Kategori Okategoriserade

Pareto Securities Selected Small Caps

Pareto Securities har släppt en uppdatering av småbolagsrapporten Selected Small Caps med fokus på småbolagsaktier som passar den långsiktiga spararen.

Prenumerera på analyser

Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, berättar om småbolagsrapporten Selected Small Caps.

Förra hösten publicerade Pareto Securities en småbolagsrapport, Selected Small Caps, som fokuserar på småbolagsaktier som passar den långsiktiga spararen.

För att göra urvalet till rapporten har de gått igenom alla noterade småbolag i Sverige och valt ut bolag som de ser en god utvecklingspotential i. För att leva upp till det kravet ska bolaget ha en stark nisch på en marknad som är i tillväxt. Dessutom ska det finnas en potential i bolaget på lång sikt, 3-5 år, men även under kommande 12 månader. De utvalda bolagen verkar i olika sektorer och har olika affärsmodeller. Flera av dessa bolag är det endast Pareto som analyserar.

Syftet med rapporten är att du som investerare ska kunna följa den som en portfölj eller välja ut 1-3 aktier som du tycker är extra intressanta.

I den första rapporten ingick sju bolag, som nu minskas till sex. Det genomsnittliga resultatet hittills för det ursprungliga urvalet är +10 %. Medianen är Hexatronic som gick upp 7 % under perioden. Desto bättre gick det för MIPS (+48 %), Storytel (+43 %) och Jetpak (+31 %). Däremot underpresterade både Azelio (-32 %) och IRRAS (-25 %).

Då IRRAS inte har presterat som man hoppats har bolaget tagits bort ur urvalet. Den 19 december 2019 meddelade IRRAS att de fick ett CE-godkännade för deras IRRAflow-kateter och aktien steg som förväntat. Då Pareto inte ser fler katalysatorer i närtid tror de att det finns bättre möjligheter bland småbolag och har därför tagit bort IRRAS från urvalet.

För det återstående urvalet är den genomsnittliga potentialen ca 50 % medan medianen är lite över 20 %. Potentialen för gruppen som helhet är ca 40 % för kommande 12 månader.

Vill du veta mer? Ladda ner rapporten!*

Är du kund hos oss? Läs rapporten här >

Bolagen i rapporten

Bolag som lyfts fram i rapporten:

Om bolagen

Azelio har utvecklat ett energisystem som förvandlar intermittent sol- och vindkraft till termisk energi som kan lagras för elproduktion och levereras när behovet finns. Kunderna återfinns bland EPC-leverantörer (projektutvecklingsbolag) som i sin tur utför små och medelstora installationer hos sina slutkunder. Verksamheten återfinns på global nivå, med störst närvaro på den nordiska och afrikanska marknaden.

”Förnybar energi är en snabbt växande sektor” >

Hexatronic är specialiserade inom fiberoptik. Bolaget utvecklar, marknadsför och levererar produkter till en bred bas av företagskunder, främst inom Norden och Europa. Kunderna består exempelvis av produktägare, nätägare, återförsäljare samt systemintegratörer. En viss del av produktutvecklingen sker även i samarbete med andra leverantörer på global nivå.

Jetpak erbjuder tjänster inom transport och logistik och är en ledande nordisk leverantör av tidskritiska expressleveranser, med specialisering inom flygbaserade långdistansleveranser. Kunderna återfinns huvudsakligen bland företagskunder i olika branscher, men även bland privata aktörer. Störst verksamhet återfinns inom nordiska marknader.

MIPS är specialiserade inom utveckling av hjälmbaserad säkerhet. Bolagets patenterade MIPS Brain Protection System (BPS) är en hjälmlösning som skyddar mot rotationsrörelser. Produkten integreras i befintliga hjälmar och kan användas av sportutövare samt i hjälmar för yrkesmässigt bruk. Största målgruppen är cyklister och motorcyklister, följt av de som använder hjälmar inom olika vintersporter.

Storytel är en digital abonnemangstjänst inom den snabbt växande marknaden för streaming av ljudböcker. Exempel på tjänster innefattar abonnemangstjänster för ljud- och e-böcker samt ett flertal olika ljudboksutgivningar. Bolaget har avtal med nästan alla förlag i Sverige och ger även ut egna böcker. Majoriteten av kunderna finns idag på den nordiska marknaden, men även i andra delar av Europa.

”Positiva signaler från Storytels kapitalmarknadsdag” >

Vostok New Ventures är ett investmentbolag som fokuserar på långsiktiga investeringar i internetföretag med starka nätverkseffekter inom Ryssland och övriga OSS-länder. En stor del av portföljen består av onoterade bolag inom diverse tillväxtmarknader. Visionen är att vara en aktiv minoritetsägare där bolaget kan få effekt på bolagsstyrningen via ökad styrelserepresentation.

Respektive bolag är analyserat i detalj i rapporten med en beskrivning kring varför Paretos analytiker bedömer dem som intressanta på lång sikt.

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

*I samband med att du laddar ner rapporten samtycker du till att vi får behandla dina personuppgifter för marknadsföringsutskick. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de mejl som vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy.

Publicerad 2020-02-17

Relaterade nyheter

”Elscooterföretaget Voi värt över 3 miljarder kronor enligt storägaren Vostok New Ventures.”

Läs nyheten >

”Mips ökade rörelseresultatet mer än väntat i fjärde kvartalet, höjer utdelningen.”

Läs nyheten >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Handelsbanken delar utVerkstadssektorn