Kategori Hållbarhet

Oatlys börsnotering: Nu kan du köpa aktier i bolaget

Nu är Oatly börsnoterade, vilket innebär att du kan köpa aktier i bolaget.

Köp aktier i Oatly

Det svenska havredrycksbolaget Oatly börsnoterades torsdagen den 20 maj i New York. Därmed kan nu även småsparare bli delägare i bolaget.

Succéartad debut på börsen

Inför noteringen sattes priset för aktien till 17 dollar, som sedan steg med över 18 procent under den första handelsdagen. Initialt gick priset upp närmare 30 procent, men det gick tillbaka något innan börsen stängdes. Börsvärdet uppgår nu till runt 100 miljarder kronor, vilket är i samma storleksklass som industriklenoderna SCA och SKF. Det kan jämföras med att Oatly värderades till 17 miljarder kronor i samband med en investeringsrunda förra året. Dessutom uppskattar Euromonitor att växtbaserade mjölksubstitut genererade 140 miljarder kronor i försäljning globalt under 2020, vilket motsvarar ungefär 12 % av den totala försäljningen av mjölk.

Så hittar du hållbara aktier

Ökad konkurrens på marknaden

Allt fler konsumenter väljer växtbaserade alternativ framför mejeriprodukter, vilket gynnar bolag som Oatly. Bolagets havrebaserade utbud konkurrerar med andra växtbaserade produkter, såsom soja- och nötbaserade alternativ. I västeuropeiska länder är Oatly ett av de mest kända varumärkena på marknaden för dessa produkter. Samtidigt tätnar konkurrensen. Till exempel lanserade Nestlé nyligen en mjölkdryck som är gjord på ärtor. Därtill är konkurrensen ännu hårdare på den amerikanska marknaden, enligt Bloomberg. Där konkurrerar de bland annat med varumärken som Silk från Danone och Almond Breeze från Blue Diamond. Nu blickar Oatly även mot Asien, där Indien pekas ut som en viktig marknad.

EU ökar trycket på investerare

Fokus på tillväxt

Förra året dubblerade Oatly sin försäljning från 1,7 miljarder kronor 2019 till 3,5 miljarder kronor. Resultatet för bolaget blev dock en förlust på drygt en halv miljard kronor efter expansiva satsningar. I en intervju i Dagens industri berättar Toni Petersson, vd på Oatly, att bolaget har fortsatt fokus på tillväxt. På lång sikt är deras målsättning en ebita-marginal på 20 procent och en bruttomarginal på 40 procent. Det skulle gynna Oatlys investerare, inte minst de tidigare ägarna som redan har fått en rejäl avkastning på sina pengar i och med börsnoteringen.

Hållbara investeringar – Är det möjligt?

Omsusade ägare

Tidigare har bolaget fått en del uppmärksamhet kring sina kända ägare. Till exempel har Oprah Winfrey, Natalie Portman och Jay-Z investerat i bolaget. Samtidigt har bolaget fått en del kritik då det ägs av bland annat det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone och China Resources, ett statligt kinesiskt investeringsbolag. Blackstone har exempelvis anklagats för att bidra till skövlingen av Amazonas regnskogar. Därmed har en del ifrågasatt ägarskapet, medan andra menar på att det är bra om pengarna går till ett bolag som Oatly i jämförelse med andra mindre hållbara alternativ.

Köp aktier i Oatly – så gör du

För att investera i Oatly behöver du ha en särskild kontotyp där du kan förvara aktierna. En vanlig sådan kontotyp är ett investeringssparkonto, ISK, som du kan öppna hos de flesta banker och nätmäklare. När du köper aktier i Oatly hos oss gör du det via vår tjänst Andelsorder. Det innebär att du kan köpa aktier för belopp istället för antal. Därmed kan du även välja att månadsspara i aktier som kund hos oss.

Köp aktier

Är du inte kund oss hos än? Du kan enkelt öppna ett konto hos oss (det tar bara tre minuter)!

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Om Oatly

Oatly är ett svenskt livsmedelsföretag med huvudkontor i Malmö och produktionsanläggning i Landskrona. Företaget har även delar av sin produktion av kylvaror i Tyskland. Sedan 20 maj 2021 är företaget noterat på börsen i New York.

Bolaget handlas på Nasdaq under kortnamnet OTLY.

Köp aktier

Oatly anklagas för greenwashing och felaktig intäktsredovisning – aktien backar

Växtbaserade matproducenten Oatly anklagas för ”greenwashing” och felaktig redovisning av intäkter enligt aktivistblankaren Spruce Point.

Läs nyheten >

Håll dig uppdaterad

Är du intresserad av hållbara investeringar? Prenumerera på våra mejlutskick om hållbart sparande!

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

månadsspara i aktier