Kategori Okategoriserade

Hur köper man dyra aktier?

Vissa bolag kostar tusentals kronor per aktie. Hur gör man om man hittar ett intressant men dyrt bolag som inte ryms i budgeten?

Dyra aktier

Den som är köpsugen på Amazons aktie märker snabbt att den kommer med en saftig prislapp, i skrivande stund runt 30 000 kronor per aktie. Ännu mer känns det i plånboken om man är intresserad av det schweiziska chokladbolaget Lindt där en aktie kostar över en miljon kronor. Men rekordet tar Warren Buffets bolag Berkshire Hathaway som kostar nästan 5 miljoner kronor per aktie.

Hur gör man om man vill vara med på exempelvis Amazons resa men inte har 30 000 kronor att lägga på en aktie?

Köp en del av en aktie

Om du inte har råd att köpa en hel aktie kan du köpa en del av en aktie, till ett belopp som du själv bestämmer. Det här är en funktion som brukar kallas för fraktionshandel, och som hos oss på Aktieinvest heter Andelsorder. Med hjälp av Andelsorder kan du antingen köpa enstaka delar av aktier när du själv känner för det, eller sätta upp ett månadssparande i de aktier som du vill spara i.

För att göra det ännu enklare att komma igång har vi även satt ihop sparboxar, vilket är ett urval av aktier utifrån olika investeringsstrategier och teman. Du kan göra en engångsinvestering i en sparbox, eller sätta upp ett månadssparande. I sparboxen blir du, till skillnad från en fond, direkt investerad i aktier och du slipper förvaltningsavgifter.

Öppna ett konto för att komma igång >

Andelsorder

Med Aktieinvests spartjänst Andelsorder kan du köpa en del av en aktie till ett belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr per aktie/bolag). Du kan både göra engångsinvesteringar eller sätta upp ett månadssparande. På det viset kan du börja investera i dyra och eftertraktade aktier som till exempel Amazon och Alphabet Inc.

Sparboxar

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan sparboxar vara något för dig. Du slipper förvaltningsavgifter och betalar en fast månadskostnad på 20 kr/månad oavsett hur mycket du sparar i boxen (10 kr/månad om du även är medlem i Aktiespararna). Det är enkelt att sätta upp ett månadssparande i sparboxarna, med start från 500 kr/månad.

Om du är intresserad av aktier som kan vara svåra att få tillgång till på grund av det höga priset finns sparboxen Dyrgripar. Med Dyrgripar sparar du i sju av världens dyraste aktier. Sparboxen innehåller bolagen A.P. Møller – Mærsk B, Alphabet Inc A, Amazon, Berkshire Hathaway Inc A, Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG och Hermes International SCA.

För att köpa andelar av aktier eller investera i en sparbox behöver du först öppna ett konto hos oss. Det tar bara 3 minuter (och är helt gratis).

Öppna konto

Du hittar fler sparboxar här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Börsen fallerSå kommer du åt dyra aktier