Det här händer med ditt barns sparande när de fyller 18 år

Här har vi samlat tips och sådant som är bra att veta när du eller andra närstående sparat pengar till ett barn som nu blir myndig.

Detta händer när ditt barn fyller 18 år

Från och med 18-årsdagen kan barnet du har sparat till själv logga in på sin depå och ta kontroll över sitt sparande.

När de är myndiga kan de själva bestämma vilka fonder eller aktier de ska handla, eller om de vill sälja av och använda pengarna till något annat. Inför 18-årsdagen kan det därför vara bra att prata vikten av sparande med barnet.

Läs mer: Våra bästa tips kring hur du pratar sparande med barn

Första inloggningen på depån

När barnet blir myndig får de ett lösenord på posten. De kan antingen använda lösenordet eller BankID när de ska logga in på sin depå för första gången.

Räkna på hur sparandet kan växa över tid

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Tips inför 18-årsdagen

Tips 1 för nybörjare

Prata med barnet om att spara

Många som är nya på börsen tycker det verkar krångligt och lite avskräckande. Därför är det bra att förbereda din tonåring med information om dennes sparande inför 18-årsdagen.

Fråga om deras tankar kring sparandet och om de vill ha några råd eller önskemål. Berätta mer om dina investeringsbeslut, vad du investerat i och varför.

Logga gärna in tillsammans och kika på hur sparandet har utvecklats. Det ger ofta en bra förståelse för hur börsen och ett sparande kan svänga både upp och ner på kort sikt men oftast ha en positiv utveckling över tid.

Läs mer: Författaren Joel Bladh om hur du kan prata ekonomi med ditt barn

Bra att veta: När barnet fyllt 18 kan de själva logga in på depån. Innan dess är det bara de som sparat åt barnet som kan logga in. Om du sparat i barnets namn kan du som förmyndare ej längre logga in när den du sparat till blivit myndig. Ombudsfullmakt gäller dock så länge barnet vill.

Tips 2 för nybörjare

Sätt upp sparmål

Fråga vad den du sparat till vill uppnå med sitt sparande. Det här är ett utmärkt tillfälle att påvisa vikten av att spara långsiktigt jämfört med att ta ut pengarna direkt. Använd gärna vår sparkalkylator för att visa hur mycket mer pengarna kan växa om de låter dem ligga i 10, 20 eller rentav 40 år till.

Om din tonåring behöver använda hela eller delar av sparandet inom några år kan det vara en bra idé att flytta pengarna till ett sparkonto med ränta. Om pengarna däremot ska sparas under en längre tidsperiod har börsen historiskt gett högre avkastning.

Tips 3 nybörjare

Fördelar med att fortsätta månadsspara

Om det finns utrymme är det en bra idé att fortsätta månadsspara. Som 18-åring har de en väldigt bra möjlighet att spara inför framtiden – oavsett hur mycket eller lite de kan spara varje månad.  Även små summor kan växa sig stora över tid.

Vill din 18-åring lära sig mer om att spara i aktier? Tipsa gärna om våra populära aktieskolor.

Våra aktieskolor

Aktieskolor

Vill du lära dig mer om aktier? Då ska du anmäla dig till någon av våra populära aktieskolor med sparprofilerna Marcus Hernhag och Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av materialet när det passar dig.

Anmäl dig till en aktieskola

Aktieskolor med Sandra Bourbon och Marcus Hernhag.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.