Kategori Okategoriserade

Analys: hur går det för investmentbolagen?

Investmentbolagen har gått starkt de senaste åren. Så här kan du tänka kring deras värderingar på dagens marknad.

Filmen spelades in den 11 februari 2022.
Prenumerera på våra analyser >

Hur står det egentligen till i investmentbolagssektorn? Vi har pratat med Herman Wartoft, analytiker på Pareto Securities, som går igenom utsikterna för investmentbolagen just nu.

Se videointervjun eller läs utdraget nedan för att ta del av analysen.

Hur går det för investmentbolagen?

”Investmentbolagen har ett par väldigt starka år bakom sig. Från och med pandemin har vi sett att bolag som tidigare handlades till ganska stora rabatter har börjat handlas till ganska kraftiga premier. Så det har helt klart varit en uppvärdering i sektorn generellt sett under de senaste två åren. 2021 var ett väldigt starkt år generellt för investmentbolagen, framförallt Investor och Latour gick väldigt starkt.

Nu i början på 2022 har vi sett lite av en ”sell-off” på marknaden. Det har drabbat bolag som är högt värderade, generellt sett, mer än de lågt värderade bolagen. Vi har sett att till exempel Latour har tagit ganska mycket stryk, även Investor har kommit ner en bit, medan bolag som till en början kanske hade en lite högre rabatt och som har underliggande bolag med en lite lägre värdering som till exempel Industrivärden har hållit emot ganska bra hittills i år. Samtidigt har vi också kunnat se att många av bolagen som är väldigt techfokuserade som till exempel VNV Global, VEF eller Kinnevik också har tagit ganska mycket stryk eftersom marknaden har handlat ner noterade techbolag och därmed också antar en lägre värdering för de här investmentbolagens onoterade innehav.

Framöver tycker vi att investmentbolagen kanske inte är något kvartalsplay egentligen, det är nog bra att ha en ganska lång investeringshorisont om man ska investera i investmentbolagen. Vi tycker att de stora bolagen som Investor och Industrivärden är fortsatt bra att köpa på dippar och kunna hålla över en längre period. När det gäller Investor mot Industrivärden så tror jag det är fortsatt lite fördel för Industrivärden i år. Det är drivet av att de har en lite högre rabatt jämfört med Investor och att de underliggande bolagen, som till exempel Volvo, Sandvik, Handelsbanken och Essity som vi ser starkt på är ganska lågt värderade och det tror vi kan vara bra i dagens klimat.”

Se även: Aktieanalys: är det läge att investera i techbolag?

Vilka bolag handlas till rabatt respektive premie?

”Rabatt respektive premie är lite som ett P/E-tal för investmentbolagen, kan man säga. Så det är något som är värt att titta på, men som man kanske inte heller ska lägga alltför stor vikt på. Om man ser till vilka som handlas till rabatt respektive premie just nu så handlas Investor och Industrivärden till rabatter på runt 10-13 %. Lundbergföretagen handlas också till en rabatt på runt 8-10 %.

Samtidigt handlas några av de lite mer techfokuserade bolagen som VNV Global och VEF till ganska kraftiga rabatter just nu. Det här kan ha att göra med att substansvärdet släpar efter i investmentbolagen. När ett bolag har mycket onoterade tillgångar baseras deras substansvärde på hur det var vid årsskiftet, när vi gick in i 2022. Då vi haft en ganska tydligt ”sell-off” på marknaden hittills i år så tar marknaden höjd för att portföljinnehaven kommer att justeras ned lite under året. Därför tror jag att man kan se att några av de techfokuserade investmentbolagen har handlas till en rabatt jämfört med premie innan.”

Vilka investmentbolag är intressanta på kort och lång sikt?

”Investmentbolagssektorn har kommit ner en del i år, så nu kan det vara ett bra tillfälle att kliva in i några av de lite mer långsiktiga vinnarna. På det temat fortsätter vi att tycka om ett bolag som till exempel Investor där man får en väldigt bra diversifiering mellan olika bolagsstorlekar och branscher, och man får den här aktien till en ganska bra rabatt även om rabatten har varit högre historiskt, och kan mycket väl svänga tillbaka till att bli lite högre nu under 2022 också. Men på lång sikt tror vi fortfarande att det är bra att plocka upp ett bolag som Investor.

Vi gillar också VEF mycket. Det är ett av de mindre bolagen som vi täcker, helt fokuserat på fintech-investeringar i emerging markets. Det har de lyckats väldigt bra med sedan de började 2015, de lyckas leverera en årlig substansvärdestillväxt på över 25 % per år. De handlas just nu på en rabatt på runt 27 %. Så det tycker vi också är ett bra bolag som man kan titta på att plocka upp och ha som en liten krydda i portföljen.

Investor och VEF tycker vi är bra på lång sikt. Samtidigt tror vi till exempel att Industrivärden kommer gå bättre under 2022 givet att de har en portfölj som är lågt värderad som vi tror kommer att prestera bra i ett sådant här marknadsklimat som vi är i just nu.”

Månadsspara i investmentbolag

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Med våra sparboxar kan du enkelt månadsspara i andelar av intressanta aktier. Till exempel kan du månadsspara i investmentbolag såsom Investor, Industrivärden och Lundbergföretagen med sparboxen Svenska investmentbolag.

Starta ditt sparande

Missa inte framtida analyser

Lär dig mer om hur börsen fungerar, se hur proffsen tänker när det gäller investeringar, och få färska analyser av bolag och sektorer direkt i mejlkorgen.

Prenumerera på analyser

Lär dig mer om investmentbolag

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

techbolagUtdelningsregn i banksektorn