Kategori Okategoriserade

Spelande ökar till följd av coronakrisen

Spelbolagen vittnar om att spelandet har ökat till följd av coronakrisen.

Prenumerera på analyser

Lars-Ola Hellström, analytiker inom gaming på Pareto Securities, berättar om hur spelbranschen påverkas av coronaviruset med spelbolaget Stillfront som exempel.

Hur påverkas spelbranschen av coronaviruset?

”De flesta bolag inom dataspelsbranschen har noterat en signifikant ökning av spelande till följd av coronakrisen då människor i högre utsträckning sitter hemma samt har begränsade sociala kontakter. Spel är en lättillgänglig, intellektuellt stimulerande och relativt billig form av underhållning som även kan innebära någon form av social interaktion då spelare i vissa typer av spel kan interagera med varandra över nätet.”

Så påverkas Storytel av coronakrisen >

Kan du berätta kort om Stillfront, vad är deras affär och hur har de utvecklats?

Stillfront är huvudsakligen verksamma inom det som kallas Free-to-Play (F2P) spel och då mestadels inom mobilspel som är det plattformssegment som växer snabbast men även inom spel som spelas direkt i webbläsaren. F2P har kommit att bli den helt dominerande affärsmodellen inom mobilspel och innebär att det är gratis att börja spela medan bolagen tjänar sina pengar på att spelaren kan köpa olika virtuella saker inne i själva spelet för att göra spelupplevelsen mer personlig, påskynda spelets gång eller ge spelaren en fördel. Även reklamintäkter är frekvent förkommande inom F2P-spel då endast ett fåtal procent av de spelande användarna blir betalande. För att bli framgångsrik inom F2P krävs att bolagen har god kunskap om spelarnas beteenden, t.ex. vad som kännetecknar den betalande spelaren och hur troligt det är att man blir en betalande spelare. Detta uppnås genom dataanalys av den data som spelarna genererar och på så sätt kan bolagen med hög sannolikhet veta vilka spel de ska välja att marknadsföra och när, en nog så viktig parameter då marknadsföringskostnaderna oftast är den största eller näst största kostnadsposten för dessa bolag. Stillfront har bevisat sig behärska just dataanalys till skillnad från ett antal andra mobilspelsbolag, en kunskap som utvecklats och förfinats under åren och som bidragit till en god organisk tillväxt samt en hög andel lyckade förvärv.”

Stillfront har varit duktiga på förvärv, ett av de senare är Storm8. Kan du berätta om det?

”Stillfront har även som tillväxtstrategi att selektivt konsolidera den fragmenterade F2P-spelmarknaden och ett tiotal förvärv har bidragit till en accelererad tillväxt, kraftigt ökat aktieägarvärde och att Stillfront har kommit att bli en betydande aktör inom F2P-spel. Genom förvärven har bolaget även lyckats öka sin marknadsexponering samt strukturellt stärka bolaget då ett antal nyckelkompetenser har adderats och implementeras inom gruppen, vilka är starkt bidragande till den goda organiska tillväxt som bolaget just nu uppvisar. I januari 2020 tillkännagav Stillfront förvärvet av amerikanska Storm8 för totalt 400 miljoner dollar, gruppens hittills största förvärv, en affär som i ett slag ökade intäkterna med ca 40 % och rörelsevinsten med ca 60 %. Förvärvet av Storm8 är viktigt för att gruppen fortsättningsvis ska kunna uppvisa en hög tillväxt då man mer än fördubblar sin adresserbara marknad då Storm8 utvecklar ”casual” spel där målgruppen mestadels är kvinnor i åldrarna 20-45 år medan Stillfront historiskt har inriktat sig på strategispel vilka i stor utsträckning har en publik centrerad runt medelålders män.”

Hur har Stillfront påverkats av coronaviruset?

”Stillfront har klarat sig väldigt bra under coronakrisen då de likt andra dataspelbolag har noterat en högre spelaraktivitet under mars månad och trenden håller fortsatt i sig in i april. Stillfront ser även väsentligt lägre marknadsföringspriser då andra branscher inte är lika aktiva på reklammarknaden för tillfället vilket i sin tur ger bolaget mycket goda möjligheter att accelerera tillväxten av sin spelarbas och det till en lägre kostnad per installerad användare – Stillfront är en av få vinnare på coronakrisen.”

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Publicerad 2020-04-08

Aktier i vårt sortiment som nämns i intervjun

Relaterade nyheter

2020-04-07 10:40

Pareto upprepar köp för Stillfront

Pareto upprepar sin köprekommendation för Stillfront och höjer riktkursen till 558 kronor, från tidigare 546.

Stillfront har haft ett högre spelarengagemang och lägre priser för digital marknadsföring på grund av Covid-19, effekter som troligen kommer att kvarstå om länderna förblir i lockdown och skolorna stängs. Satsningar nu innebär att resultatet kommer att stärkas under 2021, menar Pareto.

Rapporten för det första kvartalet kommer den 6 maj.

(Nyhetsbyrån Finwire)

Läs nyheten >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Köpa aktierVerkstadssektorn