Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Sparande och träning – en vinnande kombination!

Alexander Melin var den lyckliga vinnaren som fick följa med till Portugal på en kombinerad aktie- och träningsresa. Resan arrangerades av Aktiespararna, Springtime och Aktieinvest. Vår vice vd Mikael Näslund som höll i aktieutbildningen och löparträningarna passade på att ställa några frågor till Alexander.

Hur länge har du varit intresserad av sparande?

Egentligen väcktes intresset redan på gymnasietiden, jag hade turen att då vinna en aktietävling (med fiktiva insatser) och fick följa med Unga Aktiesparare till London och besöka börsen.

Det var spännande men jag var nog för ung just då för att ta till mig allt. 

Tränar du något på fritiden?

Jag är en säsongare – golf på sommaren, löpning vår och höst, sedan gymmet på vintern!

Hur var det att kombinera en aktie- och fondutbildning med träning i Portugal?

Det var en perfekt kombo att köra utbildning på förmiddagarna och sedan ha eftermiddagarna till träning och avkoppling. 

På så sätt fick jag verkligen ut maximalt av resan.

Vad inspirerade dig mest från veckan?

Engagemanget hos alla tränare och de mycket inspirerande föreläsningarna på kvällarna. 

Jag har också upptäckt att yoga är en skön start på dagen och lärt mig att med bättre löpteknik är mycket vunnet!

Vad lärde du dig på aktie- och fondutbildningen?

Att långsiktighet, riskspridning och tålamod i sparandet är en bra grundförutsättning.

Jag fick framförallt bättre kunskap för att kunna värdera och analysera en aktiekurs, och lärdomar för att undvika fällor som t.ex. dyra fondavgifter som på lång sikt kan ge stor effekt.

Har du kommit igång med ditt sparande?

Ja, det har varit igång ett tag men det kommer bli ännu bättre framöver!

Har du någon plan på hur du kommer lägga upp ditt sparande framöver?

Att ta rygg på investmentbolag känns som en bra utgångspunkt och grund i en långsiktig portfölj, och kombinera det med ett antal utvalda bolag som har stabil vinsttillväxt och ger utdelningar. 

Någon av Aktieinvests smarta lösningar med färdiga sparboxar kommer jag också ta nytta av.

Skulle du kunna tänka dig att åka på en liknande resa igen?

Jag ser absolut fram emot en ny resa, förhoppningsvis i kombination med en fördjupningskurs i aktiesparande.

Alexander Melin

Ålder: 42 år

Yrke: Försäljningschef i livsmedelsbranschen

Spara i sportaktier

Tycker du om att hålla igång och aldrig tröttnar på nya sportprylar?

På vår Aktieinspo-lista ”Sporty spice” hittar du aktier för dig som har en aktiv livsstil.

BLI INSPIRERAD

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.