Kategori Okategoriserade

Aktieanalys: är det läge att investera i techbolag?

De stora amerikanska techbolagen har släppt sina rapporter. Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, ger sin syn på investeringsläget för techsektorn.

Filmen spelades in den 7 februari 2022.
Prenumerera på våra analyser >

Rapporterna för de fem största amerikanska techbolagen har kommit, och det är mestadels en ljus läsning, om än med vissa mörka moln på resultathimlen. Hur ser läget ut för techbolagen? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, ger sin syn.

Se videointervjun för hela analysen eller läs ett utdrag nedan.

Hur ser techsektorn ut just nu?

”Det har kommit flera intressanta rapporter i sektorn. Vi tittar mycket på de så kallade ”leading tech”-bolagen, det vill säga de fem största bolagen i techsektorn. Microsoft var först ut, med en stark och bra rapport som genererade en positiv reaktion på aktien. Detta följdes upp av Apple, som även de hade en stark rapport att visa. Man ska komma ihåg att Nasdaq hade ett hemskt januari, med den svagaste starten någonsin. Med hjälp av de här två starka rapporterna så steg börsen, vilket visar på vilken stor betydelse den här gruppen av bolag har för hela marknaden. Alphabet (Google) hade också en väldigt bra rapport, som bland annat visade en tillväxt på 33 % på omsättningen, och ett väldigt bra kassaflöde. Inför Metas (Facebooks) rapport så var förväntningarna höga. Tyvärr var rapporten en rejäl besvikelse, vilket skickade ner aktien med 26 %, det största tappet på en dag någonsin. Svindlande 270-280 miljarder försvann på en dag. Meta är dock lönsamt och växer men man mötte inte marknadens förväntningar under förra året. Amazons rapport var stark och skickade upp aktien 16 %. Sammanfattningsvis levererade fyra av fem av de största techbolagen över förväntan.”

Läs mer: ”När börsen faller – hur ska du agera?”

Är det läge att investera i techbolag?

”Trots att de här techbolagen redan är så stora så växer de otroligt mycket. De här bolagen är lönsamma, de flesta är till och med ordentligt lönsamma, och har en väldigt bra tillväxt på kassaflödena. Vi tror på en fortsatt stor expansion i kassaflödena, vilket man inte kan hitta någon motsvarighet till i andra sektorer. Därför är tech en sektor man vill vara investerad i. Över tid tror vi att det är bra att ha en del av sin investering exponerad mot de största amerikanska techbolagen.”

Månadsspara i techaktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Med våra sparboxar kan du enkelt månadsspara i andelar av intressanta aktier. Till exempel kan du månadsspara i flera amerikanska techaktier, såsom Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon och Meta med sparboxen The Magic Box.

Kom igång

Läs mer om sparboxen The Magic Box 

Du hittar fler sparboxar här >

Missa inte framtida analyser

Lär dig mer om hur börsen fungerar, se hur proffsen tänker när det gäller investeringar, och få färska analyser av bolag och sektorer direkt i mejlkorgen.

Prenumerera på analyser

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Börsen fallerMånadsspara direkt i investmentbolag