Kategori Okategoriserade

SCA och Essity

Många blev förvånade idag när SCA till synes sjönk som en sten på börsen. Förklaringen är enkel och heter Essity.

Camilla, chef på Aktieinvest Backoffice och Tomas Eriksson, fondförvaltare på Aktieinvest Fonder förklarar vad det är som händer med de båda aktierna i veckan.

Camilla, när börsen öppnade i morse så sjönk SCA ca 80 procent på börsen. Vad är det som händer?
– SCA har gjort en uppdelning av bolaget och i och med det en avknoppning. SCA blir ett renodlat skogsbolag och den tidigare hygiendelen av SCA knoppas av och heter numera Essity.

– Idag är första dagen som SCA-aktien handlas utan sin hygienverksamhet och då är det vanligt att värdet sjunker i enlighet med avknoppningens storlek.

Vilka kommer att få Essity-aktier och vad måste jag som aktieägare göra?
– De som köpte SCA-aktier till och med i fredags kommer att få en Essity-aktie för varje SCA-aktie de tidigare hade (1:1). A-aktieinnehavare får en ny Essity A per varje aktie, och samma sak för de som ägt B-aktien. Du som aktieägare behöver inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig. 

När får alla som har SCA-aktier sina Essity-aktier?
– Alla som ägde SCA i tisdags, den 13 juni, på den så kallade avstämningsdagen kommer att få Essity-aktier. Vi får aktierna på onsdag, den 14 juni, och då bokas de in på våra kunders depåer. Först då ser du dem på din egen depå/ISK.

När kommer man att kunna handla Essity?
– På torsdag, den 15 juni, noteras aktien och då kan du både köpa fler eller sälja dem du fått. 

Kommer jag att behöva betala skatt för utdelningen av dessa aktier och är det något annat som jag behöver känna till?
– Nej, utdelningen av aktier i Essity till dem som var aktieägare i SCA sker enligt Lex Asea. Det är en skatterättslig reglering som i praktien innebär att du inte behöver betala någon skatt nu. Det gör du först när du säljer aktierna och om du då gör en vinst som ska beskattas. En del av anskaffningsvärdet från SCA-aktierna kommer att flyttas till Essity-aktierna.

När Skatteverket har beslutat hur stor del det är kommer vi att justera det på din depå. Dessförinnan kommer anskaffningsvärdet för de aktier du fått att vara 0 kr. Det är alltså inget som man ska bli orolig över. 

Ska jag behålla mina nya Essity-aktier?
– Det måste man såklart ta ställning till själv. Ett tips är att fråga dig själv om båda bolagen passar ditt sparande och om du vill vara en långsiktig ägare till ett skogsbolag eller ett hygienbolag eller kanske både och.

SCA har ingått i sparboxen Riskspridaren, vad händer med sparboxen och mitt sparande nu?
– Du äger dina SCA-aktier själv och kommer därmed att också få Essity-aktier. Om SCA och/eller Essity kommer att finnas kvar i sparboxen beror på vilket marknadsvärde bolagen får. Vi utgår alltid från sparboxarnas kriterier när aktier läggs till eller tas bort. På torsdag vet vi mer om Essity. Det är fritt fram för dig att sälja någon eller båda aktierna om du skulle önska. Dina kommande månadssparanden kommer dock alltid att följa befintlig sparboxsammansättning. Skulle det bli någon förändring i sparboxen Riskspridaren så sker den from 1 juli.  

Det har varit en del problem med förändringen av befintliga index idag när SCA har delats upp. Tomas, du förvaltar indexfonderna Aktiespararna Topp Sverige och Aktiespararna Direktavkastning – vad händer med fonderna?
– Vår fond Aktiespararna Topp Sverige berörs av uppdelningen då den följer indexet OMXS30 där SCA B ingår. I och med uppdelningen så kommer man att utöka indexet till 31 aktier och alltså både behålla SCA B och lägga till Essity B i OMXS30. De som har fondandelar i Aktiespararna Topp Sverige kommer alltså att indirekt äga båda aktierna från och med idag.

Hur stor del av OMXS30 får SCA B och Essity B?
– Essity B ingår i indexet från och med idag. Man räknar fram en teoretisk kurs för Essity B enligt följande: SCA Bs stängningskurs i fredags – SCA Bs öppningskurs på måndagen = motsvarar en teoretisk kurs på runt 240 kr som gäller fram till handeln öppnas i Essity B den 15/6.För tillfället har Essity B runt 3,7 procents vikt och SCA B 1 procent vikt inom OMXS30. 

Har ni frågor om SCA, Essity, sparboxar eller sparande i stort? Fråga oss på Facebook, Twitter, eller via [email protected] eller ring oss på 08-5065 1700.

Camilla Sjöström
Aktieinvest Backoffice

Tomas Eriksson, Fondförvaltare / VD Aktieinvest Fonder

Logga in för att se din portfölj

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.