Kategori Okategoriserade

Thereses spartips

  1. Kom igång
  2. Spara regelbundet
  3. Välj aktier i stället för krångliga produkter

Kom igång!

Det är inte svårt att spara, det svåra är att komma igång. Ett bra sätt att börja spara är att öppna ett Investeringssparkonto, eller ISK som det också kallas. Där sker deklarationen av sparandet automatiskt genom en schablonskatt. Du behöver alltså inte räkna ut ev. vinster eller förluster. Aktieinvest rapporterar in allt till Skatteverket. Tänk också på att räntan är nära noll så att ha stora summor på ett bankkonto ger ingen avkastning idag.

Månadssparande i aktier – så här fungerar det:

Med ett månadssparande kan du spara enkelt. Minsta köpbelopp är 100 kronor per aktie så för 500 kronor kan du sprida riskerna i fem olika aktier. När du sparar regelbundet behöver du inte följa börsens utveckling varje dag. Du sprider dina inköpstillfällen och riskerar inte att alltid köpa när kursen står som allra högst.

Vid ett månadssparande i aktier betalar du en fast köpavgift per månadsköp – oavsett hur många olika aktier du köper. Är du medlem i Aktiespararna eller Unga Aktiesparare betalar du 10 kronor per månadsköp. Icke-medlemmar betalar 20 kronor.

Mer om månadssparande här >

Riskspridning i aktier redan från mindre belopp

Svenska folket äger i snitt 1-2 aktier. Det är på tok för få. Sikta på 7-10 bolag, gärna inom olika branscher och sektorer, då har du bolag som påverkas av olika faktorer i vår omvärld. Du får en god riskspridning och din aktieportfölj kan ge fin avkastning som helhet även om vissa enskilda aktier kan komma att gå ner vissa perioder.

Välj bort krångliga produkter – spara i aktier

Om du sparar på fem års sikt eller mer bör du välja aktier eller aktiefonder. Aktier har historiskt sett gett bättre avkastning än andra produkter. Det behöver inte vara svårt eller dyrt. Hos oss kan du till och med månadsspara i aktier som du själv väljer ut, eller spara i färdiga aktieportföljer.

Redan kund men vill börja månadsspara?

Logga in på din depå och anmäl ett månadssparande. Eller fyll i och posta en blankett för att starta ett månadssparande.

Ingen idé att vänta – öppna din depå redan idag!

Therese Lundstedt, VD Aktieinvest

Tycker du liksom vi att det ska vara lika enkelt att spara i aktier som att handla mat och kläder på internet? Testa Andelsorder hos oss. Så här gör du:

  • Välj ut aktier du tror på
  • Bestäm köpbelopp per aktie

Klart!

Läs mer om Andelsorder här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.