Kategori Okategoriserade

Det råder goda tider för fastighetsaktier

Fastighetsbranschen påverkas av flera olika faktorer, men vilka är viktigast att hålla koll på om man vill investera i fastighetsaktier? Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas Analysguiden, berättar om nuläget på marknaden och hur vi kan tänka kring sektorn framåt.

Hur är läget på fastighetsmarknaden just nu?

Inom bostadsbyggandet är marknaden mycket dämpad. Byggandet går ner, mycket beroende på att privatpersoner inte vågar skriva under långa bindande avtal på nya lägenheter. Bostadspriserna verkar dock ha stabiliserats. För kommersiella fastigheter, främst kontor, är läget bra. Hyrorna stiger och efterfrågan på lokaler är fortfarande hög. Det råder lite större osäkerhet kring affärs- och butikslokaler.

Vilka yttre faktorer påverkar sektorn?

Det är främst räntan som påverkar fastighetsmarknaden och fastighetsaktier. Eftersom räntan är låg får bolagen låga kostnader, samtidigt som intresset för att köpa fastigheter blir högt. Då gynnas fastigheternas marknadsvärden.

Hur påverkas fastighetsaktier av det politiska läget i Sverige och omvärlden?

Politiken påverkar främst om det innebär förändringar av skatter, avgifter och eventuella bidrag i sektorn. Här är har det senaste året inneburit ett litet minus för sektorn, i och med att vi just har infört en företagsskatt som missgynnar högt belånad verksamhet, vilket fastigheter är ett tydligt exempel på. En viktig faktor är även den process som finns i kommunerna, vad gäller tillstånd och möjligheten för byggare att få köpa mark. Processerna har varit långa, men verkar kortare nu, medan tillgången på mark alltid är ett problem. Markpriserna har trissats upp kraftigt de senaste fem åren.

Vad ska man tänka på om man vill investera i fastighetsaktier?

Två faktorer: räntenivån i Sverige och konjunkturen för företagen. Om räntan är låg och konjunkturen god, som nu, då kommer fastighetsaktierna att stiga. Emellertid har de stigit väldigt kraftig under väldigt lång tid, varför potentialen är begränsad. Det finns därför en viss fallrisk, exempelvis om Riksbanken skulle höja räntan.

Vilka är de största riskerna med en investering i fastighetssektorn idag?

Den största risken är att Riksbanken anpassar räntan till den tvåprocentiga inflationsnivå vi har i Sverige idag. Det skulle innebära en räntehöjning på 1-1,5 procent. Då drabbas fastighetsaktierna negativt.

Vilka nyckeltal är viktiga att kolla på?

Jag tittar på bolagens substansvärde* (eget kapital efter omvärdering av fastigheterna), samt det som kallas för driftsmarginal (rörelseresultatet i procent av hyrorna). Jag vill att substansvärdet ska stiga och att marginalen ska vara stabil, för att attrahera mina pengar.

*Substansvärdet visar hur aktien är värderad (högt/lågt) av börsen i förhållande till de pengar som finns i bolaget. Används även vid värdering av investmentbolag.

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.​

Peter Malmqvist, chef Analysguiden, Aktiespararna

Funderar du på att köpa fastighetsaktier?

På vår Aktieinspo-lista ”Fastighetsmogulen” har vi listat fastighetsbolag på Stockholmsbörsen med börsvärde över 10 000 MSEK.

BLI INSPIRERAD

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.