Smartbox

Aktiespararna jobbar ständigt för att göra villkoren för dig som sparar i aktier och fonder så bra som möjligt. Nu har de tagit fram sparboxen Smartbox som är kostnadsfri att spara i för medlemmar i Aktiespararna och Unga Aktiesparare.

Aktiespararnas Finanskommitté* ansvarar för hur innehaven i Smartbox väljs ut och analysen sker med hjälp av analysprogrammet Hitta kursvinnare**. I sparboxen återfinns investmentbolag, bolag med hög direktavkastning samt bolag som vid investeringstillfället ses som undervärderade jämfört med sin historiska värdering.

Börja spara i den här boxen

Utvecklingen för sparboxen Smartbox

Sparboxens utveckling mellan 17 oktober 2018 – 30 december 2022.

Grafen räknar inte med avgifterna för ett sparande i en sparbox*.

Placeringsstrategi: God riskspridning och direktavkastning, samt möjlighet till tillväxt, genom att investera i lågt värderade bolag.

Kriterier: Sparboxen innehåller bolag som är noterade på Nasdaq Stockholm Large Cap-lista. Ett huvudkriterium är att bolagen ska gå med vinst.

Övriga urvalskriterier:

  • De tre investmentbolagen som har högst substansrabatt vid den årliga revideringen av boxen.
  • De tre bolagen med högst förväntad direktavkastning de närmaste åren. Direktavkastningen räknas fram utifrån aktuell aktiekurs/bolagets utdelningsprognos.
  • De fyra bolag med lägst värdering jämfört med historisk värdering. Beräkningen sker baserat på analysprogrammet Hitta Kursvinnares parametrar.

Sparboxen ses över en gång per år, eller vid behov därutöver. Läs om den senaste revideringen av sparboxen här >

Om innehaven ändrats kommer dina ev. månadsinvesteringar att följa den nya boxens utformning. De innehav du redan investerat i kvarstår. Du väljer själv om du vill sälja dessa eller behålla dem långsiktigt.

OBS! För att börja spara i just denna sparbox behöver du öppna en specifik ISK-depå. Det kostar ingenting att öppna denna och du gör det enkelt med Bank-ID här>

Namn Bransch Fördelning
AFRY Industri 10 %
Elekta B Hälsovård 10 %
Hexpol B Råvaror 10 %
Industrivärden C Finans 10 %
Investor B Finans 10 %
Kindred Group Konsument, cyklisk 10 %
Lundbergföretagen B Finans 10 %
NCC B Industri 10 %
SSAB B Industri 10 %
Volvo B Industri 10 %

Utveckling

Smartbox exkl. utdelningar +66,44 %

OMXS30 +31,98 %

*I grafen utgår vi från att man har gjort ett köp dag ett i sparboxen och att den sedan har uppdaterats med revideringar. Däremot har vi inte räknat med avgifterna för ett sparande i sparboxen och courtaget som uppstår när man byter innehav i sin sparbox.

Minsta köp

500 kr

Avgift

För medlemmar i Aktiespararna och i Unga Aktiesparare (över 18 år) är det helt kostnadsfritt att månadsspara eller genomföra engångsköp i just Smartboxen. Om du sedan vill sälja en eller flera aktier i boxen gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder. Även där erhåller medlemmar medlemsrabatt.

Det är samma kurssättning när du köper en av sparboxarna som när du handlar via vår spartjänst Andelsorder. Så här ser kurssättningen ut när du köper en av sparboxarna >

* Aktiespararnas finanskommitté består av: Johan Jansson (ordförande), Ola Lauritzson, Dag Rolander, Joacim Olsson och Ola Jansson.

** Hitta kursvinnare är Aktiespararnas unika aktieanalysprogram och ett utmärkt hjälpmedel när det gäller att fatta beslut om aktieaffärer. Programmet är Sveriges mest använda analysprogram och innehåller allt du behöver för att lyckas på börsen. Detta oavsett om du handlar aktier på kort eller lång sikt och om du gör många eller få aktieaffärer. Du kan läsa mer om Hitta kursvinnare på: www.aktiespararna.se/Hitta-Kursvinnare

Andra sparboxar som kanske passar dig

Svenska investmentbolag

Svenska investmentbolag

Vill du ha ett komplement till en aktivt förvaltad Sverigefond? Spara i de fem största investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Läs mer om sparboxen

Hållbarhetsboxen

Hållbarhetsboxen

Allt fler tänker på hur man kan minska dåliga vanor och agera smartare för att minska belastningen på vår miljö. Nu också när det gäller sitt sparande.

Läs mer om sparboxen

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj!

Läs mer om sparboxen

The Magic Box

The Magic Box

Vi har inspirerats av boken ”The Little Book that Beats the Market” och dess så kallade ”magic formula” och skapat The Magic Box med sex amerikanska bolag.

Läs mer om sparboxen

Vanliga frågor och svar

Kan jag månadsspara i en sparbox?

Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

Se instruktionsfilm om hur du startar ett månadssparande i en sparbox >>

Kan jag spara i flera sparboxar?

Ja, du kan månadsspara i flera olika sparboxar. Du kan välja mellan att ha varje sparbox på en egen depå eller ha dem i samma depå. Fördelen med att ha dem var för sig är att du enklare kan följa utvecklingen för den specifika sparboxen.

Vad är en sparbox?

Det ska vara lätt att investera i aktier tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration.

Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån dess sparplan. Sparboxarna revideras en gång om året.

Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

Vad händer med mitt månadssparande om någon aktie byts ut i en sparbox?

Dina redan inköpta aktier ligger kvar på din depå och dina kommande köp blir i den nya sammansättningen i sparboxen. Vill du sälja de aktier som inte längre ingår kan du göra det via internettjänsten eller via telefon hos våra mäklare.

Vad kostar det att månadsspara med autogiro i en sparbox?

Vid månadssparande i sparbox är köpavgiften, det så kallade courtaget, 10 kr för medlemmar i Aktiespararna respektive 20 kr för icke-medlemmar per dragning och sparbox.

Minsta sparbelopp är 500 kr per sparbox, förutom Juniorboxen där minsta sparbelopp är 250 kr.

För fullständig prislista klicka här >

Sparboxen sågs senast över den 31 mars 2022.

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.