Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Coronaviruset – hur ska man tänka kring sparande och investeringar?

Coronaviruset och priskriget på oljemarknaden har lett till en kraftig nedgång på börsen.

På den här sidan har vi samlat information kopplat till börsnedgången.

På lång sikt har börsen rört sig uppåt

Historiskt har börsen alltid rört sig uppåt på lång sikt, även om vi med jämna mellanrum får kraftiga nedgångar. Det är svårt att pricka in toppar och bottnar på börsen. Samtidigt har det visat sig att de som missar uppgångarna går miste om den långsiktiga positiva avkastningen som börsen ändå historiskt har genererat. Därför är det viktigt att ha en genomtänkt investeringsstrategi som man kan falla tillbaka på och känna sig trygg med när börsen går ner kraftigt.

I vårt senaste blogginlägg delar vår vd Dan Johnson med sig av hur han tänker kring investeringar i det rådande börsläget.

Läs blogginlägget >

Sandra Bourbon, även känd som Framtidsfeministen, delar också med sig om hur hon tänker kring sparande i coronatider i det här blogginlägget >

Experterna: så bör du agera när börsen går ner

Som småsparare kan det vara svårt att veta hur man ska agera och det är lätt att panikkänslorna tar överhanden när börsen går ner. För att få tips kring hur man bör agera på börsen har vi intervjuat tre experter. Marcus Hernhag, investerare och författare, Erik Brändström, fondförvaltare på Spiltan Fonder, och Erik Sprinchorn, fondförvaltare på Tin Fonder, delar med sig av sina tankar i artikeln nedan.

Läs artikeln >

En perfekt storm på oljemarknaden

Förutom oron för spridning av coronaviruset har priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland haft en negativ inverkan på börsen. Johan Spetz, analyschef på Pareto Securities, delar med sig av sin syn på nuläget och framtiden för oljemarknaden.

Läs intervjun >

Så påverkas verkstadssektorn av coronaviruset

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities, berättar om hur coronaviruset påverkar verkstadssektorn och tittar i backspegeln på vad som skett vid tidigare kriser.

Läs intervjun >

Spelande ökar till följd av coronakrisen

Lars-Ola Hellström, analytiker inom gaming på Pareto Securities, berättar om hur spelbranschen påverkas av coronaviruset med spelbolaget Stillfront som exempel.

Läs artikeln >

Så påverkas Storytel av coronakrisen

Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, berättar om hur streamingtjänsten Storytel, som erbjuder abonnemangstjänster för ljud- och e-böcker, påverkas av coronakrisen.

Se intervjun >

Senast uppdaterad: 2020-04-21

Vill du få mejl från oss med framtida analyser och rapporter?

PRENUMERERA

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Smartbox