Kategori Okategoriserade

Analys: blir det utdelningsregn i banksektorn under 2022?

Under större delen av pandemin har bankerna varit förbjudna att dela ut pengar. Kan vi nu se fram emot ett utdelningsregn i banksektorn?

Filmen spelades in den 11 februari 2022.

Blir det äntligen utdelningsregn i banksektorn? Herman Wartoft, analytiker på Pareto Securities, ger sin syn på utdelningarna i banksektorn.

Se videointervjun eller läs utdraget nedan för att ta del av analysen.

Hur går det för banksektorn?

”Banksektorn var en av de bättre sektorerna på Stockholmsbörsen förra året. Det gynnades av ett flertal olika faktorer som till exempel en stark ekonomisk återhämtning, väldigt låga kreditförluster och väldigt hög aktivitet på de finansiella marknaderna, vilket var väldigt bra för till exempel sparaffären och investment banking-intäkterna.

Nu inför 2022 tycker vi fortsatt att det är attraktivt att äga banker. Vi tror att de kan stå emot väldigt väl i det klimat som vi har nu, där det är mycket prat om exempelvis räntehöjningar. Bankerna är en av få sektorer som nästan direkt gynnas av högre räntor då de kan höja räntan ut mot kund, vilket vi har sett en hel del banker börja göra nu också.

På det temat tycker vi att Handelsbanken och Swedbank är bra positionerade. Lite smolk i bägaren är det kanske med den nya bankskatten som har införts nu under 2022 och påverkar kostnadsbilden lite. Bankerna har också guideat för att de ser fler och större investeringar framöver då man vill gå ifrån att ha mycket fokus på kostnadsbesparingar till att bli lite mer aggressiva och fånga fler tillväxtmöjligheter.

Vi tror att 2022 blir ett år med lite sämre lönsamhet jämfört med 2021, men det är också ett år då vi till exempel kan få se räntehöjningar, vilket skulle innebära att vi får justera upp våra prognoser för till exempel räntenettot i bankerna ganska kraftigt. Vi tror ändå att det kan vara en bra sektor att fortsätta äga under 2022.”

Blir det några utdelningar i år?

”När det gäller utdelningar så är det en stor anledning till varför man vill äga en storbank. Man får ofta en väldigt bra direktavkastning i just storbankerna.

Något som vi tycker är extra intressant just nu är att bankerna har varit förbjudna att dela ut pengar under stora delar av pandemin. Det här släppte i Q3 förra året. Nu ser vi framför oss att man har ett ganska stort utdelningsutrymme. Vi tror att bankerna kommer att göra en hel del extrautdelningar nu under åren framöver. Det här har redan börjat bland de stora noterade bankerna. Där har Nordea varit mest offensiv hittills där man har gjort både extrautdelningar och en hel del aktieåterköp.

Vi tror att det finns väldigt bra möjlighet att få en bra direktavkastning i storbankerna framöver. Bäst på det temat, om man tittar på direktavkastning i kronor och ören eller pengar i handen, så tror vi att Handelsbanken och Swedbank kommer att kunna generera en direktavkastning på runt 7-8 % under kommande år, vilket vi tycker är väldigt attraktivt. Samtidigt kommer Nordea också att ha en bra direktavkastning på runt 7 %. Även SEB är överkapitaliserade. Så de kommer också att dela ut ungefär hälften av vinsten och även jobba en hel del med aktieåterköpsprogram.

Så vi tror att det är en bra utdelningsbild för storbankerna under 2022 och framåt.”

Vilka bolag är särskilt intressanta?

”Vi är positiva till banksektorn och våra två top picks i sektorn just nu är Swedbank och Handelsbanken där vi har köprekommendationer. Det är behåll på både SEB och Nordea. Jag tycker att de har gått väldigt starkt under 2021 och de värderas med en liten premie gentemot Handelsbanken och Swedbank.

När det gäller Handelsbanken är det vårt top pick. Det är en aktie som har haft en ganska tråkig utveckling under de senaste åren. Man jobbar just nu med en hel del olika strategiska initiativ för att bli mer kostnadseffektiva och för att fokusera på det man är bra på. Det här tror vi kommer att driva en ganska bra kostnadsförbättring, eller lönsamhetsförbättring, i banken under kommande år. Vi tycker också att den är väldigt lågt värderad ur ett historiskt perspektiv. Det är ett bra läge i Handelsbanken om man är lite långsiktig och orkar se förbi kanske 1-2 år framåt i tiden.

Vårt andra top pick i sektorn är Swedbank. De drivs av samma drivkrafter som Handelsbanken. De har en ganska bra intjäningsprofil med en stor andel bolån och en stor andel asset management som vi tror kommer att gå bra under kommande år. Swedbank har en lite högre lönsamhet än Handelsbanken idag, men de har också en pågående utredning från amerikanskt håll kopplat till penningstvättsskandalen som var för ett par år sedan. Det är något som marknaden är lite orolig för och det är olika för vad det kommer att göra med Swedbanks kostnadsbild framöver. Vi tycker att det här kanske är lite överdrivet just nu och kostnaderna inte kommer att bli riktigt så stora som man kanske förutspår egentligen. Så vi tycker det är ett bra läge att plocka upp Swedbank också.”

Lär dig mer om utdelningsaktier i vår aktieskola.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Månadsspara direkt i investmentbolag