Kategori Okategoriserade

Time to make America great again?

Om bara några dagar, den 8 november, är det presidentval i USA. Ett presidentval där republikanernas wildcard Donald Trump går upp emot demokraternas politikerveteran Hillary Clinton. Utgången av valet kan påverka börsen och just dina sparpengar. Osäkerhet är nämligen det värsta börsen vet.

Oavsett vilken koppling man har till denna supernation så påverkar valet våra sparpengar i stor utsträckning. USA spelar en central roll i världsekonomin, vilket gör att USA:s politik och ekonomi påverkar oss och sparpengarna generellt medan de bolag som har en direkt exponering mot USA och dollarn påverkas specifikt vid händelser såsom presidentval. Förutom dessa aspekter så märker vi just nu också av osäkerhetsfaktorn som valet medför. Är det något som börsen ogillar så är det osäkerhet. Inför och framförallt efter ett presidentval i USA kan det komma att svaja på marknaderna runt om i världen.

Oddsen svänger från dag till dag men många undersökningar talar till Clintons fördel, vilket också verkar vara det som marknaden räknar med. Om istället Trump vinner så kan det komma en reaktion på våra börser. Reaktioner vid oförutsedda händelser är inte ovanligt utan något vi sett vid många tidigare tillfällen. Brexit som överraskade oss i midsomras är närmast i minnet. När Brexit skedde fick vi några dagars turbulens på marknaden som sedan gick över relativt snabbt. Vid en Trumpseger är det inte otroligt att samma scenario är att vänta. Vid osäkerhet på börsen backar investerarna ofta hem till tryggare investeringsalternativ såsom guld och räntor eller i vissa fall dollar. Dagens ränteläge gör dock ränteplaceringar lite mindre intressanta. Om rösterna skulle räknas till Trumps fördel uppstår också en osäkerhet kring hur den amerikanska ekonomin och därmed också dollarn kommer att utvecklas. Vi ser redan nu att när Trump börjar knappa in på Clintons försprång så påverkas de amerikanska börserna negativt, risktagandet på världens marknader minskar och osäkerheten ökar.

Det är alltså knivigt att förutspå läget just nu. Som alltid när det gäller aktier, aktiefonder och börsen så skapar osäkerhet, svängningar och dippar en psykologisk oro hos oss sparare. Ska man sälja innan dessa makroekonomiska händelser i världsekonomin? Eller ska man vara beredd att köpa fler aktier om vi får en nedgång den 9 november? Eller, ve och fasa, tänk om ett eventuellt börsras inte bromsas och vi får flera år av nedgång, vad gör vi då?

Är du långsiktig och följer en utstakad plan för ditt sparande kan ett presidentvalshack i din avkastningskurva gå att bortse ifrån. Har du pengar på börsen som du inte mäktar med att förlora är läget annorlunda. Då behöver du ta ställning till valet och fundera på om du ska sälja av ditt innehav. Men då finns som alltid en riskatt du säljer i onödan. Sitter du och väntar på ett bra köptillfälle kan reaktioner på valet vara ett bra läge, förutsatt att marknaden reagerar just negativt. Som alltid handlar aktiesparande om att våga ta beslut. Hur det ska gå imorgon kan ingen veta men utifrån de fakta som ligger på bordet, vår erfarenhet och förmåga att förutspå reaktioner gör vi som alltid vår bästa gissning, bestämmer oss för en plan och följer den tills vi tar nya beslut.

Något som kan vara ännu mer spännande än själva valet är att sätta sig in i presidentkandidaternas politik och försöka förutspå hur den kan öka möjligheterna till fina investeringstillfällen exempelvis direkt i bolagen eller genom index. Clintons uttalade satsningar på infrastruktur och sjukvård, höjda minimilöner, pristak på läkemedel och fortsatt positiv syn på frihandel kan till exempel leda till ökad efterfrågan för börsbolagen både i USA och i övriga världen och öppna upp för nya aktörer på marknaden.

Trumps protektionistiska inställning med uttalat stöd för handelstullar mot Kina och murar mot Mexiko kommer enligt republikanerna skydda den inhemska industrin, vilket såklart också kan få effekter på den inhemska utvecklingen och på den övriga världsekonomin. Utlovade skattesänkningar skulle påverka privatpersoners och företags plånböcker men också öka skatteskulderna vilket kan få effekter både på kort och lång sikt.

Vill du hitta nya spännande investeringstillfällen kan det vara dags att göra hemläxan och se över investeringar direkt i bolagen som spås en fin utveckling efter valet. Tror du på att följa USAs ekonomi i stort kan du också göra detta genom investeringar i index. Där kan du välja passiva aktiefonder som väljer att följa USA-index eller ta en titt på ETF:er, börshandlade fonder. Båda varianterna är förknippade med lägre kostnader än aktivt förvaltade amerikafonder. Oavsett om du väljer att investera i index, aktiva fonder eller direkt i svenska eller amerikanska bolag kan du månadsspara i dessa hos oss på Aktieinvest. Eller såklart köpa för större belopp. Om det däremot är läge att investera innan eller efter valet måste du bestämma själv.

Trump vs Clinton. Wild card vs Politikerveteran. Spänningen är påtaglig och vi hoppas att det amerikanska folket masar sig till valurnorna och tar ett beslut som gynnar världsekonomin och lugnar våra marknader. Den bästa medicinen under tiden är att hålla sig uppdaterad, hålla koll på sina sparpengar och agera med en så lång tidshorisont för ögonen som möjligt. Aktiesparande är inte en sprintgren för de allra flesta av oss. Själv ställer jag in mig på ett maraton med presidentval, Brexits, dippar och haussar som får öka spänningen och lärandet på väg in i mål.

Therese Lundstedt, VD Aktieinvest

Andelsorder
Riskspridning i aktier redan från mindre belopp

  • Välj ut aktier du tror på
  • Både svenska och utländska
  • Från 100:- per aktie

Läs mer om Andelsorder

Riskspridning – Strunta i tajming men kom ihåg riskspridningen

Ett sätt att minska risken, trots att man investerar i aktier och aktiefonder är att alltid investera i flera olika. Ha aldrig alla dina sparpengar investerade i en och samma aktie utan välj ca 10 bolag.

Läs artikeln om riskspridning och hur man kan tänka!

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.