Kategori Okategoriserade

Så sparar Framtidsfeministen

Framtidsfeministen ville visa att jämställda investeringar lönar sig och på fem år har hennes jämställda aktieportfölj gått upp över 100 procent.

Vi har pratat med Sandra Bourbon, Framtidsfeministen, om resan mot att bli en investeringsguru och hur hon själv tänker kring sitt sparande.

Hur började du spara en gång i tiden?

Det tog ett tag innan jag kom igång med mitt sparande. Sparande och investeringsvana var inte något jag fick med mig hemifrån. Mina föräldrar har levt från lön till lön och det har gått bra för dem ändå. För min generation däremot är det lite skillnad – det fungerar inte att strunta i sparandet på samma sätt.

Det som fick mig att komma igång var att jag blev av med min studentlägenhet ungefär samtidigt som man blev tvungen att betala 15 % i kontantinsats.

Gjorde du några misstag i början?

Jag började spara i en fond när jag var nybörjare på sparande. Jag visste att jag ville ha den i en kapitalförsäkring och jag hade hittat en bra och billig indexfond, för att jag hade lärt mig att priset var viktigt. Mitt misstag var att öppna kapitalförsäkringen direkt hos fondaktören som tog saftigt betalt för själva kapitalförsäkringen, vilket jag märkte först efter ett tag. Då var det bara att sälja av och flytta innehavet.

Mitt tips är att vara vaksam på kostnaderna och öppna rätt konto från början. Tyvärr är det svårt att lyckas eftersom det kan vara svårt att få en översikt på alla kostnader hos många aktörer. Det är det som är bra med med Aktieinvests sparboxar, det är ett tydligt fast pris och det tillkommer inga överraskande kostnader.

Vad kollar du på innan du investerar i ett bolag?

Jag tittar alltid först på hur jämställt bolaget är, och då faller många bort. Sedan tittar jag på om bolaget ger utdelning, hur omsättningstillväxten ser ut och om man har stabila vinstmarginaler. Jag brukar gå in på börsdata.se, en bra sida om man inte vill gräva själv i årsredovisningar. Jag tittar också på vad bolaget gör och om jag tror att de kommer tjäna pengar i framtiden. Sedan sprider jag alltid mina investeringar i minst fem olika branscher. Min portfölj är likaviktad, det vill säga att jag har lika mycket innehav i varje bolag i min portfölj.

Har du några aktier du tycker är extra intressanta just nu?

Nej, inte på rak arm. Däremot tycker jag att det är en väldigt intressant tid vi lever i just nu i och med covid-19. Man har ju länge pratat om effektivisering och digitalisering. Nu i och med pandemin tvingas alla bolag se över sin affärsmodell och göra saker och ting mer långsiktigt. Jag är övertygad om att vi snart kommer se vinnarna i den här krisen.

Hur sparar du till ditt barn?

Vi sparar några hundralappar i månaden och har valt en Europafond och en Globalfond till barnsparandet. Vi sparar i en kapitalförsäkring i våra egna namn med barnet som förmånstagare.

Hur ska man tänka om man vill investera hållbart?

Jag tror att man måste tänka på vad som är hållbart för en själv. Börja med en parameter som du själv tycker är viktigast. För mig var jämställdhet en grundvärdering som fick sätta tonen för mitt hållbara sparande. För andra kan det vara koldioxidutsläpp eller sociala faktorer. Följ dina värderingar och påverka med dina pengar. Om du har för många hållbarhetsparametrar blir det inga bolag kvar i slutändan – så prioritera. Hos Aktieinvest kan du till exempel screena aktier genom ett hållbarhetsfilter.

Vad har du för sparmål?

Mitt främsta sparmål är långsiktigt och är att bli ekonomiskt fri när jag fyller 45 år. Där försöker jag lägga mest krut, med hög risk för en högre avkastning.

På en kortare sparhorisont har jag ett sparande med medelrisk. Det är pengar som jag ska använda om några år. Jag har inget spikat mål med de pengarna utan använder dem till lite större utgifter. Om det går dåligt för det sparandet kan jag kanske inte köpa den där bilen eller göra den där resan just nu. Å andra sidan: hade pengarna bara legat på banken hade jag fått noll avkastning ändå, så det är helt klart värt det.

Fotograf: Hedda Nilsson

Om Sandra

Namn: Sandra Bourbon
Ålder: 38 år
Yrke: Grundare av Framtidsfeministen
Följ henne hos Aktieinvest: Framtidsfeministens blogg

Ta rygg på Framtidsfeministen:

Framtidsfeministens sparbox

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Tesla-bild av Austin RamseyPhoto by Grahame Jenkins on Unsplash