Kategori Okategoriserade

Hur håller jag koll och vilka aktier ska jag välja?

Självklart är det klokt att hålla ett öga på sina investeringar. Men om du är långsiktig, dvs tänker ha dina pengar investerade under flera års tid så behöver du inte logga in på din depå varje dag och se hur det går.

Hålla koll på aktier

Håll istället dina aktie- och fondval i bakhuvudet och reagera på nyheter och händelser som kan ha påverkan på dina investeringar. Till exempel kan vädret och bomullspriset påverka dina aktier i klädföretag som H&M eller Lindex. Framsteg inom alternativ energi kan påverka dina Fortum-aktier och en ny aktör inom ljudböcker som marknadsför sig aggressivt och vinner marknadsandelar påverkar ditt sparande i Storytel-aktien. Kanske stöter du på nya fenomen eller företag i din vardag som du också vill investera i – glöm då inte att lägga till dem på din lista över aktier att köpa.

Aktiemarknaden svänger

Även stora ekonomiska händelser i Sverige och övriga världen bör du som sparare hålla ett öga på. Händelser såsom omröstning om Brexit i Storbritannien, presidentval i USA och negativ ränta i Sverige är några exempel som ofta påverkar aktiemarknaderna. Du som sparar dina pengar i aktier eller aktiefonder påverkas ju alltid av aktiemarknaden och därmed också av dessa händelser.

Kom dock ihåg att aktiemarknaden kan svänga kraftigt på kort sikt och göra att värdet på ditt sparande kan påverkas, men efter kraftiga nedgångar kan börsen återhämta sig igen som att ingenting har hänt. I vissa fall kan det ta några dagar och i andra fall kan nedgångar vara flera år. Det är därför man brukar prata om att pengar man investerar i aktier och aktiefonder ska man kunna avvara i ca 5-7 år i det fall att en kraftig nedgång skulle ske. Självklart kan man i andra fall göra fina vinster under kortare tidsperioder. Långsiktighet är dock alltid att föredra, och har du investerat i aktier som ger utdelning så får du ju varje år också en utdelning på köpet, vilket inte är så tokigt.

Vilka aktier ska jag välja?

Många tycker att det är svårt att välja aktier och själv analysera både bolag och vad de är värda. För att hjälpa dig har vi skrivit en artikel ”Vilka aktier ska jag välja?” om bland annat val av aktier, portföljstorlek och risker.

Bli kund eller logga in för att sätta ihop din egen mix av aktier

LOGGA IN

Genom att spara i Andelsorder sprider du riskerna, du kan välja mellan svenska och utländska aktier och minsta belopp att köpa för är 100 kronor per aktie/bolag.

Läs mer om Andelsorder!

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.