När du sparar åt någon annan i ditt eget namn är det du som står som ägare och bara du som har tillgång till de aktier och fonder som finns på depån. Det blir också du som bestämmer när barnet ska få delar av eller ta över och deklarera hela sparandet. 

Rättvist sparande till flera barn

Sparar du åt flera barn och har en egen depå till alla är det troligt att utvecklingen av sparandet är olika eftersom barnen är i olika åldrar. Har du dessutom valt olika aktier och fonder är det omöjligt att få samma utveckling på sparandet. Så, om du tycker att det är viktigt att det blir rättvist, dvs. att alla ska få samma summa pengar, då kan du välja att ha en enda depå för alla barnen där du samlar allt sparande.

Ge bort när du vill

I och med att du valt att ha sparandet i ditt namn är det också du som bestämmer när barnet ska få ta del av det du sparat ihop. Det finns alltid en risk att ge bort en större summa vid ett enda tillfälle. Ett sätt är att välja ge bort en delsumma av det du sparat ihop vid särskilda tillfällen. Det skulle kunna vara en viss summa som bidrag till körkortet, en språkresa eller en insats till första boendet. Har du sparat till flera får alla barn samma summa när de har åldern inne.

Namnge kontot

För att göra det lite enklare för dig själv, om du har flera depåer, är att du ger kontot/depån ett eget namn så att du ser skillnad.

Spara till barn

På vår sida ”Spara till barn” har vi samlat allt du behöver veta kring barnspar, hur du kommer igång med ett barnsparande samt annan nyttig information.

Läs mer om sparande till barn

Spara i barnets egna namn

Läs om fördelarna med att spara i ditt barns egna namn>