i kategorin Importerat

Vem är du Annica?

Jag är tjejen som ständigt vill utvecklas. Uppvuxen i Öjebyn några kilometer norr om Piteå i Norrbotten. Mitt emot skolan fanns på den tiden, GB glass. Det är inte alla ungar som har haft så nära till en glassfabrik. Skolåren var således magiska på många sätt i byn. För mig slutade det med att jag köpte en befintlig kiosk och caférörelse som 16-åring under våren i nian. Det var helt naturligt och således inget konstigt alls, på den tiden. Det var nog bara banken som tyckte att det var lite annorlunda eftersom mina föräldrar inte ville ställa upp som borgenärer.

Envis som jag var redan på den tiden, fick jag till slut affären i lås, via ett avtal med Länsstyrelsen i Norrbotten. Fram tills att jag fyllde 22 år var det min huvudsakliga arbetssyssla eftersom Heden´s kiosk och Café hade öppet 9-21 alla dagar om året under åren 1986-1992.

Hur tänker du när du investerar?

En gång träffade jag en klok person som inspirerade mig att jobba för cirkulär ekonomi. Jag har alltid varit stolt över Norrlands möjligheter så för mig är det naturligt att äga aktier i några av Sveriges börsbolag som finns etablerade i norra Sverige.

Jag anser att ju fler vi är som engagerar oss i företagen som redan finns i vår region eller de som vill etablera sin verksamhet i Norrland, desto lättare kan vi tillsammans påverka de beslut som tas i börsbolagen i framtiden. Ett sätt är att äga en aktie. För det ger dig rätten att delta vid bolagens årsstämmor och vara med när det tas beslut.

Har du några exempel på norrlandsbolag i ditt sparande?

Via Aktieinvest äger jag numera bl.a. aktier i Boliden, Alimak, Railcare, Opus m.fl. Det är enkelt! Jag är medlem i Aktiespararna och får rabatt på courtaget hos Aktieinvest. Att vara lite härligt norrlandssnål och samtidigt lite företagsam går således ypperligt att förena hos Aktieinvest om du vill.

Hur många olika aktier tycker du att man ska ha i sitt sparande?

Hur många aktier man har, tycker jag är valfritt. Så länge man följer Aktiespararnas gyllene regler.

  1. Sätt mål för ditt sparande, var långsiktig
  2. Investera regelbundet
  3. Kontrollera riskerna
  4. Var försiktigt med belåning
  5. Håll dig välinformerad och följ inte råden okritiskt
  6. Gör din egen analys
  7. Sätt upp regler för när du ska omplacera

Hur långsiktig är du när du sparar?

Jag sparar både på kort- och lång sikt i mina aktier. Men har även ett sparande på annat sätt om olyckan skulle vara framme och sonen behöver en ny cykel exempelvis.

Vad lägger du ditt sparande i? (ISK, traditionell depå, VP-konto etc)

I Investeringssparkontot (ISK) så klart. För enkelhetens skull när det är dags för deklaration.

Hur gör du för att lära dig mer om sparande i aktier och fonder?

Som medlem i Aktiespararna får jag bra information via nätet, tidningen och på medlemsträffarna. Jag investerar sällan i bolag där jag inte har träffat företagsledningen eller förstår vad företaget säljer för produkter eller tjänster. Med sunt bondförnuft kommer man ganska långt om man vill. Allt hänger ju ihop. Sår du på rätt sätt, får du skörda. Men det krävs att du pysslar om din trädgård då och då. Annars dör plantorna. Att hålla sig således välinformerad är ett sätt. Att minska riskerna ett annat.

Vilket är ditt bästa råd till den som vill komma igång?

Börja spara i det lilla. Och bygg sakta men säkert upp din aktieportfölj. Det är lika enkelt som att köpa ett par byxor på HM, att köpa en aktie i HM. Det kostar nämligen ungefär lika mycket. Var placerar du dina pengar? I garderoben eller i din personliga aktiedepå?

Annica Simonsson, Skellefteå

Blev du nyfiken på hur Andelsorder fungerar?

Klicka här så får du veta mer >

Skriv en kommentar