Kategori Okategoriserade

Hur ska man göra när det är skakigt på börsen?

Börsen har alltid, och då menar jag alltid, gått både upp och ner. Det kommer med stor sannolikhet också fortsätta på samma sätt.

Vad innebär då detta? Jo, att vi som äger aktier och fonder ibland ser våra innehav öka i värde och ibland minska. Det innebär inte att vi per automatik har förlorat några pengar. Det är ju först när vi säljer aktier eller fonder med förlust som vi de facto har förlorat pengarna.

Det kan vara så att vissa bolag inte repar sig efter en rejäl nedgång. Det har hänt tidigare. Det är därför det är så viktigt att sprida ut sina sparpengar i olika investeringar. Investera därför alltid i flera olika bolag och fonder inom olika branscher, som säljer eller verkar på olika marknader osv. Ca 10 aktier ses som en ok riskspridning. Är någon av dessa aktier dessutom aktier i ett investmentbolag som i sin tur äger andra bolag eller om du har pengar i en aktiefond så är din riskspridning ännu bättre.

När börsen som helhet går ner under en period så beror det sällan på att de enskilda bolagen gör ett sämre jobb, tjänar mindre pengar, att alla har misslyckats med sina expansionsplaner eller missat sina tillväxtmål. Det innebär att bolaget är desamma men att aktiekursen bara är lägre idag än igår. Många ser därför börsnedgångar som gyllene tillfällen att öka sitt antal aktier inom bolag som man tror på och vill vara en långsiktig ägare till.

Får du ont i magen av skrämmande tidningsrubriker om börsen och vill bara stoppa huvudet i sanden? Gör som jag – månadsspara i aktier istället. Jag har valt ut de bolag jag tror på och som jag vill äga under många år framöver. De bolagen köper jag fler aktier i varje månad. På så sätt behöver jag inte slaviskt följa aktiekursen utan köper ibland lite dyrare och ibland lite billigare. Under ett år blir min snittkurs på investeringen bra. Självklart håller jag också koll på bolagen under året och säljer ibland av innehav som jag tycker har gjort sitt och köper mer av aktier som har ”en dålig dag på börsen”.

Det har ofta varit en god idé att komma igång med aktieinvesteringar under sämre börsår, det ger förutsättningar för att se sina innehav öka i värde. Det sker dock sällan över en natt. Det är därför man brukar säga att pengar man stoppar in i aktier och aktiefonder måste man klara sig utan under ca 5-7 år i det fall att det skulle dyka upp en långdragen börskris. Var därför lite försiktig när du börjar investera. Har du en klumpsumma du vill investera på börsen är tricket att dela upp beloppet i flera mindre och köpa aktier och fondandelar vid flera tillfällen istället för vid ett.

Alternativet till aktiemarknaden är räntemarknaden. På kontot får man 0 % i ränta och många räntefonder ger också nära noll eller till och med negativ avkastning just nu. Det gör att börsen inte är ett dåligt alternativ för sparpengarna. Gör det smart och klokt bara och använd det sunda förnuftet. Det räcker ofta långt även när det gäller aktieköp.

Läs gärna disclaimern nedanför. Det är sant att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning och att placeringar i aktier medför en risk. Risk hänger dock alltid ihop med avkastning. Låg risk innebär chans till låg avkastning. Hög risk innebär chans till hög avkastning. Så har det alltid varit och kommer alltid vara. De som investerar klokt kommer också alltid att vara vinnarna över dem som har pengarna i spargrisen.

Tål att tänkas på.

Hälsningar,

Therese Lundstedt
VD Aktieinvest

Therese Lundstedt

Vd, Aktieinvest

Logga in för att se din portfölj

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.