Kategori Sparande

Semestertipset: månadsspara i aktier

Nu går vi in i sommarmånaderna – men vad händer med vårt sparande när vi lägger oss i hängmattan?

månadsspara i aktier

Det finns en gammal börsdevis som lyder ”Sell in May and go away”. Det är ett talesätt med flera hundra år på nacken – men gäller den fortfarande?

Nej, i alla fall inte om du är en långsiktig sparare som månadssparar. Och om du inte redan är det så är det god tid att börja nu. För vill man inte ta med sig aktierna på semestern så är den bästa lösningen att månadsspara i aktier. Då gör du jobbet en gång och därefter sköter sparandet sig själv.

Kom igång på 3 minuter >>

Om du är en långsiktig sparare bör din investeringsstrategi se likadan ut under sommaren som resten av året. Slipp stress och oro och lita på att aktieportföljen sköter sig själv. Detta är det fina med buy-and-hold, det vill säga att vara långsiktig i sitt ägande samt att ha ett månadssparande via autogiro.

Här kommer några tips för att enkelt förbereda ditt sparande inför sommaren.

Låt portföljen arbeta för dig

Det absolut viktigaste är att ha ett sparande. Om du har ett sparande så har du sått fröet som kommer att ge avkastning över tid. Sätt igång sparandet innan du tar ledigt och låt på så sätt portföljen arbeta för dig. Över tid kommer du att få ränta, utdelning och vinstutveckling på dina tillgångar.

Till exempel: har du möjlighet att månadsspara 500 kr och erhåller en avkastning på 10 % per år uppgår sparandet till 102 000 kr efter 10 år och 380 000 kr efter 20 år.

Testa sparkalkylatorn >>

Har du rätt risknivå?

Att man kan sova gott utan att oroa sig om marknaden går ner är ett tecken på en god balans i sin portfölj. En bra målsättning är att ha 10-15 aktier och fonder i portföljen och att se till att man har bolag från olika branscher, vilket minskar risken och gör att du sover gott om natten.

Få koll – prenumerera på våra aktieanalyser >>

Se över dina aktie- och fondinnehav

Gå igenom din portfölj innan du checkar ut för semestern. Lever dina aktieinnehav fortfarande upp till dina förväntningar? Det kan gälla allt från hur bolaget agerar i hållbarhetsfrågor, till hur intäkterna utvecklas. Tror du fortfarande på bolaget? Ibland hamnar det surdegar i portföljen som man kan passa på att göra sig av med. Försök att tänka rationellt och fastna inte för en aktie bara för att du gillat den tidigare. Har aktien blivit för dyr? Då kanske det kan vara läge att sälja för att investera i den vid ett senare tillfälle.

Se mer aktieinspiration >>

Sätt upp ett månadssparande

Ett månadssparade har många fördelar, inte minst att pengarna dras automatiskt från ditt konto. Det fina är att i samma sekund som man sparar i aktier eller fonder så sprider man risken över tid. Går kurserna ner så köper man fler aktier och går kurserna upp så ökar värdet på portföljen.

Så kommer du igång >>

Njut av sommaren samtidigt som dina pengar jobbar för dig!

Att spara skapar trygghet och möjligheter. Glöm inte att njuta och kanske använda en del av kapitalet för att uppfylla någon av dina drömmar. Men kom ihåg att för varje år du låter ditt sparande rulla på, så kommer drömmarna att kunna bli större.

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Vill du börja månadsspara i aktier?

Kom igång snabbt och enkelt!

Börja månadsspara

Svårt att bestämma dig?

Vi har flera färdiga sparboxar att välja bland, fyllda med intressanta aktier.

Se alla sparboxar >

Så startar du ett månadssparande i en sparbox

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Köp aktier i OatlyNasdaq Green Equity Designation