Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Modern Times Group (MTG) knoppar av Nordic Entertainment Group

Modern Times Group (MTG) kommer nästa vecka att knoppa av Nordic Entertainment Group (NENT) till sina aktieägare.

Camilla, på vårt Backoffice, förklarar vad det är som händer med dina aktier i och med avknoppningen.

Nästa vecka knoppar Modern Times Group (MTG) av Nordic Entertainment Group (NENT), vilket gör att aktiekursen i MTG kommer påverkas. Vad är det som händer?

– MTGs styrelse har beslutat att dela upp MTG i två bolag – Modern Times Group MTG AB och Nordic Entertainment Group – genom att dela ut samtliga aktier i Nordic Entertainment Group till MTGs aktieägare och notera aktierna på Nasdaq Stockholm.

Uppdelningen kommer att skapa två separata bolag: 

  • Modern Times Group MTG AB kommer att bestå av MTGs nuvarande verksamheter inom esport, online-spel och digitalt videoinnehåll samt ytterligare mindre innehav.
  • Nordic Entertainment Group kommer att bestå av MTGs nuvarande verksamhet inom TV, digital kommunikation och innehållsproduktion.

Vilka får NENT-aktier och måste jag som aktieägare göra något?

– Har du fått MTG-aktien i tidigare avknoppning från Kinnevik eller köpt MTG-aktien den 22 mars 2019 eller tidigare, kommer du för varje aktie i MTG att erhålla (1) NENT-aktie av samma aktieslag.

Du som aktieägare behöver inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig. 

När får jag mina NENT-aktier på min depå?

– Så fort vi får aktierna kommer de att bokas in på kundernas depåer, vilket beräknas ske omkring den 28 mars 2019. Först då ser du aktierna på din depå/ditt ISK.

När kommer man att kunna handla NENT?

– Beräknad första dag för handel på Nasdaq Stockholm är den 28 mars 2019 och du kommer då kunna handla i aktien via din depå.

Behöver jag betala skatt för utdelningen av de nya aktierna?

– MTG har inhämtat ett förhandsbesked från Skatteverket som bekräftat att LEX Asea-reglerna är tillämpliga i den aktuella utdelningen.

LEX Asea-reglerna innebär att utdelningen är helt befriad från såväl svensk inkomstskatt som kupongskatt. Och att beskattningen av kapitalvinst sker först när de erhållna aktierna säljs av.

Vid en LEX Asea-utdelning kommer omkostnadsbeloppet (anskaffningsvärdet) för MTG-aktierna att fördelas mellan dessa aktier och de avknoppade NENT-aktierna. Denna omfördelning görs på depåerna efter att Skatteverket tagit fram allmänna råd för omräkningen.

Jag månadssparar i MTG – vad händer med mitt månadssparande nu?

– För dig som månadssparar i MTG-aktien idag, kommer ingenting att förändras, ditt månadssparande fortsätter att löpa om du inte vill ändra ditt månadssparande, det gör du genom att logga in på din depå.

Viktiga datum

  • 22 mars 2019 – Sista dag för handel i MTG:s (Modern Times Group MTG AB) aktier inklusive rätt till utdelning av NENT Groups aktier
  • 25 mars 2019 – MTG:s aktier handlas exklusive rätt till utdelning av aktier i NENT Group
  • 26 mars 2019 – Avstämningsdag för erhållande av aktier i NENT Group
  • 28 mars 2019 – Beräknad dag för inbokning av aktierna på kunders depåer

Camilla Sjöström, Backoffice medarbetare, Aktieinvest

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.