Spara till barnet i ditt namn

När du sparar åt någon annan i ditt eget namn är det du som står som ägare och bara du som har tillgång till de aktier och fonder som finns på depån. Det blir också du som bestämmer när barnet ska få delar av eller ta över och deklarera hela sparandet.

Rättvist sparande till flera barn

Sparar du åt flera barn och har en egen depå till alla är det troligt att utvecklingen av sparandet är olika eftersom barnen är i olika åldrar. Har du dessutom valt olika aktier och fonder är det omöjligt att få samma utveckling på sparandet. Så, om du tycker att det är viktigt att det blir rättvist, dvs. att alla ska få samma summa pengar, då kan du välja att ha en enda depå för alla barnen där du samlar allt sparande.

Ge bort när du vill

I och med att du valt att ha sparandet i ditt namn är det också du som bestämmer när barnet ska få ta del av det du sparat ihop. Det finns alltid en risk att ge bort en större summa vid ett enda tillfälle. Ett sätt är att välja ge bort en delsumma av det du sparat ihop vid särskilda tillfällen. Det skulle kunna vara en viss summa som bidrag till körkortet, en språkresa eller en insats till första boendet. Har du sparat till flera får alla barn samma summa när de har åldern inne.

Namnge kontot

För att göra det lite enklare för dig själv, om du har flera depåer, är att du ger kontot/depån ett eget namn så att du ser skillnad.

Spara till barn

På vår sida ”Spara till barn” har vi samlat allt du behöver veta kring barnspar, hur du kommer igång med ett barnsparande samt annan nyttig information.

Läs mer om sparande till barn

Spara i barnets egna namn

Läs om fördelarna med att spara i ditt barns egna namn>

Här kan du läsa mer om att månadsspara i aktier.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.