Smartbox

Aktiespararna jobbar ständigt för att göra villkoren för dig som sparar i aktier och fonder så bra som möjligt. Därför har de tagit fram sparboxen Smartbox som är kostnadsfri att månadsspara i för medlemmar i Aktiespararna och Unga Aktiesparare. Läs mer här

I sparboxen finns investmentbolag, bolag med hög direktavkastning samt bolag som vid investeringstillfället ses som undervärderade jämfört med sin historiska värdering.

Aktiespararnas Finanskommitté ansvarar för hur innehaven i Smartbox väljs ut och analysen sker med hjälp av analysprogrammet Hitta kursvinnare*.

Börja spara i den här boxen

Hur har det gått för sparboxen?

Sparboxens utveckling, 17 oktober 2018 – 28 juni 2024:

I grafen utgår vi från att man har gjort ett köp dag ett i sparboxen och att den sedan har uppdaterats med revideringar. Däremot har vi inte räknat med avgifterna för ett sparande i sparboxen och courtaget som uppstår när man byter innehav i sin sparbox.

Utveckling

Smartbox exkl. utdelningar +120,73 %

OMXS30 +65,96 %

Placeringsstrategi: God riskspridning och direktavkastning, samt möjlighet till tillväxt, genom att investera i lågt värderade bolag.

Kriterier: Sparboxen innehåller bolag som är noterade på Nasdaq Stockholm Large Cap-lista. Ett huvudkriterium är att bolagen ska gå med vinst.

Övriga urvalskriterier:

  • De tre investmentbolagen som har högst substansrabatt vid den årliga revideringen av boxen.
  • De tre bolagen med högst förväntad direktavkastning de närmaste åren. Direktavkastningen räknas fram utifrån aktuell aktiekurs/bolagets utdelningsprognos.
  • De fyra bolag med lägst värdering jämfört med historisk värdering. Beräkningen sker baserat på analysprogrammet Hitta Kursvinnares parametrar.

Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven. Den senaste revideringen skedde den 26 mars 2024.

Läs om den senaste revideringen av sparboxen

För att börja spara i just denna sparbox behöver du öppna en specifik ISK-depå. Det kostar ingenting att öppna och du gör det enkelt med BankID.

Öppna ISK-depån för sparboxen

Namn Bransch Fördelning
Investor B Finans 10%
Industrivärden C Finans 10%
Lundbergföretagen B Finans 10%
Handelsbanken A Finans 10%
Tele2 B Telekom 10%
SSAB B Industri 10%
Ericsson B Teknologi 10%
Boliden Industri 10%
Fabege Fastigheter 10%
Nibe B Industri 10%

Minsta köp

500 kr

Avgift

För medlemmar i Aktiespararna och i Unga Aktiesparare (över 18 år) är det helt kostnadsfritt att månadsspara eller genomföra engångsköp i just Smartboxen. Om du sedan vill sälja ditt innehav i ett eller flera bolag i boxen gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder. Även där erhåller medlemmar medlemsrabatt.

Det är samma kurssättning när du köper en av sparboxarna som när du handlar via vår spartjänst Andelsorder. Så här ser kurssättningen ut när du köper en av sparboxarna >

* Aktiespararnas finanskommitté består av: Ola Lauritzson (ordförande), Karin Kronstam, Joacim Olsson och Ola Jansson. Hitta kursvinnare är Aktiespararnas unika aktieanalysprogram och ett utmärkt hjälpmedel när det gäller att fatta beslut om aktieaffärer. Programmet är Sveriges mest använda analysprogram och innehåller allt du behöver för att lyckas på börsen. Detta oavsett om du handlar aktier på kort eller lång sikt och om du gör många eller få aktieaffärer. Läs mer om Hitta kursvinnare på Aktiespararnas hemsida.

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Andra sparboxar som kanske passar dig

Svenska investmentbolag

Svenska investmentbolag

Vill du ha ett komplement till en aktivt förvaltad Sverigefond? Spara i de fem största investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Läs mer om sparboxen

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Med denna sparbox kan du enkelt spara i svenska utdelningsbolag som väljs ut av sparprofilen och författaren Marcus Hernhag.

Läs mer om sparboxen

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj!

Läs mer om sparboxen

The Magic Box

The Magic Box

Vi har inspirerats av boken ”The Little Book that Beats the Market” och dess så kallade ”magic formula” och skapat The Magic Box med sex amerikanska bolag.

Läs mer om sparboxen

Vanliga frågor och svar

Hur vet jag när revidering genomförs?

Du kommer att bli informerad per e-post om hur och när du ska göra ditt val. När du blivit meddelad så kan du logga in och göra dina val i onlinetjänsten.

Jag månadssparar inte, vad gäller för mig?

Du som inte månadssparar i en Sparbox kommer inte att bli kontaktad om revidering av Sparboxar. Du kan hitta alla revideringar på landningssidan för respektive Sparbox. Läs mer om Sparboxar här.

Kan jag månadsspara i en sparbox?

Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

Kan jag spara i flera sparboxar?

Ja, du kan månadsspara i flera olika sparboxar. Du kan välja mellan att ha varje sparbox på en egen depå eller ha dem i samma depå. Fördelen med att ha dem var för sig är att du enklare kan följa utvecklingen för den specifika sparboxen.

Vad är en sparbox?

Det ska vara lätt att investera i aktier tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration. Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån din sparplan. Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven.

Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.