Ränta på ränta – så funkar det

Ränta på ränta-effekten gör att pengarna växer snabbare eftersom du tjänar ränta på redan intjänad ränta. Vi förklarar hur ränta på ränta funkar.

Vad betyder ränta på ränta?

När du sparar i aktier och fonder kan pengarna växa genom att du får avkastning, för att kursen går upp eller genom utdelningar. Vid årets slut kan investeringen ha ökat. Ditt andra år i sparandet får du avkastning på både startkapitalet och på avkastningen du fick första året. Med andra ord ökar effekten varje år.

Räkna på ränta på ränta-effekten

Räkna på ditt sparande i sparkalkylatorn och få koll på hur dina pengar potentiellt kan växa över tid.

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Så maximerar du ränta på ränta-effekten

  • Spara långsiktigt och regelbundet
  • Återinvestera dina aktieutdelningar

Ju högre aktieutdelningar – desto större blir ränta på ränta-effekten. Är du kund hos oss är det enkelt. Vi återinvesterar dina utdelningar åt dig.

Exempel på ränta på ränta-effekten

I exemplet har vi utgått från en årlig avkastning på 10 procent.

Vid årets början

Ränta

Vid årets slut

Första året: 10 000:- 1 000:- 11 000:-
Andra året: 11 000:- 1 100:- 12 100:-
Tredje året: 12 100:- 1 210:- 13 310:-

Även om du inte har ett stort startkapital kan du nyttja ränta på ränta genom en mindre summa i ett månadssparande. Pengarna jobbar för dig från första kronan.

Vilka faktorer påverkar ränta på ränta-effekten?

Tid och tålamod är avgörande för ränta på ränta. Siktar du på ett väldigt långsiktigt sparande kan en relativt liten summa öka ordentligt med tiden.

  • Låt pengarna sitta kvar så länge som möjligt.
  • Återinvestera den årliga avkastningen – där kan effekten bli stor efter många år.
  • En stor startsumma eller ett högt månadsbelopp ger en stor skjuts i ränta och avkastning.
  • Avgifter och skatt är bra att hålla relativt låga.

Snöbollseffekt

Tänk på värdet av dina investeringar som en snöboll. Första svängen växer snöbollen bara lite grann men ju fler utdelningar och återinvesteringar, desto större blir snöbollen.

Gratis minikurs: Aktier för nybörjare

Ta chansen att gå vår kostnadsfria aktieskola med sparprofilen Sandra Bourbon. Det är gratis och du tar del av videomaterialet när det passar dig!

Aktieinvest sparboxar

Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande och kan enkelt sätta upp ett månadssparande i bolag som intresserar dig.

Hämta appen i App Store.
Ladda ned appen i Google Play.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.