Kategori Okategoriserade

Så påverkas verkstadssektorn av coronaviruset

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities, berättar om hur coronaviruset påverkar verkstadssektorn och tittar i backspegeln på vad som skett vid tidigare kriser.

Prenumerera på analyser

Vad hände med verkstadssektorn 2007-2010?

”Merparten av verkstadsbolagen tappade mellan 20-30 % av försäljningen 2009 relativt 2008, de mest cykliska bolagen såsom Sandvik tappade 30 % av försäljningen och vinsterna föll mellan 20-70 % under 2009 relativt 2008.”

Vad har hänt hittills 2020?

”Vi kommer att få en dålig månad, dvs. mars, men två bra, dvs. januari och februari. Det stora fallet kommer i andra kvartalet och nästan alla verkstadsbolag har annonserat stora neddragningar och omstruktureringsprogram och även neddragningar av utdelningarna för 2019 (att delas ut 2020).”

Kvartalsrapporter inom verkstadssektorn för Q4 2019 >

Är det relevant att jämföra 2020 med 2008?

”Ja, vad gäller risken för kraftiga försäljnings- och vinstfall. Det kan till och med bli värre än 2009.”

Vad tror du kommer hända under 2020-2022 med verkstadssektorn?

”Självklart kommer de massiva globala stödpaketen att kunna kickstarta ekonomin under den senare delen av 2020 och det viktiga för tillväxten under 2021 och 2022 är att inte alltför stora delar av framförallt servicesektorn av småföretagare har gått i konkurs och därmed riskerar att dra ner efterfrågan när väl ekonomin kommer tillbaka under 2021 och 2022.”

Vilka bolag ser du har bättre förutsättningar att klara sig i krisen?

”Merparten av de stora svenska verkstadsbolagen har starka balansräkningar och behöver inte oroa sig för ett svagt 2020. Vi föredrar kapitallätta bolag som har lagt ut en större del av produktionen på underleverantörer och som kommer att klara stora försäljningstapp utan att tappa alltför mycket av resultatet, dvs. bolag som Atlas CopcoEpirocABB och Alfa Laval. Bolag med en större andel fasta kostnader såsom Sandvik (hårdmetall och stål) men också på marginalen SKF kan få det lite tuffare på kort sikt. Dock ska man veta att när det vänder är det dessa bolag med samma logik som vid en nedgång är vinnare. I det korta perspektivet väljer vi dock kapitallätta bolag framför kapitaltunga bolag. Vi ser särskilt Alfa Laval som ett bra val eftersom bolaget kursmässigt har tagit lite för mycket stryk.”

Alfa Laval – Hållbara lösningar för industrin >

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities

Aktier i vårt sortiment som nämns i intervjun

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Verkstadssektorn