Kategori Okategoriserade

Hur går den nya fonden?

Många kunder har börjat spara i Aktiespararna Direktavkastning sedan den lanserades så vi tyckte att det vara dags att fråga fondförvaltaren Tomas Eriksson hur fonden presterar så här långt.

Tomas Eriksson är fondförvaltare för Aktieinvest fonders två indexfonder Aktiespararna Topp Sverige och Aktiespararna Direktavkastning. Den senare lanserades i oktober ifjol och byter nu innehav i samband med indexets omviktning.

Fonden Aktiespararna Direktavkastning startades i oktober ifjol och har nu fem månader på nacken. Hur har fonden gått under den här första perioden?
Aktiespararna Direktavkastning har gått +9,57 % sedan start fram till den sista februari. Detta kan man jämföra med indexet SIX30RX, som många gratisfonder följer, som har gått upp 9,16 % under samma period. Så hittills är vi nöjda med vår fonds prestation.

Man brukar mäta nya fonders framgång efter hur mycket kapital som kommit in i fonderna, det vill säga hur mycket pengar som satts in. Hur stor är den nya fonden idag?
Vi är superglada över att så många redan hunnit få upp ögonen för den nya fonden. Många har köpt fondandelar för ett engångsbelopp medan många andra månadssparar ett belopp varje månad. Just nu är fondförmögenheten 250 miljoner kronor.

Vilket index följer fonden och vad är det som är speciellt med det?
Fonden följer ett index som SIX äger och beräknar. Indexets namn är SIXDIV15SWGI och består av aktier som uppvisat en hög direktavkastning. Indexet startade under 2003 och när vi började titta på det blev vi positiva till vilken fin historisk avkastning som det haft, mycket bättre än många andra index som används idag bland andra Sverigefonderna på marknaden.

Nu ska detta index viktas om, vad innebär det och hur kommer det påverka mig som kund?
Indexet byter ut fyra aktier och in kommer fyra nya aktier. Omviktningen pågår i 5 dagar och efter den femte dagen är indexet likaviktat, dvs 6,67 % av fondens kapital är placerat i varje bolag. Som kund påverkas du på det sättet att fonden kommer innehålla lite andra aktier än förut och som så klart påverkar fondens utveckling framöver men du behöver inte göra något alls utan vi sköter jobbet.

Många index, exempelvis OMXS30 som fonderna Aktiespararna Topp Sverige med flera följer är inte ett så kallat likaviktat index medan ADAS jämförelseindex är likaviktat. Vad innebär det egentligen och hur påverkar det fondernas utveckling?
Indexet likaviktas som tidigare nämnts vid den årliga revideringen i mars månad varje år. Fondens utveckling påverkas därefter i stort sett lika av hur de ingående aktierna går medans i tex Topp Sverige så påverkas fonden mest av de bolag med en större vikt.

Vilka bolag lämnar indexet och fonden och vilka nya köps in?
Atlas Copco A, Ericsson B, Modern Times Group B samt Sandvik lämnar fonden. In kommer Castellum, Hexpol, H&M samt Millicom. När det gäller exempelvis H&M så har kursutvecklingen varit negativ under den senaste tiden men utdelningen är fortsatt hög. Det gör att direktavkastningen är hög, vilket är anledningen att aktien kommer in i indexet nu. Ericsson B sänkte sin utdelning rejält i år vilket gjorde att den ramlade ut. I Atlas Copcos och Sandviks fall så har kursutvecklingen varit väldigt bra och därav blev direktavkastningen lägre nu och de fick lämna.

Varför är det så bra att investera i bolag med hög aktieutdelning?
Många tilltalas av den typen av aktier som ger en god slant tillbaka till aktieägarna och som ofta kännetecknas av lite stabilare, mognare bolag. Om du sen återinvesterar utdelningen i nya aktier som får du ju fler aktier och förhoppningsvis mer i utdelning kommande år, en ränta på ränta effekt så att säga. Fonden lämnar ingen utdelning utan vi återinvesterar alla utdelningar från ingående aktier i de aktier som ingår i fonden.

Thomas Eriksson, Fondförvaltare Aktiespararna Direktavkastning

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.