Kategori Okategoriserade

Så sparar Tommie till sina döttrar

Tommie har valt att månadsspara i svenska och utländska aktier och fonder till sina två döttrar. Han väljer också spara på en depå där utdelningarna återinvesteras.

Vem sparar du till och när började du med detta?
Mina döttrar Agnes och Ellinore.

I vilket syfte sparar du?
För att ge mina barn ett startkapital att antingen förvalta vidare själva eller för att ge andra möjligheter.

Har du valt att spara i ditt eget namn eller i barnets namn? Har du några särskilda knep du vill dela med dig av?
Sparandet sker i barnens eget namn eftersom jag tror att de snabbare kommer uppmärksamma sitt sparande och bli intresserade.

Vad väljer du att spara i, aktier, fonder? Hur resonerar du kring det?
Både aktier och fonder. Fonder för riskspridning och att kunna nå utländska marknader, ca 10-12 aktier utifrån mitt kunnande och de trender som råder nu samt i  företag som jag tror har framtiden för sig. Kräver lite mer aktiv förvaltning då vissa aktier är förknippade med högre risk.
Viktigt att fonderna har en låg avgift, en svensk indexfond ex Aktiespararna Direktavkastning ger en stabil bas med enkla urvalskriterier som gör att innehavet byts ut kontinuerligt.

Hur har du lagt upp sparandet? (klumpsumma som växer, månadsinsättningar, tankar kring barnbidraget etc) 
Vi månadssparar på sparkonto samt aktiedepå där utdelningar återinvesteras. Första investeringen med en lite större summa.

Vilka är dina 3 abästa tips för barnsparande?

  • Starta tidigt och månadsspara, behöver inte vara så stort månadsbelopp
  • När barnet har en vetskap om sparandet så involvera gärna hen i besluten
  • Breda investeringar till låg kostnad i grunden, mixa fonder och direktägande i aktier

Tommie med sina två döttrar

Vi har gjort det enkelt att spara till ett barn. Ofta när det gäller barn är det frågan om ett långsiktigt sparande. Det är extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.

Ge bort en gåva som växer >>

Spara till barnet i ditt namn

Väljer du att spara i ditt eget namn handlar du på depån som om det vore din egen. Då bestämmer du själv när och hur du vill ge bort sparandet till barnet.

Läs mer >>

Starta sparande >>

Spara i barnets namn

Sparar du i barnets namn tillfaller sparandet barnet på 18-års dagen. Innan dess är det föräldrarna som sköter sparandet. De kan ge någon annan en fullmakt att sköta depån.

Läs mer >>

Starta sparande >>

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.