Kategori Okategoriserade

Mindre backspegel – mera gas

Vi lägger ett hektiskt börsår bakom oss som bjudit på en volatil börs, hysteri inom biometribolagen, hot om Grexit och Brexit, terrordåd, negativa räntor och historiska räntehöjningar. Även hos Aktieinvest har året varit händelserikt med VD-byte, rekryteringar och beslut om nya strategier.

Jag fick den stora äran att bli en del av Aktieinvest-teamet i februari i år. Sedan dess har det hänt en hel del, inte bara på börsen utan också innanför Aktieinvests väggar. Jag gillar i vanliga fall inte att tänka på saker som redan hänt utan tycker att framtiden är mer relevant att fokusera på.

Men vad vore en nyårskrönika utan en del glimtar från backspegeln?

Digitalt fokus

Vårt främsta fokus under året har varit att förbättra oss digitalt. Utvecklingen av vår nya internettjänst har därför prioriterats under 2015 och funktioner såsom handel med börsorder och ändring av order har lanserats på betaversionen av tjänsten. Under 2016 kommer lanseringar av funktioner såsom andelsorder samt inloggning med Bank-ID på beta-versionen av vår sajt (du som är kund når den här och loggar in med dina vanliga uppgifter här: https://secure.aktieinvest.se).

Även andra satsningar inom det digitala området har påbörjats och kommer att börja märkas än mer under nästa år. Vi har också synts allt mer i traditionell media samt sociala medier under 2015. Nästa år tar vi ytterligare ett steg och utökar vår kundservice genom att också ta emot dina frågor också via Facebook eller Twitter förutom via telefon och e-post.

Häftig handel

Ni kunder har varit ovanligt aktiva under 2015, både när det gäller vanlig aktiehandel, andelshandel, fondsparande och månadssparande. Den höga aktiviteten på börsen har även lett till ett rekordår för noteringar,  emissioner och andra företagshändelser vilket vi märkt av inom vår verksamhet Aktieinvest Emittentservice som genomfört rekordmånga uppdrag under året.

Schyssta avgiftssänkningar

För att möta nya avdragsregler tog vi bort depåavgifterna för IPS-depåerna under året och har istället rekommenderat er kunder att pensionsspara på ISK. Depåavgifterna togs även bort för omyndigas depåer. Detta för att skapa en attraktiv produkt för barnsparande baserad på ISK och andelsorder. Kampanjen för barnsparande startade i december och har väckt stort intresse. Ganska logiskt, vem vill inte hitta aktier i paketen?

Nu undrar ni säkert varför vi ens har något så förlegat som depåavgifter? Förklaringen är enkel – vi är övertygade om att ett regelbundet sparande och/eller ett aktivt sparande är positivt för alla som sparar i aktier och fonder. Därför vill vi uppmuntra alla som månadssparar eller är aktiva med sitt sparande genom att ge dem kostnadsfria depåer medan soffliggarna får betala en avgift. Även Aktiespararnas medlemmar bjuder vi på depåavgifterna. Under det senaste året har också allt fler börjat just månadsspara hos oss. Det är bra för sparpengarna!

Aktieinvest runt om i Sverige

Vill också passa på att tacka alla de tusentals kunder och aktiesparare jag fått träffa på alla mina resor runt om i Sverige under året. Det finns inget roligare än att dessa möten och att få chansen att inspirera er till aktiesparande eller bara att få prata lite aktier med nya bekantskaper. Mina kollegor har också varit ute i landet under året och pratat sparande.

Redan i januari börjar nästa års resor och i februari drar jag ut på turné med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé.

Många frågar mig varför jag lägger tid på att själv föreläsa om aktiesparande, resa land och rike kring, vara aktiv i forum och på sociala medier. De tycker att det är fel fokus för en VD. Jag tycker de har fel. I min värld finns det inget viktigare än du som är Aktieinvestkund. Jag vill veta allt om vilka funktioner du vill använda, vilka produkter du är nyfiken på, vad du inte gillar, inte förstår eller tycker är spännande. Först när jag får inspel från er har jag möjlighet att lägga Aktieinvests långsiktiga strategier och göra mitt jobb. Att som VD sitta vid skrivbordet och vända papper på dagarna är sånt som mossiga bankdirektörer ägnar sig åt.

2016 – då händer det grejer

Mycket av årets svett och slit har ni kunder ännu inte fått ta del av, men nästa år kommer flera initiativ att bli märkbara och synliga. Vår planerade uppfräschning av grafisk profil är en särskilt synlig sådan. Hoppas att ni kommer att gilla vår nya kostym. Även nya lanseringar av funktioner på internettjänsten ser vi fram emot.

Vi gör, som ni märker, en hel del satsningar inom Aktieinvest just nu och kommer att fortsätta med denna utveckling under de kommande åren. Vi är nämligen övertygade om att marknaden behöver ett alternativ som Aktieinvest, en nätmäklare som erbjuder enkla möjligheter att spara i aktier och fonder utan att behöva sätta sig in i alla grafer, nyckeltal och analyser. Att månadsspara till sig själv, sina barn och sin pension direkt i aktier tror vi kommer att vara intressant och aktuellt även i framtiden då allt fler bankkunder med all sannolikhet kommer att ta sina sparpengar från de traditionella bankerna för att slippa deras inrutade och konstruerade sparprodukter.

TACK!

Jag hoppas att du som kund varit en nöjd sådan hos oss under året och att du som inte ännu är kund blir inspirerad av våra framtidsplaner och öppnar ett ISK bums. Jag vill också tacka det fantastiska teamet bakom Aktieinvest för det gångna året. De flesta framgångarna, lanseringarna eller problemlösningarna är inte ens nämna i denna krönika. 2015 bjöd på en fantastiskt teaminsats där alla Aktieinvests avdelningar och medarbetare arbetat hårt. TACK till er.

Och till er andra – håll i hatten, nästa år blir det ännu mindre backspegel och mer gas.

Gott nytt år!

Therese Lundstedt
VD Aktieinvest

Therese Lundstedt

Vd, Aktieinvest

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.