Kategori Okategoriserade

Marina miljöapplikationer

Ny reglering kring utsläpp av svavel och barlastvatten – hur påverkas bolagen inom den marina sektorn?

Prenumerera på analyser

Det finns flera viktiga miljöfrågor som berör sjöfarten, såsom utsläpp av svavel och barlastvatten. Nu finns ny reglering som syftar till att minska problematiken.

Om Millicom International Cellular S.A.

Millicom är verksamma inom telekommunikation. Bolaget är en mobiloperatör med särskild inriktning mot tillväxtmarknader. Tjänsterna som erbjuds inkluderar huvudsakligen tjänster inom mobil, tv och bredband samt tillhörande tilläggstjänster. Verksamhet återfinns på global nivå, främst inom till Sydamerika, Afrika och Asien, där leverans sker via bolagets varumärken Tigo, Bima och Zintel. Bolaget har sitt huvudkontor i Bertrange, Luxemburg.

Från och med den 1 januari 2020 får marina bränslen maximalt innehålla 0,5 % istället för 3,5 % svavel som är tillåtet idag. Det innebär att fartygen måste köra på marindiesel, som är ett renare bränsle än dagens tjockolja. Alternativt kan man välja att rena oljan med hjälp av en s.k. ”skrubber”. En del väljer därefter att släppa ut föroreningarna i havet, vilket innebär att man minskar utsläppen i luften men samtidigt ökar utsläppen i havet. Istället kan man samla det i en behållare och sedan deponera det på land, vilket är bättre för miljön.

Sedan tidigare finns även regleringar kring utsläpp av barlastvatten, även kallat ballastvatten. För att stabilisera ett fartyg när det saknar eller har lite last pumpas det in barlastvatten (havsvatten) i särskilda tankar ombord. När fartyget sedan lastas pumpas motsvarande tyngd vatten ut i havet igen. Om man t.ex. har tagit in vatten i Asien och sedan släpper ut det i Europa kan det ha förödande konsekvenser för det marina beståndet, för djur och natur, i det område där utsläppet görs. Det beror på att barlastvatten innehåller små djur, växer och bakterier som kan rubba det lokala ekosystemet. Därför infördes den internationella barlastvattenkonventionen 2017 som innebär att alla internationella fartyg måste ha utrustning ombord som renar barlastvattnet från organismer innan det släpps ut. Rederierna har nu fem år kvar på sig att ställa om.

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities, berättar mer om marina miljöapplikationer i intervjun ovan.

Exempel på sådant som tas upp i intervjun:

  • Ny lagstiftning inom området
  • Intressanta bolag

Det här är den fjärde och sista delen i vår intervjuserie ”En hållbar framtid”. Du hittar fler intervjuer här >

Här kan du även ta del av fler exempel på hur Alfa Laval arbetar med hållbarhet >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. 

Publicerad 2019-12-06

Aktier i vårt sortiment som nämns i intervjun

Relaterade nyheter

”Alfa Laval behåller sina finansiella mål oförändrade på kapitalmarknadsdagen”

Läs nyheten >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Hållbara avkastning - finns det?Månadsspara i en sparbox