Kategori Okategoriserade

Faller Ericsson, faller alla?

Så har det då hänt igen. En folkaktie har gjort oss besvikna. Ericsson, en av Sveriges mest ägda aktie rasade tidigare i veckan som en sten med -18 procent på börsen. Och gissningsvis blev många av de 400 000 privatpersonerna som äger aktier i bolaget oroliga av nyheten.

Några sålde säkerligen i panik medan andra troligtvis valde att stoppa huvudet i sanden och försökte glömma det hela. Är du en av dem?

Aktier, ska det vara så här stressigt att investera i dem? Nej, är svaret. Problemet ligger i att vi är för måttfulla. Åtminstone när det kommer till aktieägande. Gemene svensk äger för få bolag, det vill säga inte investerar för små belopp utan begränsar sitt aktieägande till ett eller två bolag. Så kallade folkaktier som Telia och Ericsson är det dock många som äger.  Och när man har stoppat in alla sina pengar och därmed också lagt alla ägg i samma korg så svider det alldeles för mycket när raset kommer som med Ericsson. Tricket är alltid att sprida riskerna och köpa aktier i flera bolag och kanske några fonder istället för att gå all in på Ericsson.

Men varför ska man då överhuvudtaget investera sina pengar i aktier nu när det kan gå både upp och ned? Jo, det finns inget lika vackert som börsen. Det ska vara ränta-på-ränta-effekten då. Och med ett aktiesparande kommer du åt dem båda. Aktier är särskilt intressant i dagens ränteläge där pengar på banken ger noll procent och kronor i ränta och pengarna i spargrisen blir allt dammigare. Det är genom att ta viss risk och stoppa in sparpengarna på börsen som du har en chans att se pengarna växa.

Egentligen är det enkelt. Välj ut 8-10 bolag som du förstår dig på och som du tror går en ljus framtid till mötes. Bolagen får gärna agera på olika geografiska marknader och inom olika branscher. Sen ser du till att månadsspara eller investera regelbundet i dessa aktier. Sen lär du dig att pengar man investerar i aktier kan både öka och minska i värde över tid, särskilt över en kortare tidsperiod. Det finns alltså ingen anledning att stirra sig blind på aktiegrafer och blinkande skärmar eller stressa upp sig varje gång du ser dina aktier öka eller minska i värde. Det är viktigt att du intalar dig att de här pengarna ska få ligga investerade i 5-7 år för att sedan då och då logga in på din depå och se hur det går. Ibland kanske du säljer några aktier och köper dig något du drömt om, ibland kanske du anar fortsatt fin utveckling och låter pengarna ligga kvar långt längre än 7 år.

Visst låter det enkelt? Det är det också. Det svåra är att göra det. Om du frågar dig om du vill ha ekonomisk frihet, om du vill ha ett gott och kanske rikt liv som pensionär, om du vill kunna hjälpa dina barn med startkapital till första lägenheten eller under studietiden och svaret är JA. Då finns det inga alternativ. Och låt inte gårdagens folkaktier avskräcka dig, börsen kryllar av fina, välskötta bolag med framtiden för sig. Avkastning på aktier slår damm i spargrisen alla dagar i veckan. Och idag är en bra dag att bli aktiesparare. Välkommen till min värld!

Therese Lundstedt, VD Aktieinvest

Riskspridning – Strunta i tajming men kom ihåg riskspridningen

Ett sätt att minska risken, trots att man investerar i aktier och aktiefonder är att alltid investera i flera olika. Ha aldrig alla dina sparpengar investerade i en och samma aktie utan välj ca 10 bolag.

Läs artikeln om riskspridning och hur man kan tänka! 

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.