En liten gåva som med tiden kan bli stor

Ge ditt barn en julklapp som växer i värde.

  • Kostar 20 kr/mån oavsett sparbelopp
  • Månadsspara direkt i aktier eller fonder
  • Utdelningar återinvesteras utan kostnad

Det tar bara 3 minuter att komma igång!

Kom igång

ge bort ett sparande

Månadsspara i aktier till ditt barn

Ju tidigare du börjar spara till ditt barn, desto mer pengar blir det i slutändan. Startar du ett månadssparande i aktier idag kan insatsen vara på plats den dagen ditt barn flyttar hemifrån.

Istället för att spara pengar på ett bankkonto med nära 0 % i ränta kan du välja att spara i aktier eller fonder. Då ger du sparpengarna en större chans att växa.

Så enkelt är det

Att sätta upp ett månadssparande till ditt barn är enkelt hos oss. Du kan välja mellan att sätta upp ett sparande i barnets namn eller ditt eget. Se vår trestegsguide med förslag på hur du kan sätta upp ett månadssparande till ditt barn och räkna på möjliga utfall i sparkalkylatorn.

Vi hjälper dig längs vägen!

Kom igång

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Att månadsspara till barn i ditt eget namn

Du kanske är mor- eller farförälder och vill spara till dina barnbarn i ditt eget namn. Väljer du att spara i ditt eget namn handlar du på depån som om det vore din egen. Då bestämmer du själv när och hur du vill ge bort sparandet till barnet.

Spara till ditt barn – steg för steg

Steg ett öppna isk depå

Öppna en depå till barnet hos Aktieinvest

Öppna en depå till barnet hos Aktieinvest. Du som förälder sköter sedan sparandet tills barnet fyller 18 år.

Mer om att öppna en depå åt barn

Spara pengarna på ett ISK

Investeringssparkontot (ISK) har blivit ett populärt konto att ha sparandet på oavsett om ägaren är ett barn eller en vuxen. En av fördelarna med ett ISK är att det är enkelt att deklarera.

Mer om ISK

Månadsspara i en sparbox

Det är enkelt att komma igång med att månadsspara i aktier med våra färdiga sparboxar. Lägg månadsdragningen i samband med löneutbetalningen så märker du knappt att du sparar varje månad.

Börja månadsspara

Se hur mycket pengarna kan växa

Se hur mycket du behöver spara för att göra ditt barn till miljonär!

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Så har vi räknat

Sparkalkylatorn kan användas för att beräkna hur mycket pengar potentiellt kan komma att växa över tid.

I beräkningen ingår:

  • Startbelopp
  • Sparbelopp per månad
  • Spartid i år
  • Förväntad avkastning per år

Däremot har vi inte tagit hänsyn till inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter i modellen. Beräkningen är därför en förenkling av verkligheten.

Starta ditt månadssparande idag

Fler sätt att spara till ditt barn

Det finns fler alternativ för hur du kan spara till ditt barn.

Läs mer om andra sätt att barnspara >

Läs mer om barnsparande

Så sparar farmor Karin till sina barnbarn

Vi har pratat med Karin som är farmor till fyra barn. Så här har hon lagt upp sitt barnbarnssparande.

Prata sparande med barn

Är du en av många föräldrar som har ett sparande till ditt barn men som inte vet hur ni ska prata om ämnet? Här är några av våra främsta tips.

Några av våra populäraste sparboxar

Grafen räknar inte med avgifterna för ett sparande i sparboxen.

Riskspridaren

Det är viktigt att sprida sina risker när man investerar i aktier och att inte ”lägga alla ägg i samma korg”, som man brukar säga. Sparboxen innehåller de tio bolag med störst börsvärde i nio av huvudsektorerna på Stockholmsbörsen. De branscher som du investerar i med denna box är hälsovård, industri, material, teknik, dagligvaror, olja och gas, bank och finans, sällanköpsvaror, samt telekom.

Läs mer om Riskspridaren

Börja spara i den här boxen

The Magic Box

The Magic Box, en av våra mest populära sparboxar, bygger på en formel som via nyckeltal försöker hitta lågt värderade bolag med hög avkastning.

Börja spara i den här boxen

Hållbarhetsboxen

Denna box hjälper dig och barnet bidra till en mer hållbar framtid genom att göra det enkelt att månadsspara i hållbara bolag.

Börja spara i den här boxen

Svenska investmentbolag

Att spara i investmentbolag är en strategi med många fördelar och passar både nybörjare och rutinerade aktiesparare.

Börja spara i den här boxen 

Vanliga frågor och svar

Hur öppnar man en depå till en minderårig?

För att öppna upp en depå till en minderårig med Mobilt BankID klickar du på ”Bli Kund” och väljer ”Öppna depå för minderårig”. Börja med att fylla i barnets uppgifter och välj sedan vilken typ av depå ni önskar öppna till barnet. I nästa steg väljer ni vilken prisplan depån ska ha samt registrerar eventuell kampanjkod samt medlemskap hos Unga Aktiesparare. Slutligen ska samtliga vårdnadshavare fylla i sina uppgifter. Klicka därefter på ”Skicka”.

Ni har nu fått ett mejl med avtal och depåinformation som ni signerar med BankID. Depån öppnas i regel inom 24 timmar, exklusive helgdagar.

Om samtliga vårdnadshavare saknar BankID väljer ni ”Inget BankID” efter att ni klickat på ”Bli Kund”.

Vad betyder ”föräldrar i förening”?

Förälder i förening betyder att föräldrarna alltid måste skicka in brev vid order, uttag av likvida medel samt förändring i depån. Dessa brev ska undertecknas av båda föräldrarna. Ingen kan göra något utan den andres samtycke. Föräldrarna har dock insynsmöjlighet och kan således logga in för att se barnets depå.

Vem kan logga in på en minderårigs depå?

Det är enbart föräldrarna samt eventuella ombud som kan logga in på en minderårigs depå.

Föräldrarna samt ombudet kan logga in med hjälp av BankID/Mobilt BankID.

Om föräldern eller ombudet redan har en depå hos Aktieinvest gäller samma inloggningsuppgifter som tidigare.

Om ytterligare en person ska få inloggningsrättigheter till depån kan föräldrarna fylla i en ombudsfullmakt.

Vem kan lägga köp- och säljorder på depån?

Föräldrarna har i första hand rätt att handla på en minderårigs depå men om det finns en ombudsfullmakt inskickad kan även ombudet handla på depån. Är föräldrafullmakterna tecknade i förening behöver föräldrarna inkomma med ett skriftligt uppdrag som båda föräldrarna skriver under.

Kan en annan person än föräldrarna sköta en depå till en minderårig?

Ja, föräldrarna kan utse ombud som kan sköta barnets depå. För att utse ett ombud, fyll i en ombudsfullmakt och posta den till oss.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.