Kategori Okategoriserade

Vad händer på börsen?

Det har varit skakigt på börsen ett tag nu med en rejäla nedgång sedan toppen i april 2015 men även några bra börsdagar under februari.

Vi har ställt ett par frågor till Agnetha Jönsson, chefredaktör på tidningen Aktiespararen, om utdelningsbolag, börsen och vad som händer framöver.

Vilka sektorer ser intressanta ut just nu, bör man investera utifrån börsläget eller finns det annat som styr?

Förra året var lite av småbolagens år, i år tror jag att de större bolagen har chans till revansch.

Är det några bolag som du tyckte överraskade med sina rapporter och som man bör hålla utkik på under året?

Autoliv kan vara en sådan. Fick lite väl mycket stryk i samband med rapporten. SEB å andra sidan överraskade på uppsidan. Där finns förmodligen mer att hämta.

Utdelningssäsongen närmar sig, finns det några utdelningsbolag som du tycker man bör ha i portföljen?

Ett tips är att titta på bolagen som finns med i avkastningsportföljen, som också går att handla via Aktieinvest. Där finns i dag Astra Zeneca, Beijer Alma, Duni, MTG B, Mycronic, NCC B, Nobina, Nordea, Ratos B och Tele2 B.

Det har varit stökigt i Kina ett längre tag. Hur påverkar Kina samt övriga marknader Stockholmsbörsen och våra sparpengar?

Börsutvecklingen på de inhemska kinesiska börserna påverkar inte i någon större utsträckning. Däremot är det viktigt hur utvecklingen blir i den kinesiska ekonomin, bland annat för att många av våra svenska bolag räknar med att kunna växa där. I år och nästa år vänta BNP öka med 6,3 procent enligt IMF, internationella valutafonden. Det är betydligt lägre än vi är vana vid.

Vad händer framöver, kommer börsen att sjunka ytterligare eller har vi sett botten på raset redan?

Tyvärr tror jag att det finns risk för att börsen blir volatil i år. Det finns en osäkerhet om tillväxten i världen, tilltron till centralbankernas stimulanser börjar avta och de svenska exportbolagen får inte samma draghjälp av valutan som under förra året.

Hur ska man tänka som sparare just nu – ska man sälja av sitt innehav, eller tvärtom köpa fler aktier och fondandelar?

Det beror på hur mycket av sitt sparkapital som är investerat i dag. En viss likviditet för att kunna köpa på dåliga dagar är bra att ha. Se också upp med bolag av mer förhoppningskaraktär, det vill säga som inte tjänar några pengar än eller har utmanande hög värdering.

Är det några särskilda händelser, indikatorer eller annat som man ska hålla utkik efter som kan vara tecken på att botten är nådd?

Ett tecken brukar vara när aktierna inte faller mer på dåliga nyheter. Det vill säga de reaktioner som vi såg i samband med flera av verkstadsbolagens bokslutsrapporter. Annars är det när det blir tillräckligt billigt. Håll koll på om analytikerna justerar ned vinstprognoserna.

Agnetha Jönsson

Chefredaktör, tidningen Aktiespararen

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.