Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Tillgångarna som gör dig rik

Vi har intervjuat Marcus Hernhag, författare till boken ”Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik”, om varför man ska spara i olika finansiella tillgångar samt hur man kan tänka om man vill bygga en portfölj med dessa tillgångar.

Du har nyligen släppt din sjätte bok om sparande, ”Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik”. Boken har ett bredare perspektiv än dina tidigare böcker och den skiljer sig också mot många andra böcker om sparande då den utgår från vår viktigaste tillgång – tid. Vad betyder tid för dig?

”Att ha tid är att ha frihet och möjligheter. Bara om vi har tid kan vi lära oss det vi behöver i livet, nå våra mål, bygga en förmögenhet. Att spara tid genom att vara effektiv eller jobba smart är viktigt, för tid är den enda tillgång som vi får allt mindre kvar av ju äldre vi blir.”

I boken skriver du om olika finansiella tillgångar som man kan spara i. Vilka finansiella tillgångar finns det att investera i som småsparare och varför ska man fördela sitt sparande mellan dessa tillgångar?

”Utvecklingen under mars 2020 där börsen rasade 35 procent på en månad visar hur bra det är att inte ha precis allt i aktiemarknaden.

Att ha likvider och någon form av extra trygg ränteexponering gör att i alla fall det tillgångsslaget inte faller lika mycket. Råvaror som guld stod emot bra i coronakrisen. Att i börsras kunna vikta om mellan tillgångsslagen och öka i aktier kan vara just guld värt.”

Så bör du agera när börsen går ner >

Om man vill bygga sin egna portfölj med sparande i nämnda tillgångar, hur ska man då tänka kring fördelningen mellan olika tillgångar och placeringshorisonter?

”Upp till 75 procent tycker jag vi kan ha i aktier, i alla fall om vi har 10 år eller mer till pensionsålder. Resten i den egna bostaden, räntekonton, och möjligen också lite råvaror. Räntekonton ger ingen avkastning som slår inflationen, men bevarar ändå värdet någorlunda och kapitalet är lättillgängligt. Det är ett individuellt val hur mycket krigskassa du behöver som reserv för att må bra av aktiesparande. I boken ger jag olika förslag på portföljer och fördelningar, men du måste testa dig fram över tid och hitta det som passar dig. Precis som med att hitta en aktiestrategi.”

För den som har en längre placeringshorisont eller önskar ta högre risk, kan den bygga en portfölj med olika aktier och aktiefonder som bygger på teorin om de olika tillgångsslagen?

”En bra grund i en aktieportfölj är investmentbolag och ni har två olika sparboxar (Investmentbolag i box och Svenska investmentbolag) för just det. Historiskt sett har investmentbolagen slagit genomsnittet av jämförbara aktiefonder samt börsindex och troligen fortsätter de göra det. Om du vill köpa aktierna direkt välj i första hand de som har stor substansrabatt. Investor är ett exempel på det och de är också det största investmentbolaget på Nasdaq Stockholm. Annars gillar jag stabila utdelningsaktier. Exempel på bolag som höjde utdelningen genom coronakrisen i år är fastighetsbolag som Castellum och mjukvarubolaget Vitec. Ett klart styrketecken!”

This is the top

Illustration över börsens långsiktiga tillväxt.

Tänk också på att inte lyssna på alla som varnar för att toppen är nådd. Den är aldrig nådd för gott om vi har en bra aktiestrategi och investerar i bolag som gynnas av samhällets utveckling. Lite riskspridning på det och gärna också stigande utdelningstrender så kommer du långt. Det viktigaste i en börskrasch är att inte permanenta förlusterna, utan undvika hög belåning och hålla hoppet uppe. Bra bolag kommer att överleva.”

Vill du läsa boken ”Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik”?

På Marcus Hernhags hemsida kan du läsa mer om boken samt var du kan köpa boken.

2020-05-11

Aktier som nämns i texten:

Sparboxar som nämns i texten:

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

SmartboxMohammeds väg mot miljonen