Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Hur påverkar pandemin Hälsovårdssektorn?

Just nu befinner vi oss i en andra våg av covid-pandemin, samtidigt som ett vaccin snart är redo att användas.

Du hittar fler analyser här

Hur påverkas hälsovårdssektorn av covid-19 och vad händer när pandemin är över? Vi har pratat med Peter Östling, analytiker på Pareto Securities, om nuläget och framtiden för sektorn.

Hur har hälsovårdsbolagen påverkats av pandemin hittills?

Vi ser många bolag som påverkats väldigt negativt av pandemin, framför allt bolag inom medtech, som vanligtvis levererar in till sjukvården. I och med pandemin har i princip hela världens sjukvård ställts om till att behandla covid-patienter vilket skapat en stor vårdskuld där planerade operationer ställts in eller skjutits upp. De flesta av dessa bolag har någon form av löpande leveranser till sjukvården som ställts in.

Många kliniska studier har också antingen ställts in eller försenats. Studierna görs på sjukhus och om alla resurser går till annat så finns det helt enkelt inte tid till ”business as usual”.

Det finns även exempel på bolag som det har gått bra för med tanke på pandemin. Getinge tillverkar exempelvis ventilatorer. Ett annat bolag har hamnat i unik situation skulle jag säga: Sedana Medical. De har en produkt som används för att söva patienter som behöver anslutas till ventilator, som också är bättre rent kliniskt för denna typ av patienter. I den här speciella situationen, har det lett till en kraftigt ökad efterfrågan.

Många andra bolag har knappt sett någon effekt alls, varken positiv eller negativ. Faktum är att de flesta breda hälsoindex har gått bättre än den breda marknaden.

Ser vi redan ”vaccineffekten” i hälsovårdssektorn?

Jag skulle säga att man sett vaccineffekten på börsen rent generellt, inte bara vad gäller hälsovårdsbolag. Hälsovårdssektorn är en väldigt bred sektor där allt från privata sjukhus till medtech och pharma ingår. Många av dessa lever utifrån sina egna förutsättningar och påverkas mer eller mindre av sådana här världsomspännande händelser. Sedan finns det såklart bolag som håller på med vaccin och som har haussats specifikt i anknytning till framtagandet av vaccin.

Vad har vi att vänta under 2021 förutsatt att allt går som planerat med vaccinet?

Vi kommer att se ett uppdämt behov av vårdresurser och vårdskulden kommer att behöva betas av. Det här kommer att ge en positiv effekt för sektorn när läget har stabiliserats. Inte minst här i Sverige har krisen satt ljus på en rad brister inom vården, så förutom normala investeringar som blivit uppskjutna kommer ytterligare investeringar att behöva göras.

Något som också har satts på paus under 2020 är olika typer av förvärv. Här tror jag att vi kommer att se en kraftig ökning av förvärv under 2021-2022. Man har hunnit göra grundarbetet men eftersom man inte har kunnat träffas har nog många planerade eller önskade förvärv skjutits på framtiden. En liten försmak har vi precis fått i och med budet på amerikanska Alexion av AstraZeneca samt EQT:s bud på Recipharm.

Hur ser köp-säljrekommendationerna ut just nu?

Behåll:

Köp (top picks):

(Källa: Pareto Securities 2020-12-11)

Månadsspara direkt i aktier

Med vår spartjänst Andelsorder kan du köpa en del av en aktie till ett belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr/aktie). Du kan både göra engångsinvesteringar och sätta upp ett månadssparande.

Spara enkelt med en sparbox

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Om du är intresserad av börja månadsspara i hälsovårdssektorn finns vår Hälsovårdssparbox, som innehåller de fem största aktierna inom sektorn.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

Publicerad 2020-12-14

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy