Kategori Okategoriserade

Så bör du agera när börsen går ner

Som småsparare kan det vara svårt att veta hur man ska agera och det är lätt att panikkänslorna tar överhanden när börsen går ner över 10 % på en dag. För att få tips kring hur man bör agera på börsen har vi intervjuat tre experter. Ta del av Marcus Hernhags, Erik Brändströms, Spiltan Fonder, och Erik Sprinchorns, Tin Fonder, tankar nedan.

2020-03-12

Det har varit stökiga veckor på Stockholmsbörsen och OMXS30 är ned över 20 % den senaste månaden. Bakgrunden till den kraftiga nedgången vi har sett på Stockholmsbörsen och på börserna runt om i världen är dels oron för den fortsatta spridningen av coronaviruset runt om i världen samt att vi i början av veckan fick ett kraftigt oljeprisfall efter meningsskiljaktigheter inom Opec+ kring oljeproduktion.

Vi har frågat Marcus Hernhag, Erik Brändström, Spiltan Fonder, och Erik Sprinchorn, Tin Fonder, om hur man som sparare ska agera i ett sådant här läge.

Erik Brändström, Spiltan Fonder

Erik Brändström, Spiltan Fonder

Erik Brändström arbetar på Spiltan Fonder som förvaltare för Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Börsen har gått ned mycket de senaste veckorna tillföljd av coronaviruset och ett kraftigt fallande oljepris. Hur tycker du att man som småsparare bör agera på börsen?

”Kom ihåg din sparplan – osäkerheten påverkar även fondsparare och det kan vara bra att påminna sig om att det är just för denna typ av händelser som vi förbereder oss för när vi lägger upp våra sparplaner och väljer fördelning mellan ränte- och aktiefonder. Stora värdetapp är inte något unikt, vi vet att de kommer men inte när de kommer och hur vi agerar när de väl kommer kan få stora konsekvenser på resultatet på lång sikt. Det är sällan en bra strategi att i panik sälja fonder när det gått ner mycket för att köpa tillbaka när det vänder upp eftersom det är alltför svårt att tajma rätt. En tillräckligt lång sparhorisont anpassad för den risk vi tar i olika typer av fonder är till för att vi inte ska tvingas sälja fonder vid ofördelaktiga tillfällen utan ha tiden på vår sida och följa med ner för att tids nog följa med upp igen. Warren Buffett, en av världens främsta placerare, kanske kan ge lite vägledning i den rådande osäkerheten med citatet ’Vi försöker helt enkelt vara rädda när andra är giriga och att vara giriga när andra är rädda’.”

Vilka branscher eller bolag tycker du ser intressanta ut nu när aktiekurserna har fallit?

”Vi på Spiltan Fonder agerar enligt följande: Vår investeringsfilosofi bygger på att vi investerar långsiktigt i bolag som går med vinst, kan uppvisa bra kassaflöden och har förmåga att lämna utdelning. Vi lägger stor vikt vid att inte ta för mycket risk och vi undviker att investera i bolag som har ett stort beroende av sådant som ligger utanför bolagens egen kontroll som exempelvis råvarupriser. Historiskt har detta varit en bra strategi och bolag som uppfyller dessa kriterier har ofta egenskaper som gör dem mer motståndskraftiga. Vi känner oss fortsatt trygga med de verksamheter som vi har investerat i och även om det kortsiktigt kommer att vara turbulent har bolagen förutsättningar att på längre sikt kunna leverera både bra resultat och god avkastning. Vi är som alltid nära våra bolag och följer hela tiden utvecklingen men i tider som dessa är det extra viktigt att vi håller oss till vår investeringsfilosofi.

Spekulation och psykologi tenderar att förstärka börsrörelser och efter tio år av börsuppgång är det mycket pengar som egentligen borde placerats med mindre risk som letat sig till aktier. Investerarna bakom dessa flyktiga pengar är snabba på säljknappen när situationer som denna uppstår och då förstärks den negativa effekten. Vi, likt alla andra, följer händelseförloppet och hur det påverkar bolag i Sverige och globalt men även samhället i stort. Vi behåller vårt bolagsfokus och vår investeringsfilosofi som går ut på att investera i bolag som:

  1. har verksamheter vi förstår
  2. har förutsägbara verksamheter
  3. har långsiktigt uthålliga verksamheter
  4. har uthålligt stabila marginaler
  5. har stabila intäkter och vinster
  6. har ärliga och rationella företagsledningar
  7. har stabil historik
  8. har hållbara verksamheter”

Carl och Erik, Tin Fonder, Core Ny Teknik

Erik Sprinchorn, Tin Fonder

Erik Sprinchorn arbetar på Tin Fonder som förvaltare för Core Ny Teknik.

Börsen har gått ned mycket de senaste veckorna till följd av coronaviruset och ett kraftigt fallande oljepris. Hur tycker du att man som småsparare bör agera på börsen?

”Historien visar att aktiemarknaden fluktuerar, och som vi sett nyligen kan det bli kraftiga svängningar. Så alla investerare som funderar på aktiemarknaden bör göra sig medvetna om risker och osäkerheter i marknaden och ta ett långsiktigt perspektiv. Oavsett marknadsklimat tycker vi alltid det är en vettig tanke att sprida riskerna över tiden och spara regelbundet. Vi är medvetna om att det senare kanske inte är till någon stor hjälp för någon som redan har en stor andel av sitt kapital i aktiemarknaden. Det bästa man kan göra då är troligen att prata med en licensierad rådgivare.”

Vilka branscher eller bolag tycker du ser intressanta ut nu när aktiekurserna har fallit?

”Vi har turen att ha valt ett investeringsfokus, innovativa bolag inom framför allt mjukvara, hälsa och digitala varumärken, som utan att vara immuna mot störningar i ekonomin ändå kan uppvisa motståndskraft och vara mindre cykliska än till exempel oljesektorn eller generell industri. Även här har vi dock helt nyligen sett hur även dessa aktier kan fluktuera kraftigt. Oavsett marknadsklimat upplever vi snarare individuella bolagsvärderingar som den primära riskfaktorn i fondens fokus på mer strukturellt växande branscher. Kanske blir relativ värdering extra knepigt i en miljö med snabbt varierande aktiekurser. Men det är det vi har valt att försöka bemästra och kommer att anstränga oss till det yttersta att navigera rätt.”

Marcus Hernhag

Marcus Hernhag

Investerare och författare. Läs mer om Marcus Hernhag och hans böcker på hans hemsida.

Börsen har gått ned mycket de senaste veckorna till följd av coronaviruset och ett kraftigt fallande oljepris. Hur tycker du att man som småsparare bör agera på börsen?

”Håll fast vid din aktiestrategi, men se till att ha kassaflöden från utdelningar eller lite likvider redo för köp. Det blir mycket lättare att se börsnedgången som en rea då. Det är generellt bättre att fokusera mer på bolagens utdelningar än på aktiekurserna. Nästan alla börsbolag har behållit sina utdelningstrender i år också och fundera enbart kring hur lång svackan blir och om det kan gå ut över utdelningen nästa år. Annars blir det här bara ännu ett kortvarigt hack i kurvan.”

Vilka branscher eller bolag tycker du ser intressanta ut nu när aktiekurserna har fallit?

”Kan man fånga Sveriges bästa tillväxtaktier som Fortnox och Sinch till lägre kurser än tidigare är det långsiktigt intressant. Annars har många bra bolag med konjunkturkänslighet och exponering mot Kina fallit en hel del. Förr eller senare kommer Hexagon och Vitrolife att återhämta sig.”

Logga in på din depå

Logga in

Är du inte kund hos oss? Bli kund här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.