Kategori Okategoriserade

Coronaviruset och saudisk produktionsökning skapar en perfekt storm på oljemarknaden

Johan Spetz, analyschef på Pareto Securities, delar sin syn på nuläget och framtiden för oljemarknaden.

Prenumerera på analyser

De flesta råvarupriser har liksom världens börser fallit under mars månad, inte minst oljepriset. Hur ser ni på läget för oljan?

”Oljepriset har pressats både av oljespecifika orsaker och den allmänna oron på världens finansmarknader till följd av coronaviruset.

För oljans del så började det med stora efterfrågebortfall från Kina till följd av coronaviruset under februari, vilket gjorde det svårt för OPEC och Ryssland att enas om nya produktionsnivåer i början av mars. Istället valde Saudiarabien att ta ”möjligheten” att försöka expandera sin marknadsandel på bekostnad av högkostnadsproducenter genom att öka sin produktionsnivå och erbjuda lägre försäljningspris. Saudiarabien har sedan följt denna strategi både i sin kommunikation och i verkligheten under mars månad.

Till detta har sedan kommit kraftiga efterfrågebortfall även i Europa och USA till följd av coronavirusets spridning i och med minskat resande, färre transporter och allmänt lägre ekonomisk aktivitet. Vår bedömning är att stora restriktioner kommer finnas på plats i Europa och USA fram till sommaren, och att det andra kvartalet därmed kommer bli tufft för oljepriset.

Nuvarande situation med kraftigt överutbud gör att världens oljelager snabbt fylls upp, och det finns en risk att lagren kan bli helt fulla, särskilt på vissa regionala marknader, vilket skulle leda till att priset kan pressas ner mot noll under kortare perioder. Detta är dock inte vår grundsyn, men vi antar endast USD 18/fat för Brentoljan under andra kvartalet 2020, dvs. lägre än dagens spotpris.

För oljebolagen innebär detta att fokus skiftar från tillväxt och utdelningar till att skydda balansräkningen och ”övervintra” i det kort perspektivet. Vi har därför de senaste veckorna sett många bolag presentera ändrade investeringsplaner och sänkta utdelningar.”

Så påverkas verkstadssektorn av coronaviruset >

Hur ska man som aktieägare förhålla sig till oljemarknaden på ett par års sikt?

”Vi tror som sagt på en fortsatt skakig oljemarknad med risk på nedsidan i det korta perspektivet, men vi är mer optimistiska för det andra halvåret 2020 och 2021-2022.

Vi antar att viruspandemin når sin kulmen under det andra kvartalet och nuvarande åtgärder för att minska spridning kan dras tillbaka från tredje kvartalet. När detta sker tror vi att OPEC och Ryssland kan göra ett mer framgångsrikt försök att enas om nya produktionsnivåer, samtidigt som dagens väldigt låga oljepris får en effekt på produktionsnivåer från högkostnadsfält runt om i världen. Framförallt förväntar vi oss att produktionen i Nordamerika kommer att minska, både från Kanada och amerikansk skifferolja (shale). Detta gör att vi tror på stadigt högre oljepriser under 2021-2022. Det som kan ändra på vår grundsyn för 2020-2021 är om USA tar en mer aktiv roll att försöka påverka Saudiarabien och Ryssland, eller på annat sätt agera politiskt för att få upp oljepriset, vilket de har verktyg för om de skulle vilja. Ser vi längre fram så är det sannolikt att efterfrågan vid en viss tidpunkt kommer börja minska till följd av energiomställningen mot mer förnybar energi. Vi tror dock att detta ligger tidigast 5-10 år bort och att det därmed bör finnas utrymme för ytterligare en stark oljepriscykel (åtminstone) innan detta sker.

Vi rekommenderar Lundin Petroleum: ett bolag med väldigt låga produktionskostnader och tillväxt kommande år tack vare det stora Johan Sverdrup-fältet i Norge som kommer klara turbulensen i närtid bra och samtidigt gynnas kraftigt under återhämtningsfasen för oljan.”

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Johan Spetz, analyschef på Pareto Securities

Aktier i vårt sortiment som nämns i intervjun

Lundin Petroleum

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Köpa aktier