Kategori Okategoriserade

Riskspridning

Strunta i tajming och kom ihåg riskspridningen

Det är omöjligt att lyckas tajma aktiemarknaden om man inte har aktiehandel som yrke. Välj därför ut bolag du tror på, som är stabila och har en bra affärsmodell. Köp en aktiepost för att komma igång och köp sedan löpande på dig fler aktier via månadssparande eller vid tillfällen då aktien går ner. Ingen vet hur börsen kommer att gå imorgon, eller om ett år. Se därför till att vara långsiktig och bara investera pengar som du kan avvara och klara dig utan just när du investerar i aktier eller aktiefonder.

Risker är bra, men sprid dem
Ordet risk har för många en negativ klang. Vill du riskera dina pengar? Få, svarar ja på den frågan. Frågar man istället: Vill du att dina pengar ska växa och ge avkastning? Så svarar de flesta: JA!

När det gäller investeringar så hänger risk och potentiell avkastning alltid ihop. Högre risk ger chans till högre avkastning och vice versa. Det innebär att man måste investera pengarna i mer riskabla alternativ än bankkontot om man vill att de ska växa mer än räntat på bankkontot som idag ofta är 0 procent.

Ett sätt att minska risken, trots att man investerar i aktier och aktiefonder är att alltid investera i flera olika. Ha aldrig alla dina sparpengar investerade i en och samma aktie utan välj ca 10 bolag. Lägger du till ett investmentbolag (vars affärsidé är att investera i andra bolag) eller en aktiefond får du automatiskt en bredare riskspridning.

Med fonder når du andra marknader 
Fonder är ett bra komplement till direktinvesteringar i aktier, särskilt bra om du genom fonder investerar i marknader där du inte äger aktier, såsom tillväxtmarknader. Med fonder har du också lättare att få en mer geografisk spridning till ett lägre belopp eller få ett bredare etiskt fokus i ditt sparande. Men att du kommer ihåg att se upp med alltför höga förvaltningsavgifter. För om du inte vill att avgifterna ska äta upp dina sparpengar och fondens avkastning kanske du ska välja fonder med låga förvaltningsavgifter.

Lite mer kortfattat:

  • Bankkontot kan kännas tryggt men ger ingen vidare avkastning.
  • Sparar du i aktier – välj ca 10 aktier till ditt sparande
  • Med fonder är det enklare att få en geografisk spridning. Men se upp för höga förvaltningsavgifter!

Vill du också bli grym på att sprida riskerna?
Spana in Andelsorder!

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.