Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Mohammeds väg till miljonen

Mohammed Salih har seglat upp som en stjärna på investeringshimlen det senaste året. För lite över ett år sedan startade han Instagram-kontot @Mohammedsvagtillmiljonen som nu har nästan 20 000 följare, där vi får följa hans väg till den första miljonen.

Förutom att vara influencer inom investeringar arbetar han på Aktiespararna och har precis blivit pappa för första gången. Aktieinvest tog ett snack med Mohammed om vad som driver honom, hur hans investeringsstrategi ser ut och vad som fick honom att komma igång med sparandet.

Berätta mer om Mohammeds väg till miljonen!

Jag startade instagramkontot i mars 2019. Den främsta anledningen var att jag ville ha ett tydligt sparmål och hade ganska mycket pengar som bara låg på ett sparkonto och som jag ville skulle växa. Mitt sparmål är att nå en miljon kronor innan jag fyller 30 år.

Ett bakomliggande syfte till Mohammeds väg till miljonen är en önskan om att börsen ska bli mer inkluderande, oavsett bakgrund eller yrke. Det faktum att jag flydde till Sverige för 17 år sedan tror jag kan hjälpa fler att upptäcka möjligheterna med att spara på börsen. Jag har även lagt märke till att sparande nästan är lite av ett tabubelagt ämne i Sverige. Man pratar hellre om sex än sparande här, upplever jag. Därför är jag så öppen med allt som rör mina investeringar på Instagram, för att öppna upp diskussionen.

Hur ser din sparstrategi ut?

Den ena delen av min sparstrategi handlar om att öka själva investeringskapitalet. Det har lett till att jag skurit ner på många fasta och rörliga kostnader. I princip har jag bara hyra och mat kvar som utgiftsposter och är uppe i en sparkvot på hela 70 procent. Det är ett spartanskt liv jag lever, men det funkar. Det jag egentligen saknar mest är en god pizza, det unnar jag mig bara en gång i kvartalet nu.

Vad gäller själva investeringsstrategin lyder min devis: ”keep it simple”– ju enklare desto bättre! Jag har en bra bas i mitt sparande som består av fonder i investmentbolag, spetsat med nischade aktier inom tillväxtbolag och samhällsbyggnadsbolag.

Vilka gropar har du fallit i längs med vägen som du nu i efterhand vill varna om?

Jag kom in på börsen ganska snett, måste jag erkänna. Jag råkade tajma både bitcoin- och cannabishypen och förlorade ungefär 100 000 kr där i början. Det är svårt att ha en bra relation till börsen efter en sådan erfarenhet, men det har repat sig. Mina främsta läxor från den händelsen var att inte gå in med så mycket pengar utan att kunna något om företagen och utan att ha en bra diversifiering.

Hur blev du vän med börsen igen?

Jag började läsa på, gjorde min hemläxa. Vilken avkastning har företagen haft historiskt, hur ska man fördela riskerna? Idag använder jag verktyg för att utvärdera potentiella investeringar, några favoriter är verktyget Hitta kursvinnare och börsdata.se. Där kan man läsa på om olika nyckeltal och få det nedbrutet på ett tydligt sätt. Det är också viktigt att jämföra bolagen med konkurrenterna. Om jag hade kunnat spola tillbaka tiden hade jag sagt till mig själv: ”Mohammed, börja med att köpa investmentbolagsfonder.”

Vilka är dina favoritaktier att investera i?

Det är nog ingen hemlighet vid det här laget att jag gillar investmentbolag. En annan favorit är Bure Equity, ett jättefint bolag som bland annat innehåller Mycronic och Vitrolife. De är inriktade mot medicinteknik, vilket jag tycker är en spännande framtidsbransch. SBB är en annan favorit.

Hur ser du på hållbart sparande?

Efter att jag läst boken Guld och gröna skogar av Karim Sayyad och Sasja Beslik ändrades min uppfattning om hur vi kan påverka miljön genom ett klokt sparande. I boken tar de upp hur många som dör av föroreningar och ohållbara förhållanden i arbetet, vilket är skrämmande siffror. Numera kollar jag alltid att bolagen jag investerar i aktivt arbetar med hållbarhet. På sikt kan detta rädda vår planet och det är något som alla borde göra. Förr eller senare kommer banker bara låna ut till hållbara bolag, så det är den enda långsiktiga strategin.

Har du några tips på hur man kan sommarstäda sitt sparande?

När jag blev pappa för två månader sedan satt jag hemma och gick in på olika köp- och säljgrupper på Facebook. I sommartider är det många som rensar ut prylar, möbler, cyklar och annat. Det är ett ypperligt tillfälle att köpa och sälja vidare. De senaste åtta veckorna har jag tjänat 15 000 kronor på att köpa saker billigt, putsa upp dem och sälja vidare. De pengarna kommer jag sedan att investera i investmentbolag.

Du har precis blivit pappa – hur tänker du med sparande till ditt barn?

Jag satte faktiskt upp ett sparande till henne tre månader innan hon föddes. Hon har fått en jättefin fondportfölj dit 700 kr sätts in varje månad. Jag valde en fondportfölj för att det kräver lite mindre uppmärksamhet från min sida – jag vet att det är någon som är professionell som håller koll åt mig.

Om Mohammed:

Namn: Mohammed Salih
Ålder: 27 år (fyller 28 i november)
Uppväxt: Kommer ursprungligen från Irak men flydde till Sverige för 17 år sedan och växte upp i Ronneby.
Yrke: Ansvarig för lokalverksamhet på Aktiespararna
Följ honom på Instagram: @Mohammedsvagtillmiljonen

Aktier som nämns i texten:

Sparboxar med fokus på investmentbolag:

Vad är sparboxar?

Sparboxar är ett enkelt sätt att komma igång med aktiesparande. Sätt upp ett månadssparande i en färdig sparbox eller plocka ihop din egen mix av aktier.

Jag vill veta mer om sparboxar!

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Tillgångarna som gör dig rik - HernhagPhoto by Daniel Eledut on Unsplash