Månadsspara i aktier

Det är inte alltid lätt att välja vilka aktier man ska spara i. Vi tror att det är enklare att komma igång om du kan börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Därför har vi skapat sparboxar: ett urval av aktier utifrån en viss investeringsstrategi.

  • Månadsspara i bolag du tror på
  • Du slipper förvaltningsavgifter
  • Få utdelningar återinvesterade gratis

Det tar bara 3 minuter att komma igång!

Kom igång

Sparboxarna som gått bäst 2021

Räkna på utvecklingen

Vad sparar du till – boende, bil, resa, ekonomisk frihet eller kanske din första miljon? Oavsett vad du drömmer om kan ett månadssparande i aktier och fraktioner hjälpa dig på vägen.

Här kan du enkelt räkna på hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål.

Kom igång

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

techbolag i sparbox

Varför månadsspara i en sparbox?

En sparbox är ett urval av aktier utifrån en viss investeringsstrategi. Du kan göra en engångsinvestering i en sparbox, eller sätta upp ett månadssparande. I sparboxen blir du, till skillnad från en fond, investerad i aktier och fraktioner och du slipper förvaltningsavgifter.

Enkelt – När du månadssparar i en sparbox genomförs köpen automatiskt varje månad. Det är enkelt att sätta upp ett månadssparande i sparboxarna, med start från 500 kr/månad i sparbelopp.

Större chans till avkastning – Istället för att spara pengar på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta kan du månadsspara i aktier och fraktioner. Då ger du pengarna en större chans att växa. Hos oss får du även gratis återinvestering av utdelningar.

Prisvärt – Du slipper förvaltningsavgifter och betalar bara en fast månadskostnad på 20 kr/månad oavsett hur mycket du sparar i boxen. Ju mer du sparar, desto billigare blir det!

Börja månadsspara

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Några av våra populäraste sparboxar

Svenska investmentbolag

Svenska investmentbolag

Vill du ha ett komplement till en aktivt förvaltad Sverigefond? Spara i de fem största investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Läs mer om sparboxen

The Magic Box

The Magic Box

Med The Magic Box sparar du enkelt i de största amerikanska techbolagen, och är inspirerad av boken ”The little book that beats the market” och dess så kallade ”magic formula”.

Läs mer om sparboxen

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Med denna sparbox kan du enkelt spara i svenska utdelningsbolag som väljs ut av sparprofilen och författaren Marcus Hernhag.

Läs mer om sparboxen

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj!

Läs mer om sparboxen

Vanliga frågor och svar

Kan jag månadsspara i en sparbox?

Ja, du kan månadsspara med autogiro. Minsta sparbelopp är 500 kr per månad. Du registrerar ett sparande enkelt i vår internettjänst eller genom att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700.

Kan jag spara i flera sparboxar?

Ja, du kan månadsspara i flera olika sparboxar. Du kan välja mellan att ha varje sparbox på en egen depå eller ha dem i samma depå. Fördelen med att ha dem var för sig är att du enklare kan följa utvecklingen för den specifika sparboxen.

Vad är en sparbox?

Det ska vara lätt att investera i aktier tycker vi på Aktieinvest. För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men har svårt för att välja, har vi tagit fram ett antal färdiga sparboxar som inspiration. Du kan lägga upp en månadsdragning där pengarna dras från det vanliga bankkontot och investeras direkt in i sparboxen. Varje månad köps sparboxen utifrån din sparplan. Våra sparboxar uppdateras vid behov och minst årligen för att uppfylla sparboxens kriterier. Du som har en sparbox får ett mejl när detta sker och behöver då göra ett aktivt val om du vill ta del av de uppdaterade innehaven. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven.

Lägsta köp i en sparbox är 500kr. Det gäller även vid månadssparande.

Vad händer med mitt månadssparande om någon aktie byts ut i en sparbox?

Du kommer då behöva göra ett aktivt val för att ta del av de uppdaterade innehaven i din sparbox. Gör du inget aktivt val fortsätter du spara i de tidigare innehaven. De innehav som du har investerat i tidigare finns kvar på din depå och du väljer själv om du vill sälja eller behålla dem långsiktigt.

Vad kostar det att månadsspara med autogiro i en sparbox?

Vid månadssparande i sparbox är köpavgiften, det så kallade courtaget, 10 kr för medlemmar i Aktiespararna respektive 20 kr för icke-medlemmar per dragning och sparbox.

Minsta sparbelopp är 500 kr per sparbox, förutom Juniorboxen där minsta sparbelopp är 250 kr.

För fullständig prislista klicka här >

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.