Kategori Okategoriserade

Fondtips med sparekonomen Hanna Helgesson

Vi ville reda ut det här med fonder, så vi tog hjälp av fondbloggaren och sparekonomen Hanna Helgesson.

Varför ska man välja att spara i fonder?

Fonder är ett bekvämt sätt att placera i en mix av värdepapper världen över. Det är ett enkelt sätt att spara, det är lätt att sätta in och ta ut pengar, du kan spara även små belopp och du behöver inte ha så stor kunskap själv.

Vilket ”skal” passar bäst för fondsparande? (ISK, vanlig depå,osv.)

Det beror dels på vilken typ av fond du vill spara i, dels på hur du vill att ditt sparande ska beskattas. Om du sparar i fonder på en vanlig depå betalar du 30% i skatt på den vinst du gjort när du tar ut pengarna. På ett ISK eller en kapitalförsäkring betalar du istället en årlig schablonskatt som i dagsläget är väldigt låg. Du betalar därför ingen skatt när du säljer fonden. Om du ska välja ISK eller kapitalförsäkring är egentligen hugget som stucket tycker jag.

Det finns några skillnader men inga som jag tycker är avgörande för beslutet. Tänk på att ISK är gratis, kapitalförsäkring kan kosta pengar beroende på var du öppnar försäkringen men det finns också gratisvarianter.

När det gäller vilken typ av fond du väljer att spara i är en enkel tumregel att på ISK ska du bara ha fonder med aktier i, dvs blandfonder och aktiefonder. Räntefonder som har en lägre förväntad avkastning tjänar inte på att schablonbeskattas (det finns undantag, kanske framförallt när det gäller långa räntefonder).

Hur många fonder behöver man, och hur skapar man sig en bra fondmix/tips på hur man väljer fonder?

Att sprida riskerna och inte lägga alla ägg i samma korg är alltid bra. Det betyder att om du vill spara i aktiefonder så kan du välja ett par olika fonder som placerar på olika marknader för att inte vara beroende av hur en specifik marknad utvecklas. Vanliga fondtyper bland oss svenskar är Sverigefonder, Globalfonder och tillväxtmarkandsfonder. Det är en bra mix tycker jag. Sprid också gärna risken genom att månadsspara.

När man sparar i fonder finns det en förvaltningsavgift, vad styrs den av?

Jag tycker att det bästa måttet att titta på är fondens ”årliga avgift”. Årlig avgift är det mest heltäckande avgiftsmåttet och innehåller fondens samtliga kostnader (inklusive förvaltningsavgift) utom courtagekostnader samt eventuell prestationsbaserad avgift. Avgifterna ska täcka fondbolagets kostnader för förvaltning av fonden, administration, förvaring, information och distribution. Hur stora dessa kostnader är beror förstås på flera saker däribland fondens placeringsinriktning, hur aktiv förvaltningen är samt vilken service som erbjuds i form av rådgivning, tillgänglighet med mera. Avgiften anges som en årlig procentsats och tas ut med 1/365-del varje dag.

Finns det något man ska akta sig för när man fondsparar?

Spara inte pengar i aktiefonder om du behöver pengarna snart. Det kan svänga kraftigt och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatta belopp.

Gör målet och tidshorisonten med sparandet stor skillnad på vilka fonder jag väljer?

Ja, det är alltid i den änden du ska börja fundera när du ska spara i fonder. Vad ska jag ha pengarna till? Behöver du pengarna snart kanske inte fonder är något bra alternativ överhuvudtaget utan då kanske ett sparkonto är det bästa. Du får ingen avkastning men du riskerar inte heller att förlora dina pengar. Ska du ha pengarna inom ett par år skulle en blandfond kunna vara ett alternativ. Det svänger inte lika mycket som en aktiefond då den också innehåller räntor även om en blandfond också kan gå ner eftersom den innehåller aktier.

Sparar du på lång sikt (minst 5-7 år) är aktiefonder ett bra alternativ. Det kan svänga kraftigt men den förväntade avkastningen är högre än för blandfonder. Historisk har aktiefonder gett en betydligt bättre avkastning än vad räntefonder och blandfonder har gett.

Har du några favoritfonder?

Det har jag absolut, men det håller jag för mig själv. Men jag kan säga att jag har ett par aktiefonder som jag månadssparar i som jag har haft under väldigt många år.

Kan du berätta något om hur du tänker och vilka kriterier du har?

Jag tycker det här med fonder är roligt och kollar mitt sparande ganska ofta. Några fonder har jag haft under väldigt lång tid och månadssparar fortfarande i. En del fonder är mer sådana som verkar intressant just nu, sen kanske jag byter dom mot något annat sedan. Så kan man ju göra om man är intresserad och hänger med lite vad som händer men om man inte har den tiden eller intresset så är det bättre att välja ett par fonder som man känner sig bekväm med att spara i under lång tid framöver.

Sen är det förstås bra om man ibland kollar över sitt sparande och sin ekonomi ändå då förutsättningarna i livet ändras. Jag brukar titta framförallt på tre parametrar när jag ska välja ny fond och det är vilket fondbolag som förvaltar fonden, fondens historiska avkastning (om den varit bra i förhållande till andra fonder som placerar på samma sätt) och fondens avgift.

Det är många som väljer att spara i fonder till sina barn. Är det något särskilt man borde tänka på då?

Det här har jag funderat på ganska mycket, dels för att det är en vanlig fråga jag får men också för att jag själv har tre barn. Det finns faktiskt en hel del att tänka på, till att börja med om du ska spara i barnets namn eller ditt eget namn. Sparar du i barnets namn får barnet pengarna den dagen då hen fyller 18 år. Är det ok?

Om du själv vill kunna välja när barnet ska få pengarna är det bättre att spara i ditt eget namn. Då är de viktigt att förstå att pengarna inte på något sätt är öronmärkta för barnet utan du måste själv hålla reda på att det är barnets pengar och inte lockas att nalla av pengarna.

Om du har flera barn är det också bra att fundera över om du tycker det är viktigt att de får lika mycket pengar eller om det viktigaste är att du har satt in lika mycket till dom. Om du sparar till barnen i barnens eget namn och du tex har två barn kommer du förmodligen ha börjat spara vid olika tidpunkter och barnen kommer få pengarna vid olika tidpunkter.

Om du har sparat i aktiefonder (vilket jag absolut tycker man ska göra om det är ett så pass långsiktigt sparande som barnsparande brukar vara) så svänger marknaden upp och ner och det kan i slutändan skilja ganska mycket pengar på barnens konto. Det kan undvikas genom att spara till barnen gemensamt på ett konto men då måste det vara i förälderns namn, du kan inte sätta tre barn som ägare till ett konto. Jag har skrivit mer om sparande till barn på Fondkollen.

Ge oss tre snabba tips på hur jag kommer igång!

  1. Skaffa dig koll på din ekonomi, se vad som kommer in och hur mycket som går ut varje månad. Utifrån det bestämmer du hur mycket du vill spara.
  2. Bestäm dig för minst två fonder som du vill spara i, tex en globalfond och en Sverigefond.
  3. Öppna ett ISK och lägg upp en stående överföring varje månad till de fonder du har valt.

Hanna Helgesson, Sparekonom hos Fondbolagens Förening

För att kunna handla fonder och aktier behöver du en depå, ett konto att ha dina värdepapper på.

Du kan ha fonder på följande:

Läs mer och kom igång här!

Investeringssparkonto

Vårt mest populära konto. Du slipper krångel med deklarationen.

Öppna ISK

Vill du veta vilka fonder du kan spara i hos Aktieinvest?

Klicka här >

Kan fonder vara ett alternativ i stället för pengar på kontot?

Fondintervju med Aron Sigblad, Fondredaktör, tidningen Aktiespararen

Läs artikeln om banksparande vs. sparande i aktier och fonder.

Logga in för att investera i fonder

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.