om samtliga vårdnadshavare saknar BankID väljer ni ”Inget BankID” efter att ni klickat på ”Bli Kund”.

Vad betyder ”föräldrar i förening”?

Förälder i förening betyder att föräldrarna alltid måste skicka in brev vid order, uttag av likvida medel samt förändring i depån. Dessa brev ska undertecknas av båda föräldrarna. Ingen kan göra något utan den andres samtycke. Föräldrarna har dock insynsmöjlighet och kan således logga in för att se barnets depå.

Vem kan logga in på en minderårigs depå?

Det är enbart föräldrarna samt eventuella ombud som kan logga in på en minderårigs depå.

Föräldrarna samt ombudet kan logga in med hjälp av BankID/Mobilt BankID.

Om föräldern eller ombudet redan har en depå hos Aktieinvest gäller samma inloggningsuppgifter som tidigare.

Om ytterligare en person ska få inloggningsrättigheter till depån kan föräldrarna fylla i en ombudsfullmakt.

Vem kan lägga köp- och säljorder på depån?

Föräldrarna har i första hand rätt att handla på en minderårigs depå men om det finns en ombudsfullmakt inskickad kan även ombudet handla på depån. Är föräldrafullmakterna tecknade i förening behöver föräldrarna inkomma med ett skriftligt uppdrag som båda föräldrarna skriver under.

Kan en annan person än föräldrarna sköta en depå till en minderårig?

Ja, föräldrarna kan utse ombud som kan sköta barnets depå. För att utse ett ombud, fyll i en ombudsfullmakt och posta den till oss.

Kan jag spara till ett barn på en depå i mitt namn?

Ja, du har möjlighet att lägga upp ett sparande till ett barn i ditt eget namn. Då är det viktigt att tänka på att barnet inte har tillgång till det sparandet och att en förmånstagare inte kan registreras. När du vill ge bort innehavet till barnet måste en depå först öppnas i barnets namn, därefter skickar du med ett gåvobrev för att flytta över innehavet till barnets depå.

Jag vill ge bort pengar i gåva till mitt barn/barnbarn, hur gör jag?

Om det redan finns en depå i barnets namn gör du så här:

Insättning via Swish

För att sätta in pengar med hjälp av Swish så loggar du in på din depå i den nya internettjänsten och klickar på ”Mina sidor” och sedan ”Gör en insättning”. Pengarna ska finnas på depån omedelbart, efter att du följt stegen.

Det är bara föräldrar eller personer med ombudsfullmakt som har möjlighet att swisha pengar till barnets depå.

Insättning på vårt plusgiro med ditt OCR-nummer som referens

Varje depå har ett unikt OCR-nummer som du måste ange vid inbetalningen för att pengarna ska bokas in på depån. Du gör inbetalningen till Plusgiro 480 62 04-6 och anger OCR-numret för depån. Pengarna finns tillgängliga för köp om ca 2 bankdagar. Depåns OCR-nummer hittar du under ”Mina sidor”, ”Gör en insättning” och sedan ”Plusgiro”.

Känner man inte till barnets OCR-nummer eller har man inte tillgång till barnets depå kan ni göra en insättning på vårt Plusgiro utan OCR-nummer. Plusgironumret är 40 01 70- 7 och som meddelande anger ni barnets depånummer eller barnets personnummer.

Inspireras av Diana

Aktieskolor

Vill du lära dig mer om aktier? Då ska du anmäla dig till någon av våra populära aktieskolor med sparprofilerna Marcus Hernhag och Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av materialet när det passar dig.

Anmäl dig till en aktieskola

Aktieskolor med Sandra Bourbon och Marcus Hernhag.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.