i kategorin Analyser
Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities, berättar om hur coronaviruset påverkar verkstadssektorn och tittar i backspegeln på vad som skett vid tidigare kriser.

Vad hände med verkstadssektorn 2007-2010?

”Merparten av verkstadsbolagen tappade mellan 20-30 % av försäljningen 2009 relativt 2008, de mest cykliska bolagen såsom Sandvik tappade 30 % av försäljningen och vinsterna föll mellan 20-70 % under 2009 relativt 2008.”

Vad har hänt hittills 2020?

”Vi kommer att få en dålig månad, dvs. mars, men två bra, dvs. januari och februari. Det stora fallet kommer i andra kvartalet och nästan alla verkstadsbolag har annonserat stora neddragningar och omstruktureringsprogram och även neddragningar av utdelningarna för 2019 (att delas ut 2020).”

Kvartalsrapporter inom verkstadssektorn för Q4 2019 >

Är det relevant att jämföra 2020 med 2008?

”Ja, vad gäller risken för kraftiga försäljnings- och vinstfall. Det kan till och med bli värre än 2009.”

Vad tror du kommer hända under 2020-2022 med verkstadssektorn?

”Självklart kommer de massiva globala stödpaketen att kunna kickstarta ekonomin under den senare delen av 2020 och det viktiga för tillväxten under 2021 och 2022 är att inte alltför stora delar av framförallt servicesektorn av småföretagare har gått i konkurs och därmed riskerar att dra ner efterfrågan när väl ekonomin kommer tillbaka under 2021 och 2022.”

Vilka bolag ser du har bättre förutsättningar att klara sig i krisen?

”Merparten av de stora svenska verkstadsbolagen har starka balansräkningar och behöver inte oroa sig för ett svagt 2020. Vi föredrar kapitallätta bolag som har lagt ut en större del av produktionen på underleverantörer och som kommer att klara stora försäljningstapp utan att tappa alltför mycket av resultatet, dvs. bolag som Atlas Copco, Epiroc, ABB och Alfa Laval. Bolag med en större andel fasta kostnader såsom Sandvik (hårdmetall och stål) men också på marginalen SKF kan få det lite tuffare på kort sikt. Dock ska man veta att när det vänder är det dessa bolag med samma logik som vid en nedgång är vinnare. I det korta perspektivet väljer vi dock kapitallätta bolag framför kapitaltunga bolag. Vi ser särskilt Alfa Laval som ett bra val eftersom bolaget kursmässigt har tagit lite för mycket stryk.”

Alfa Laval – Hållbara lösningar för industrin >

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

2020-03-27

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities

Vill du få mejl från oss med framtida analyser?

JA TACK!

Aktier i vårt sortiment som nämns i intervjun:

ABB

Alfa Laval

Atlas Copco

Epiroc

Sandvik

SKF

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder