Kategori Okategoriserade

Aktiespararnas 7 gyllene regler

Aktiespararna är världens största medlemsorganisation för privatpersoner som sparar i aktier och fonder. De har tagit fram 7 gyllene regler som du kan förhålla dig till för att fatta förnuftiga och välgrundade beslut kring ditt sparande.

1. Sätt mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig

Innan du sätter igång med ditt sparande bör du sätta upp ett mål om vad du vill uppnå med ditt sparande. Vill du köpa hus, spara till buffert eller trygga din ekonomiska framtid?

Dina mål avgör vilken risk och placeringshorisont du bör ha. Behöver du pengarna inom ett par månader så ska du kanske inte investera dem på börsen, utan kanske i en räntefond. Om ditt mål klarar en placeringshorisont på över 5 år så kan du investera dina pengar i aktier och aktiefonder, och ta del av börsens långsiktiga överlägsna avkastning.

2. Investera regelbundet

Även om vi med jämna mellanrum får kraftiga nedgångar på börsen så har den historiskt alltid rört sig uppåt och gett en positiv avkastning.

En vinnande strategi på börsen har varit att investera regelbundet. Då köper du aktier och fonder när de både är dyra och billiga, och du får därmed en bra snittkurs på dina inköp.

Läs mer om att månadsspara i aktier och fonder >

3. Kontrollera riskerna

Om du investerar på börsen finns det två risker att hantera, nämligen marknadsrisk och bolagsrisk.

Marknadsrisk

Marknadsrisken handlar om risker på aktiemarknaden. Det är ”yttre händelser” som inte är kopplat till ett specifikt bolag, utan som påverkar börsen i sin helhet, exempelvis coronaviruset eller Brexit. Som investerare är det svårt att skydda sig mot marknadsrisken, utan det du kan göra för att minska risken är att ha en väldiversifierad portfölj mellan olika tillgångsslag, såsom aktier och räntefonder.

Bolagsrisk

Bolagsrisken är när en av dina aktier går dåligt. Denna risk hanterar du bäst genom att ha en väldiversifierad portfölj. Aktiespararna rekommenderar att man ska äga 10-15 aktier, av olika storlek, fördelat på minst 5-6 olika branscher.

4. Var försiktig med belåning

Belåning eller lån av pengar för att investera i aktier kan öka din avkastning genom att du får en hävstångseffekt på de investerade pengarna. Samtidigt ökar det din risk, framförallt vid större nedgångar på börsen eller i det specifika bolaget som du har investerat i. Du måste fortfarande betala ränta samt amortera på lånet till lånegivaren, och har då värdet på dina värdepapper minskat så kan situationen bli ansträngd.

5. Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt

Det är bra att försöka hänga med på vad som händer på aktiemarknaden och i de bolagen du investerar i. Det ökar chanserna till att göra lyckade investeringar. Det blir också mycket roligare att investera och spara.

Samtidigt ska du vara försiktig med att ta råd och rekommendationer från andra, oavsett om det kommer från media eller vänner.

6. Gör din egen analys

Det är viktigt att göra sin egna analys av ett bolag man vill köpa. Vad är det med det specifika bolaget som får dig att vilja investera dina sparade pengar i deras aktie?

Om du sedan gör en fundamental analys eller teknisk analys spelar ingen roll så länge du är nöjd med analysen och kan fatta ett välgrundat beslut om att investera i bolaget eller ej.

7. Sätt upp regler för när du ska omplacera

Det händer dagligen mycket på börsen och det samma gäller din aktieportfölj. Vissa av dina bolag går bra, vissa står stilla och andra går ned. Dessa förändringar påverkar viktningen mellan olika aktier i portföljen. Istället för att passivt följa med i utveckling kan du skapa regler för omplaceringar i din portfölj.

Du kanske vill sälja av delar av ett innehav som har stigit kraftigt och blivit en för stor del av portföljen? Eller vill du kanske sälja av en surdeg som inte har utvecklats som du trodde i din analys?

Genom att sätta upp omplaceringsregler kan du minska dina förluster samt få en högre avkastning.

Medlem hos Aktiespararna

Är du medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare? Då handlar du till förmånliga priser hos oss. Läs mer här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Tillgångarna som gör dig rik - Hernhag